Health

Een activity tracker kopen – ja of nee?

activity tracker

Ondertussen zijn er al velen activity trackers op de markt en heb ik mijn eigen activity tracker, de Fitbit Surge, alweer langer dan een jaar. Tijd om er eens een blog aan te wijden! Ben je benieuwd naar mijn ervaring met mijn activity tracker? Wil je weten of ik hem na een jaar nog steeds gebruik? Is het het waard om een activity tracker te kopen? Of ben je gewoon benieuwd wat zo’n activity tracker nou eigenlijk is en kan? Lees dan verder!

Wat is een activity tracker?

Een activity tracker is een apparaat, meestal in de vorm van een horloge, die jouw activiteiten bijhoudt. Het wordt ook wel een sporthorloge genoemd. Wat hij doet? Dat verschilt per product, maar over het algemeen houdt hij het volgende bij: de gelopen stappen, de km’s die je hebt afgelegd, je hartslag, de verbrandde calorieën, de kwaliteit van je slaap en het aantal gelopen trappen. Kortom: een activity tracker maakt je bewust van jouw activiteiten op een dag.

Wanneer is het interessant om een activity tracker te kopen?

Als jij meer bewustzijn wilt over jouw (in)activiteit op een dag, als je wilt afvallen of als je actiever wilt worden, dan is zo’n apparaatje super interessant. Sinds ik mijn Fitbit Surge heb, merk ik dat ik meer beweeg dan voorheen. Ik wil toch graag mijn doelen behalen en daar ga ik dan ook echt mijn best voor doen! Het is enorm leuk als ik mijn doel van 10.000 stappen per dag haal, dat motiveert om de volgende dag weer mijn best te gaan doen! Als je een duwtje in de rug nodig hebt, is een activity tracker een heel leuk apparaat.

activity tracker

De Fitbit Surge

Wat kan de Fitbit Surge allemaal? Ten eerste heeft deze activity tracker een geïntegreerde hartslagmeter. Dat betekent dat je geen hartslagband om je middel hoeft te dragen. De hartslagmeter zit in het horloge en wordt via je pols gemeten. Daarnaast heeft de Surge ook ingebouwde GPS, waardoor je je route kan vastleggen zonder je mobiel mee te nemen.

Het horloge is makkelijk te bedienen via touchscreen. Zo begin je makkelijk een nieuwe work-out of hardloop training. Het horloge kan veel verschillende soorten sport bijhouden, zoals fietsen, wandelen, een work-out in de sportschool, krachttraining, een sessie op de crosstrainer, spinning, etc. Via de app stel je je doelen in. Wil je afvallen? Dan berekent Fitbit hoeveel calorieën je zou mogen eten op een dag en past dit aan wanneer je meer of minder calorieën hebt verbrand. Fitbit beschikt over een eigen “voedingtracker” app, maar is ook te koppelen aan MyFitnessPal.

Op het scherm worden de belangrijkste dingen weergegeven: de tijd, aantal stappen, hartslag (BPM), aantal km’s, verbrandde kcal en het aantal gelopen trappen. Als je meer informatie wilt zien, zoals hoeveel minuten je actief bent geweest of meer details over de stappen, kun je je app openen op je mobiel. Hier wordt gedetailleerd weergegeven hoe laat je de meeste stappen hebt gezet, wat het verloop van je hartslag op de dag was en nog veel meer.

De Surge is trouwens waterbestendig, waardoor je niet bang hoeft te zijn in de regen. Zwemmen raadt Fitbit zelf echter af. En voor wie het leuk vindt: je kunt ook je whatsapp meldingen binnenkrijgen op je Fitbit en een melding krijgen wanneer je gebeld wordt.

Mijn ervaring met de Fitbit Surge

Ik zei het net al even. De Fitbit motiveert mij om meer te gaan bewegen op een dag. Ik heb hem sinds februari 2016 haast elke dag om gehad, op af een toe een korte periode na (tijdens tentamenstress bijvoorbeeld, hihi). Bij Fitbit stel je meerdere doelen in, bijvoorbeeld: hoeveel stappen je wilt zetten, hoeveel km je wilt afleggen, hoeveel calorieën je wilt verbranden, hoeveel minuten je actief wilt zijn en hoeveel trappen je wilt lopen.

Dit zijn voor mij mijn belangrijke dagelijkse doelen:

  • 10.000 stappen
  • 60 actieve minuten
  • 2.400 kcal verbranden

Ik doe niet veel aan cardio, dus de 10.000 stappen halen is voor mij best lastig! Dat maakt ook niet uit, want de andere twee doelen haal ik wel vaak door aan krachttraining te doen en door zo veel mogelijk te lopen/fietsen. Hieronder zie je de samenvatting van een (voor mij) actieve dag.

 

Activity Tracker - Fitbit

Wanneer ik deadlines voor school heb en het grootste deel van de dag achter mijn laptop moet zitten, kom ik vaak uit rond de 2.000 stappen op een hele dag! Dit is echt enorm confronterend om te zien en als ik de tijd er voor kan maken, ga ik dan ook op zo’n dag even een stukje lopen. Al is het maar een kwartiertje tussendoor. Meestal kom ik uit tussen de 8.000 en de 9.000 stappen per dag. Daarvoor moet ik dan sowieso 1 uur extra wandelen naast wat ik loop op school en in huis. Zo makkelijk is het dus niet!

