Food

10x fitte recepten om het jaar mee te starten

courgetti met groene pesto en kip

Zelf eindigde ik 2016 met een buikgriep en begon ik 2017 met een buikgriep, haha. Dus echt een fit begin heb ik niet, maar ik denk dat haast iedereen wel het goede voornemen heeft om in 2017 gezond te gaan eten, fit te worden en wat kilo’s kwijt te raken (of aan te komen). Ja toch? Hopelijk kan jij dit jaar wel fit starten en daarom heb ik een aantal “fitte recepten” verzameld waarbij ik denk dat ze passen in een goede lifestyle. Waarom? Dit zijn recepten die niet veel calorieën bevatten, of ze zijn koolhydraatarm, of ze bevatten vis, etc. Gezond vind ik een vage term, dus bepaal lekker zelf wel recept gezond is voor jou :) Voor mij zou de zalmburger bijvoorbeeld gezond zijn, omdat ik weet dat ik te weinig vis heb gegeten het afgelopen jaar! En ook de bonenschotel, omdat ik haast nooit peulvruchten eet, terwijl die bonen toch echt hele goede stoffen bevatten. Om het je makkelijk te maken, zal ik bij de recepten zetten waarom je het zou moeten eten.

 

courgetti met groene pesto en kip

Courgetti met groene pesto en gegrilde kip

Deze courgetti was zeker een van mijn favoriete recepten van vorig jaar. Het is een koolhydraatarm gerecht, dus wanneer je besloten hebt minder koolhydraten te eten, is dit zeker een aanrader. De pesto maken we lekker zelf, want dat is ontzettend makkelijk en zo weet je precies wat er in gaat. Geen smaakversterkers of E-nummer in ieder geval ;)

 

coursagne met zalm en spinazie

Coursagne met zalm en spinazie

Ook deze coursagne is een koolhydraatarm recept en daarnaast bevat het zalm! Vis is iets wat de gemiddelde Nederlander te weinig eet, maar het bevat veel goede stoffen. Zalm is een vette vis en is daardoor rijk aan vitamine D, B2 en A. En natuurlijk de goede (onverzadigde) vetten die bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Ik denk dat het vaker eten van vis zeker een goed voornemen is voor 2017. Minimaal 1 keer per week!

 

falafel

Broodje falafel

Falafel is vegetarisch en super lekker! Ik heb al een aantal keer gehoord dat dit recept erg lekker is :) Zelfs Ronald, die echt een vleeseter is, vindt deze falafel heerlijk. Dus, voor iedereen die dit jaar wat vaker vegetarisch wilt eten… Dit recept moet je echt eens proberen! :)

 

gevulde courgette

Gevulde courgette

In principe is dit een koolhydraatarm recept, maar als je het met rijst eet is het gewoon een super lekker recept ;) Met een Griekse salade en de tzatziki maak je het lekker fris.

 

soto ajam

Soto Ajam

Dit blijf ik een van de lekkerste soepjes vinden. Soto Ajam bevat niet veel calorieën, maar vult wel goed! En als je je even niet zo lekker voelt, zoals ik, is dit lekker verwarmend. Had ik nu maar een pan Soto staan!

 

koolrolletjes4

Gestoomde koolrolletjes met mangosaus

Ook dit recept is koolhydraatarm. Jeetje wat heb ik een hoop koolhydraatarme recepten ;) Maar naast dat dit recept weinig koolhydraten bevat, is het ook een gestoomd gerecht. Wist je dat stomen één van de meest gezonde kooktechnieken is? Je gebruikt geen vet, wat voor minder calorieën zorgt, maar ook behoud je de meeste vitamines en mineralen in je groenten door te stomen. Eén van mijn goede voornemens is dan ook om dit jaar vaker mijn eten te stomen :)

 

zalmburger

Zalmburger met avocadosaus

Yesss, de zalmburger! In mijn terugblik vertelde ik al dat dit zeker een van mijn favoriete recepten van afgelopen jaar is. Het is een super makkelijk recept, maar de verschillende smaken van koriander, citroen en de rode ui en dan het romige van de avocado… samen wordt het echt een lekker geheel. Een goede manier om meer vis te eten!

 

bonenschotel met kip

Bonenschotel met kip en boerenkool

Ik noemde het net al even, peulvruchten zijn super gezond. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, B-vitamines, ijzer, calcium en ga zo maar door! In dit recept gebruik ik maar liefst 3 verschillende soorten bonen. Dus als je meer peulvruchten wilt gaan eten? Probeer dan zeker dit recept eens :)

 

zuurkoolsalade

Zuurkoolsalade

Zuurkool is natuurlijk een voorbeeld van een gefermenteerd product. Door het fermentatieproces komen er melkzuurbacteriën vrij en onze darmen vinden dat heel fijn. Het zijn namelijk goede bacteriën en als die in onze darmen gaan zitten, blijft er weinig plek over voor de slechte bacteriën. Als je veel last heb van je buik, zouden deze melkzuurbacteriën kunnen helpen. En met deze frisse zuurkoolsalade is zuurkool niet langer een winterproduct, maar is het ook heerlijk in de zomer :)

 

springroll 4

Spring rolls met tonijn en mango

Het laatste recept is één van de leukste recepten van vorig jaar :) In het begin zijn deze spring rolls namelijk een beetje lastig te maken, maar als je het eenmaal doorhebt is het hartstikke leuk. En lekker! Tonijn blijkt heel goed te combineren met mango en met het pittige sausje is het gewoon goddelijk <3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply