Food/ Ontbijt

Granola

Als je vaak foodblogs bezoekt, dan zal je wel vaker een recept voor granola tegengekomen zijn. Het is/was namelijk vrij populair! Ook ik vind granola heerlijk. Je kunt er honderd variaties op maken, waardoor het nooit saai wordt! Granola is één van mijn lievelingsontbijtjes. Samen met havermout en vers fruit. Je kunt er yoghurt of kwark lekkerder mee maken, want alleen yoghurt/kwark vind ik persoonlijk zo saai.

Granola is gewoon cruesli/muesli (granen, noten en zaden mix), maar dan de gezondere variant erop (zonder E-nummers). Naast dat het gezonder is, is het ook erg leuk om te maken. Die heerlijke warme geur alleen al terwijl het in de oven staat te roosteren. Door het te roosteren met honing, wordt de granola heerlijk knapperig. Ik zal eerst mijn basisrecept delen, later zal ik een aantal variatie tips geven!

 

granola 2

 

Ingrediënten basisrecept, voor een weckpot vol:

  • 75 gram walnoten
  • 75 gram pecannoten
  • 120 gram havervlokken
  • 3 el kokosolie/olijfolie
  • 3 el honing
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 2 el gemalen kokos
  • 20 gram pompoenpitten
  • 1 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg bakpapier op een bakplaat.
Hak de noten wat fijner, doe het in een kom. Voeg de rest er aan toe. Meng het goed door elkaar.
Verdeel het mengsel over de bakplaat en zet het voor 10 minuutjes in de oven.
Na 10 minuutjes even omkeren en weer voor 10 minuutjes in de oven. Het moet goudbruin worden.
Let op of het niet gaat verbranden! Mijn oven gaat best wel snel, dus bij mij is het na 15 minuten al klaar.
Laat de granola nu afkoelen, haal grote stukken los.  Zo is het al heel lekker, maar hieronder toch 2 variatie tips!

 

Variatie 1: met gedroogde vruchten!
Zelf vind ik dit de lekkerste variatie. Ik voeg nadat de basis granola klaar is vaak een eetlepel rozijnen toe en een eetlepel cranberries.
Je kunt ook ander gedroogd fruit er in doen, zoals: abrikozen, appel, pruimen, banaan, dadels, vijgen, kokosblokjes, mango. Allemaal lekker!
Een vruchten granola is lekker te combineren met yoghurt/kwark en verse vruchten zoals aardbeien en banaan.

Variatie 2: met chocola!
Als je niet zo’n zin hebt in fruit, is chocolade altijd een goed idee!
Je kunt dan bij het basisrecept al een theelepel rauwe cacaopoeder toevoegen.
Als de granola goed afgekoeld is, kun je er gehakte stukjes chocola aan toevoegen.
De chocolade granola is een goede combi met yoghurt en stukjes banaan!

Andere variaties:
Varieer eens met de soort noten. Amandelen, pistache noten, macademia noten, paranoten en hazelnoten zijn allemaal erg lekker. Je kunt ook de pompoenpitten eens vervangen voor zonnebloempitten, of er extra aan toevoegen. Of voeg eens sesamzaad toe! Qua kruiden is het ook erg lekker om een beetje kurkuma toe te voegen, maar een beetje pumpkin spice of koekkruiden geven de granola ook weer een hele andere smaak!
Kortom: experimenteer er lekker mee!

Bewaren:
Granola kun je in een luchtdichte pot ongeveer een maand bewaren.

Wat is jouw favoriete combi?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply