Food/ Lunch/ Ontbijt/ Vegetarisch/Veganistisch

Shakshuka met spinazie en feta

shakshuka

Shakshuka klinkt misschien meer als een stoomlocomotief die voorbij komt (shakashakashukaaaa, ofzoiets :p), maar het is eigenlijk een heel lekker Noord-Afrikaans gerecht! Waar het nou echt precies vandaan komt, weet ik niet. Israël, Libië, Egypte of toch Marokko? Niemand weet het! Wel weet ik dat het daar vaak als ontbijt gegeten wordt en dat je het echt eens moet proberen! ;)

Wat het is? Eieren in een pittige tomatensaus. In Afrika wordt dit gerecht vaak heel simpel gehouden, maar wij (Europeanen) voegen er vaak nog een hoop aan toe. Ook ik voeg er nog wat groente en kaas aan toe. Ik vind shakshuka een ideaal gerecht om restjes paprika, ui, kruiden en kaas mee op te maken.

Je eet shakshuka met brood, pita brood of platbrood. Dit brood dip je in de shakshuka. Zelf vind ik het heerlijk als ontbijt, maar misschien is dat voor anderen wat te zwaar. Ik eet het ook regelmatig als avondeten!

shakshuka

Ingrediënten voor 2 porties shakshuka:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprika
  • 1 tl chilipoeder
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 2 handen spinazie
  • 3 of 4 eieren
  • Feta
  • Koriander
  • Eventueel Griekse yoghurt
  • Olijfolie

Snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper fijn. Bak dit in een beetje olijfolie in een diepe koekenpan. Voeg de theelepels kruiden toe en bak tot de ui glazig.
Voeg de tomatenblokjes toe, laat het even pruttelen.
Snijd de verse spinazie fijn en voeg dit toe aan de pruttelende saus. Breng op smaak met peper en zout.
Hoe langer je de saus laat pruttelen, hoe dikker en smaakvoller het wordt. Vind je de saus te dik? Voeg dan een beetje water toe.
Maak een kuiltje in de saus en breek hier een eitje in. Herhaal dit voor de overige eitjes. Laat de eieren nu ongeveer 7 minuten pocheren in de saus, op een laag vuurtje en met een deksel op de pan.
Wanneer het klaar is kun je er een beetje feta over heen kruimelen en het garneren met fijngehakte koriander en eventueel een klodder Griekse yoghurt.
Serveer de shakshuka in de pan met pitabrood uit de oven of stukjes Libanees platbrood.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply