Diner/ Food

FOOD: Zalmburger met avocadosaus

zalmburger

Je weet vast dat de Gezondheidsraad aanraadt om twee keer per week vis te eten. Heel weinig mensen doen dit, ook mij lukt het vaak niet. Waarom niet eigenlijk? Zelf vind ik vis hartstikke lekker! Ik denk dat vis eten iets is wat je jezelf moet aanleren. We zijn het zo gewend om vlees te eten, waardoor we vis soms vergeten? Bij mij werkt dat denk ik zo. Oké, een andere reden kan de prijs zijn. Vaak is het net wat duurder dan een kipfilet… Tilapia, pangasius, tonijn in blik, haring, dat is allemaal goed betaalbaar toch? Misschien moet ik maar eens een “tilapiaburger” maken, haha.

 

zalmburger

 

Het lekkerste stuk vis vind ik toch echt zalm. Zalm en tonijn eet ik het liefst en het vaakst.
Wist je dat zalm een super gezonde vis is om te eten? Het behoort tot de vette vissen en is rijk aan omega 3-vetzuren, die erg goed zijn voor o.a. je hart! Meestal eet ik zalm door mijn pasta, gerookte zalm op brood/toast of ik maak zalmspiesjes. Dit keer wilde ik een zalmburger maken. Hier moest ik de zalm voor in een keukenmachine fijnmalen. Ik stond op het punt dit te doen, toen ik bedacht dat ik dit eigenlijk super zonde vond. Waarom zou je dat doen? Waarom zou je van een lekkere zalmfilet een burger maken door het fijn te malen en er troep aan toe te voegen? Zalm is al heerlijk op zichzelf! Nope, ik weigerde en bakte mijn zalmfilet gewoon lekker in de pan en maakte er alsnog een “burger” van, maar dan op een naanbroodje. Een zalmburger dat eigenlijk helemaal geen zalmburger is, maar ik heb geen idee hoe ik dit recept dan moet noemen haha. Anyway, ik vond het een super groot succes en ga dit veel vaker maken :) Misschien kom ik dan eindelijk eens aan die 2 x per week vis ;)

 

zalmburger

 

Ik raad je enorm aan om dit recept deze week eens te proberen. Het is super lekker, het lekkerste wat ik vorige week gegeten heb. Daarnaast is het erg makkelijk te maken en heel snel klaar! De avocadosaus is het meeste werk (en ook dat valt heel erg mee), maar het maakt de burger wel helemaal af.

 

Ingrediënten voor 2 zalmburgers:

  • 1 avocado
  • 2 el yoghurt Griekse stijl 0% vet
  • Bosje koriander
  • 1 teen knoflook
  • Handje rucola (+ een extra handje voor garnering)
  • Schil van een halve citroen
  • Een beetje citroensap (op smaak)
  • Olijfolie
  • Ongeveer 250 gram zalmfilet
  • 2 naanbroodjes, knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 halve komkommer

Lepel de avocado uit, prak dit tot een moes met een vork. Voeg de yoghurt toe en roer het door elkaar. Snijd koriander, knoflook en een handje rucola fijn. Voeg dit toe aan de saus.
Schil de helft van een citroen en voeg dit samen met een beetje sap toe aan de saus, doe dit op smaak (anders wordt het misschien te zuur). Roer alles goed door elkaar. Je kunt natuurlijk ook alles pureren in/met een keukenmachine.

Bak nu de zalm in een beetje olijfolie. Ondertussen kunnen we het naanbrood in de oven verwarmen, of net zoals ik, in de grill/panini apparaat doen.
Snijd een rode ui in ringen en de komkommer in hele kleine stukjes.

Wanneer alles klaar is, kun je één helft van het naanbrood besmeren met de avocadosaus. Hierop leg je de zalm (die je in 2 stukken hebt gesneden) en daar overheen verdeel je een beetje rucola, ui en komkommer. Maak het af met nog een beetje avocadosaus.
Vouw het broodje dicht en je hebt een zalmburger! :)

 

zalmburger

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    5x lekkere recepten met vis - CozyMess
    17 februari 2017 at 15:19

    […] Zalmburger met avocadosaus. […]

  • Reply
    Dear Monday #36 - CozyMess
    14 juni 2016 at 00:32

    […] CozyMess geplaatst, kijk maar hier! Maar dan een beetje anders haha. Als hoofdgerecht maakte ik de zalmburgers met avocadosaus… Die vind ik zelf erg lekker en m’n nichtje had van te voren ook al aangegeven dat ze […]

  • Leave a Reply