Diner/ Food

Kimchi

kimchi

Wat ik zo leuk vind aan op vakantie gaan, is het ontdekken van een nieuwe keuken. Stiekem vind ik dat het leukste van reizen haha. Ik kan ook niet wachten om deze zomer 5 weken te gaan reizen door Azië. Elke dag Aziatisch eten, hoe fijn is dat?! In 2005 was ik zelf in Zuid-Korea en ik moet vaak nog aan die lekkere Koreaanse gerechten denken. Nu ik wat ouder en handiger ben geworden in de keuken, kan ik zelf natuurlijk ook Koreaanse gerechten maken. Zoals kimchi! Andere gerechten die nog op mijn lijstje staan zijn o.a. bulgogi (Koreaans rundvlees) en bibimbap (gerecht met rijst, groenten en rundvlees). Maar oh wat zou ik graag een keer terug gaan naar Zuid-Korea om daar elke dag heerlijk Koreaans te eten!! :)

Er zijn honderden verschillende soorten kimchi, maar de meest bekende is de variant met Chinese kool. Meestal zitten er nog ingrediënten bij als een radijssoort, wortel, bosui, knoflook en gember. In Zuid-Korea wordt het als bijgerecht bij elke maaltijd geserveerd. Soms wordt kimchi ook gebruikt in gerechten, zoals kimchisoep of kimchi fried rice. Ik at vorig jaar op een Food Truck Festival een hamburger met kimchi! Die was ergggggg lekker en ik zal eens kijken of ik ook zo’n heerlijke kimchiburger kan gaan ontwikkelen ;)

Kimchi is naast een lekkere bijgerecht ook nog eens erg gezond. Het hoort zelfs tot de 5 gezondste gerechten ter wereld (1)! Dit komt vooral doordat er veel vitamine A, B en C en mineralen als calcium, selenium en ijzer in zitten (2). Kimchi bevat ook melkzuurbacteriën door het fermentatieproces. Melkzuurbacteriën zijn erg belangrijk voor een gezonde darmflora. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van kimchi? Check dan deze site eens!

kimchi

De kimchi in dit recept is een simpele en makkelijke versie. De traditionele kimchi is iets meer werk, omdat je laag voor laag de Chinese kool in moet smeren. Kijk maar eens naar dit recept en filmpje!

Kimchi

Print Recipe
Serves: 1 liter

Ingredients

  • 1/2 Chinese kool
  • 40 gram zout
  • 700 ml water
  • 3 bosuien, in schuine ringen
  • 1 el gember, geraspt
  • 2 kleine wortels, julienne
  • 1 el Koreaanse pepervlokken (gochugaru)
  • 1/2 tl suiker
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 3 gram rijstbloem
  • 10 ml vissaus
  • 1 ui, gesnipperd

Instructions

1

Snijd de Chinese kool in stukken van ongeveer 3x3 cm.

2

Was de kool in koud water en leg het in een ruime bak. Besprenkel het met het zout en masseer het goed in.

3

Voeg water toe tot de kool onderstaat. Je kunt er nog een bak in zetten, zodat de kool onder blijft staan. Het moet minimaal 2 uur onder water staan, met af en toe even goed husselen.

4

Spoel de kool af met water, het moet niet erg zout proeven (proef het even).

5

Pak nu een heel klein pannetje en meng de rijstbloem met 20 ml water. Laat het koken en voeg dan de suiker toe. Laat het goed afkoelen.

6

Maal ui, knoflook en gember tot een pasta in een vijzel (of keukenmachine).

7

Voeg vissaus, rijstbloempap en pepervlokken toe.

8

Masseer nu de pasta goed in de kool, beetje bij beetje.

9

Vul een inmaakpot (1 liter, goed gesteriliseerd) met de kimchi en druk het goed aan. Houd aan de bovenkant ongeveer 1 cm over.

10

Sluit de pot en zet hem voor 2-4 dagen op kamertemperatuur weg (niet in direct zonlicht). Je gaat nu belletjes in de pot zien, dit is het fermentatieproces.

11

Open na een aantal dagen de pot en druk de kimchi goed aan, proef eventueel of het al goed proeft. Je kan hem nog langer laten fermenteren, maar je kunt het fermentatieproces nu ook vertragen door de pot in de koelkast te zetten. Hoe langer je hem in de koelkast zet, hoe beter hij gaat smaken!

Notes

Kimchi is na openen ongeveer 3 maanden houdbaar in de koelkast

Heb je niet zo’n zin om zelf kimchi te maken, maar wil je het wel een keer eten? Bij grote Aziatische supermarkten, zoals Oriental, kun je kimchi kant en klaar kopen in een potje. Ook lekker! Zo heb ik het zelf ook jaren gegeten :) Als je nog nooit kimchi geproefd heb, raad ik het zeker aan om een keer zo’n potje te kopen! Het heeft een hele unieke smaak en niet iedereen zal dat waarschijnlijk waarderen ;)

kimchi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply