Diner/ Food/ Koolhydraatarm/ Lunch/ Vegetarisch/Veganistisch

FOOD: Zuurkoolsalade

zuurkoolsalade

zuurkoolsalade

 

Zuurkool is mijn favoriete groente en zeker in de herfst en winter eet ik graag zuurkool in een stamppot. Ik ben er gek op, maar toch eet ik het niet zo vaak. Ronald is er namelijk iets minder weg van, helaas. Ik probeer dus regelmatig te experimenteren met zuurkool, tot ik iets vind wat Ronald wél lekker vindt. Met deze zuurkoolsalade ben ik denk ik goed op weg! :)

Wist je al dat zuurkool hartstikke gezond is? Het bevat veel vitamine C en daarnaast zit er ook redelijk wat calcium en ijzer in. Het staat er om bekend de darmflora en de stoelgang te bevorderen! Niet alleen door de melkzuurbacteriën die aanwezig zijn in zuurkool, maar ook de vezels die er in zitten hebben dit positieve effect op de darmen.
Eet er trouwens niet dagelijks grote hoeveelheden van, want er zit helaas wel een hoop natrium in en dat is dan weer niet zo goed voor het lichaam (hoge bloeddruk).

Zuurkool wordt vaak gegeten als een stamppot. Lekker makkelijk en  super Hollands! Veel mensen hebben zuurkool waarschijnlijk nooit op een andere manier dan dat gegeten! Jammer, want koud in een zuurkoolsalade vind ik het denk ik nog lekkerder! Ben je trouw aan de combinatie van zuurkool met aardappel? Bak er dan gewoon lekker krieltjes bij!

 

Ingrediënten voor 2 – 4 personen:

  • 1 pak zuurkool (uitgelekt 250 gram)
  • 100 gram feta kaas of witte kaas
  • 75 gram zwarte olijven, in plakjes
  • 8 gedroogde tomaten
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • Fijngesneden verse peterselie (3 el)

Laat de zuurkool goed uitlekken en schep het in een kom/schaal.
Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Verbrokkel de kaas.
Maak een dressing van de olijfolie, paprikapoeder, chilipoeder en 1 el fijngesneden peterselie.
Schep de zuurkool om met de gedroogde tomaten, kaas, zwarte olijven en de dressing. Garneer de zuurkoolsalade met de rest van de peterselie.
De salade is heerlijk bij gebakken krieltjes! Je kunt er eventueel een stuk vlees voor de liefhebber bij serveren, bijvoorbeeld een lekkere rookworst!

 

Voedingswaarde per portie (wanneer het voor 2 personen bedoeld is):

Energie: 435 kcal
Vet: 37 gram
Verzadigd vet: 10 gram
Eiwit: 13 gram
Koolhydraten: 7
Vezels: 11 gram
En je hebt meteen genoeg vitamine C binnen :)

Volg je een koolhydraatarm dieet? Halveer dan de tomaatjes. Deze bevatten de meeste koolhydraten, de rest is koolhydraatarm. De salade komt dan neer op 4 gram koolhydraten per portie.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Lydia
    13 januari 2016 at 18:38

    Dit had je met kerst gemaakt voor bij ons kerstdiner en het was zo heerlijk. Echt de moeite waard om het eens uit te proberen.
    xx Oma

  • Leave a Reply