Vorig jaar koos ik voor de Fitbit omdat dit een van de weinige activity trackers was met ingebouwde GPS. Ik vond dat belangrijk omdat ik weer begon met hardlopen en ik mijn mobiel dan liever thuis laat. De GPS werkt erg goed op de Fitbit en hij heeft ook redelijk snel GPS gevonden. Na afloop kun je de route terugkijken in de app. Je kunt dan ook zien op welke punten je hartslag hoog was of waar je iets langzamer ging. Zelf vind ik deze functie erg leuk. Het horloge daagt me hierdoor uit om de volgende keer een snellere tijd of een langere afstand af te leggen.

Zelf heb ik de Fitbit gekoppeld aan MyFitnessPal, wat prima werkt. De extra verbrande calorieën worden bij mijn energiebehoefte opgeteld in MFP, waardoor ik weet hoeveel extra ik zou kunnen eten.

De slaapdetectiefunctie van de Surge gebruik ik niet. Ik vind het niet fijn om met de Fitbit om te slapen. Ook krijg ik een geïrriteerde pols als ik mijn horloge te lang om heb, dat is een stuk minder wanneer ik hem in de nacht af doe. Deze functie vind ik zelf ook niet heel erg interessant. De berichtenfunctie heb ik ook uitstaan, want ik vind het alleen maar irritant als ik meldingen in beeld krijg terwijl ik lekker bezig ben.

Nog steeds ben ik erg tevreden over de Fitbit Surge. Hij doet wat hij moet doen en dat doet hij goed. De accu gaat lang mee (3-4 dagen, zonder GPS gebruik) en hij is erg snel opgeladen! En vooral: ik ben actiever dan ooit. Het is erg motiverend om naar de sportschool te gaan en aan het eind te zien hoeveel calorieën je hebt verbrand! En een halfuurtje naar het station lopen is ook een stuk leuker als je ziet hoeveel calorieën je er mee verbrandt.

Wanneer je precieze hartslagmeting erg belangrijk vindt, raad ik de Fitbit Surge niet aan. Vooral als je een intervaltraining doet, meet hij de hartslag niet altijd goed. Ik raad dan een activity tracker aan waarbij je ook een borstband kan gebruiken, zoals het merk Polar heeft. Een ander nadeel is dat je op de Surge geen trainingsprogramma’s kan instellen en er geen intervaltrainig mee kan doen. Dat maakt de Surge minder geschikt voor fanatieke sporters, maar hij is alsnog erg leuk voor iemand die graag traint in de sportschool.

activity tracker

Welke activity tracker raad ik aan?

Natuurlijk raad ik de Fitbit Surge aan. Ik vind het een fijn ding en hij sluit goed aan op mijn doelen en wensen en ik vind de app voor je mobiel erg uitgebreid en overzichtelijk. Vind je GPS niet zo belangrijk? Dan raad ik de Fitbit Charge 2 aan. Dit is een van de nieuwste modellen van Fitbit en heeft ook een geïntegreerde hartslagmeting en touchscreen. Doordat hij geen ingebouwde GPS heeft, is hij wat kleiner. Je kunt wel verbinden met GPS via je smartphone, dan moet je die wel meenemen.

Een horloge met dezelfde functies als de Fitbit Charge 2, is de Polar A360. Deze heeft een kleurenscherm en is ook geschikt om mee te zwemmen. Een ander voordeel is het verwisselbaar bandje. Wil je een activity tracker met een borstband voor nauwkeuriger hartmeting? Dan is de Polar M400 een aanrader. Deze telt ook je activiteit en je stappen per dag, maar heeft geen geïntegreerde hartslagmeting. Als je gaat trainen doe je je band om voor de hartslagmeting.

Binnenkort brengt Polar trouwens een nieuw horloge uit, de Polar M430. Dit is een upgrade van de Polar M400. Hij heeft onder andere hartslagmeting via de pols. Je kunt hier alles over dit horloge lezen en ik vind hem echt heel erg interessant klinken. Misschien ruil ik mijn Fitbit wel een keertje in voor deze Polar ;)

Wanneer je graag hardloopt, raad ik de Tomtom Spark 3 Cardio aan. Dit is het best beoordeelde sporthorloge op dit moment en heeft een prima prijs. Voordeel van dit horloge is je er ook mee kunt zwemmen. Helaas vind ik de app die bij TomTom zit echt een stuk minder goed dan die van Fitbit, waardoor mijn persoonlijke keuze toch op de Fitbit zou vallen. Als de app je niet uitmaakt, is de TomTom Spark 3 Cardio echt een aanrader.

Conclusie

Een activity tracker is een apparaatje in de vorm van een horloge, die je kan motiveren om meer te bewegen. Het is leuk wanneer je jezelf wilt uitdagen actiever te worden. De Fitbit Surge is een leuk en uitgebreid horloge voor dagelijkse activiteiten en wanneer je sport in de sportschool, voor hardlopers kun je beter een activity tracker nemen met een borstband voor betere hartslagmeting. Wanneer je GPS niet belangrijk vindt, is de Fitbit Charge 2 ook een leuke activity tracker. De vraag “Is het het waard om een activity tracker te kopen?” beantwoord ik met “Ja!”.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply