Health/ Life

HEALTH: Vitamines en mineralen – Deel 1

Assortment of vitamin pills
Micronutriënten, dat is de verzamelnaam voor vitamines, mineralen en spoorelementen.
Stoffen waar je maar een beetje van nodig hebt, maar die wel ontzettend belangrijk zijn voor je lichaam en gezondheid!
Iedereen weet dat wel, maar niet iedereen weet hoeveel je er van moet binnen krijgen, waar ze in te vinden zijn en waarom ze zo belangrijk zijn.
Daarom zal ik er in deze blog een aantal bespreken!
In dit deel bespreek ik er 3: ijzer, zink en seleen.

 

IJzer.
IJzer is een bijzondere. Je hebt namelijk 2 soorten ijzer:

  • Heemijzer. Deze zit in vlees, vis en eieren.
  • Non-heemijzer. Komt voor in plantaardige producten (groente, maar ook brood) en in dierlijke producten (vlees, zuivel). Is moeilijker opneembaar door het lichaam dan heemijzer.

IJzer is een spoorelement. Dat betekend dat we er maar weinig van nodig hebben. Dat we er weinig van nodig hebben, betekend niet dat het makkelijk is om aan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) te komen. Sterker nog, veel mensen over de hele wereld hebben een tekort aan ijzer.

Een vrouw heeft 15 mg per dag aan ijzer nodig en een man 9 tot 11 mg.
Vrouwen hebben meer nodig, omdat zij tijdens de menstruatie bloed verliezen.
Een tekort treedt vaker op bij vrouwen. Ook vegetariërs en veganisten lopen een grotere kans op een tekort, omdat ijzer vooral veel in vlees en vis zit.

Maar wat doet ijzer?

  • IJzer is een onderdeel van het bloed (van hemoglobine). Het zorgt er voor dat zuurstof bij de cellen komt en dat koolstofdioxide weer uit te cellen wordt getransporteerd.
  • Het is ook een onderdeel in de spieren.

Een te kort merk je aan de volgende dingen:

  • Snel vermoeid
  • Bleke huid
  • Snel buiten adem
  • Rusteloze benen, drang om ze te bewegen

Een ijzertekort is schadelijk voor kinderen, omdat het het denkvermogen en de spiercoördinatie belemmerd.
Een tekort wordt ook geassocieerd met bloedarmoede.

Te veel kan ook weer schadelijk zijn, vooral voor de lever. De kans op leverkanker, hart- en vaatziekte en diabetes kan dan toenemen.

Vitamine C is belangrijk voor de opname van ijzer. Het bevordert namelijk de opname van non-heemijzer. Een glas sinaasappelsap drinken bij het eten van vlees is dus helemaal geen slecht idee.
Er zijn ook een aantal stoffen die de opname juist belemmeren of remmen. Deze stoffen komen o.a. voor in: zuivelproducten, thee, wijn, granen en spinazie.

 

Zink.
Ook zink is een spoorelement. Van zink hebben vrouwen 9 mg en mannen 10 mg per dag nodig.
Vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn, hebben tot 20 mg per dag nodig.
Er is een max van 25 mg/dag voor volwassenen.

Waarvoor is zink belangrijk?

  • Voor de vorming van rode bloedcellen.
  • Voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
  • Het zorgt voor de opbouw van eiwitten.
  • Belangrijk bij de groei en het vernieuwen van weefsel.
  • Heeft een functie bij de stofwisseling van koolhydraten en eiwitten.

Het komt o.a. voor in vlees, vis, gevogelte, melkproducten, peulvruchten en volkorenbrood.

Hoe merk je een tekort?

  • Afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en het skelet (bij kinderen).
  • Achterblijvende groei en ontwikkeling van het geslacht (bij kinderen).
  • Je gaat anders ruiken en proeven.
  • Verminderde afweer.
  • Kan nachtblindheid veroorzaken.

Een tekort komt niet vaak voor. Het kan ontstaan bij aanhoudende hoge koorts en bij groot bloedverlies.
Een overschot zink is vrijwel onmogelijk, het zou voor een tekort aan koper kunnen zorgen.

 

Seleen.
Seleen wordt ook wel selenium genoemd.
Van seleen heeft het lichaam maar heel weinig nodig, het wordt dan ook in microgrammen aangeduid.
Vrouwen en mannen hebben 50 mcg seleen nodig.

Seleen is een spoorelement en het is belangrijk voor:

  • Het beschermen van rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging.
  • Maakt zware metalen in het lichaam minder giftig.
  • Seleen zorgt voor een goede werking van de schildklier.
  • Mogelijk beschermt het ook tegen prostaatkanker.

Seleen komt veel voor in dierlijke producten maar ook in knoflook. De hoeveelheid seleen in plantaardige bronnen hangt af van de bodem.
Aan veevoer wordt altijd seleen toegevoegd, daarom zit er in vlees seleen.

Een overdaad aan seleen kan voor het volgende zorgen:

  • Hartstoringen.
  • Spierpijn.
  • Spierzwakte.

Een overschot kan alleen ontstaan door gebruik van supplementen. Haren, nagels en tanden kunnen dan uitvallen. Ook kan de huid beschadigd raken. Het kan aandoeningen van het zenuwstelsel veroorzaken en je adem kan gaan ruiken naar knoflook.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    FOOD: Tosti met zongedroogde tomaatjes en spinazie | CozyMess
    6 november 2015 at 16:27

    […] ook wel het “anti stress mineraal” genoemd. Het kalmeert en verhoogt de weerstand) en ijzer in de zongedroogde tomaten. Een product die je best vaker mag eten dus :) Met deze tosti krijg je […]

  • Leave a Reply