Health/ Life

FITNESS: Dagboek 01

goede voornemens voor 2017

Iedereen heeft wel zo zijn momenten denk ik. Je hebt er gewoon geen zin meer in.
Niet meer in sporten, niet meer in macro’s bijhouden. Nee, je bent er klaar mee.
Zo’n periode had ik dus ook. In dit persoonlijke blog zal ik je eerlijk vertellen over mijn dip, hoe ik er uit kwam en wat mijn plannen nu zijn.

Ik denk dat het allemaal begon tijdens mijn stressmoment vorig schooljaar. Ik had me zo gericht op het halen van mijn propedeuse in één keer. Serieus AL mijn tijd stopte ik in studeren. Het is mijn perfectionisme. Het putte me uit.
Het ging daardoor gewoon niet lekker in de sportschool. Ik was moe. Sowieso ging ik in die tijd niet meer regelmatig naar de sportschool, alleen wanneer het lukte in combinatie met studeren. En dat was weinig. Want ik kon mijn tijd toch beter besteden voor mijn studie?
Ik zat met mezelf in een gevecht, want die doelen bleven heus wel in mijn hoofd en ik was nog steeds ontevreden met mijn lichaam, maar ik had geen energie of motivatie om er iets aan te doen.

Na deze periode van stress ging ik wel weer naar de sportschool. Ik had vakantie en genoeg tijd. De eerste weken verliepen prima, ik had weer zin om er tegen aan te gaan. Ik was weer fanatiek bezig.

 

Foto: Tim Koster

Foto: Tim Koster

Maar al snel was deze motivatie weer weg. En daardoor deed ik er eigenlijk… niks. Nou niet helemaal niks natuurlijk. Sowieso sloeg ik cardio vaak over, want dat vond ik zo’n onzin. Ik haat cardio, want daar word je moe van. Ja DUHHHH, natuurlijk word je daar moe van! Dat is toch ook de bedoeling…. Ik ging dus vaak meteen door naar de krachtapparaten. Daar zat ik op een stuk of 6 apparaten en deed ik een beetje oefeningen, maar ik keek vooral TV. Of nog erger: ik nam mijn mobiel mee en zat een beetje op Instagram te kijken of Facebook. WATTTTT? Ja, echt erg. Ook al ging ik er wél heen, het gaf me natuurlijk geen voldoening achteraf en het deed niks met mijn gewicht.

Afgelopen dinsdag ben ik uit deze dip gekomen. Eindelijk. Hoe? Door er over te praten. Door er gewoon eerlijk over te zijn naar mezelf. Door confrontatie. En door dit verhaal te schrijven. Ik had niet eens door dat ik al heel lang in deze “dip” zat. Totdat mijn vriend boos werd op me, omdat ik altijd begin te zeuren dat ik niet wil sporten op de dagen dat we wel zouden gaan.

Voorheen vond ik fitness altijd leuk. Oké ik ben nooit een liefhebber geweest van de cardio-apparaten, maar kracht vond ik heerlijk. Dat ik mijn motivatie niet terug kon vinden komt denk ik door meerdere dingen.

 1. Perfectionisme. Eerst uitte dit in het MOETEN behalen van mijn propedeuse, daarna het niet snel genoeg boeken van resultaat (gewichtsverlies).
 2. Ik wil te veel dingen. Ik wil gezellige dingen doen, ik wil lekker eten, ik wil mijn avonden besteden aan films of series kijken… maar ook afvallen. Ik moet leren dingen opzij te zetten, om aan mijn doelen te werken. En opzij zetten betekent echt niet dat ik die dingen niet meer kan doen.
 3. Ik kan alleen in de avond sporten. Na een lange dag school is het niet gek dat ik geen/minder energie meer heb voor de sportschool.

Als ik 3 avonden per week sport, dan vind ik dat ik 3 avonden kwijt ben om gezellige dingen te doen. Want ja ik vind fitness best leuk hoor, maar er zijn wel een hoop dingen die ik leuker vind om te doen dan dat. Die dingen kan ik dan niet doen en daarom wilde ik niet sporten. Maar nu denk ik “dat kan ik die andere 4 avonden toch wel gewoon doen?”. Het is niet zo dat ik mezelf verplicht om op zaterdag avond in de sportschool te staan. Sterker nog, dan is hij niet eens open.

 

 

Het is me nu wel duidelijk dat sporten gaat om regelmaat, discipline en plannen. Als je het goed plant, kan je de dingen die je leuk vind om te doen ook gewoon blijven doen.
Als je met regelmaat naar de sportschool gaat, gewoon 3 x per week voor mij, dan zie je heus wel na 2 maanden verbetering. Als je maar niet opgeeft!

Maar hoe geef je niet op? Ik denk dat ik daar voor mezelf nu een oplossing op gevonden heb.
Dinsdag was ik weer in de sportschool en ik denk dat het meisje die daar werkt aanvoelde dat het niet zo goed ging. Ze kwam naar me toe om te vragen hoe het gaat en ik vertelde mijn verhaal. Ze wilde me graag helpen en stelde voor om samen een plan te bedenken. Prima, hartstikke fijn!
Uiteindelijk heeft ze me zover gekregen dat ik mee ga doen aan groepslessen. “Cross Workout”, waarschijnlijk zoiets als het bekende “CrossFit”.
Ik werd niet meteen warm van het voorstel, maar na langer praten en er over na te denken, denk ik dat het een ideale oplossing is voor mij om mee te doen aan groepslessen. Waarom? Je wordt “gedwongen” om op een bepaald tijdstip in de sportschool te zijn. Ik MOET dus wel om 20:00 uur daar zijn, want ze wachten heus niet met de les tot ik er ben.
We spraken dus af dat ik 3 x per week mee ga doen aan deze groepsles. Gisteren was mijn eerste dag. Het was zwaar, maar leuk. Als ik een paar keer geweest ben, zal ik er iets over schrijven.

Ook heb ik besloten om weer strenger te letten op mijn voeding. Ik hield altijd mijn koolhydraten, vetten en eiwitten bij in FatSecret (een app), maar daar ben ik ook al een hele tijd mee gestopt.
Ik heb opnieuw mijn macronutriënten verhouding berekend en hier moet ik mij aan gaan houden. Voor elke week maak ik een eetplanning. Ik bedenk van te voren wat ik de hele week ga eten qua
ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Dat vind ik erg moeilijk, want je hebt weinig vrijheid. Maar het is voor een doel, die ik nu een keer echt wil laten slagen.

Ik moet hier ook niet TE streng in zijn. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik me te streng ga houden aan “het gezonde leven”, dan houd ik het niet voor heel lang vol.
Ik moet mezelf op de een of andere manier ook proberen iets te gunnen. Het is oke als er een keer iets spontaans tussendoor komt en ik dus niet ga sporten, maar dan kijk ik of dat avondje sporten een andere dag in die week kan inhalen. Het is oke als we na een bezoekje aan de bioscoop spontaan zin hebben in McNuggets. MAAR met mate natuurlijk. Misschien dat ik dan een keertje extra lang op de crosstrainer moet gaan staan.
Het is lastig om een balans te vinden in hoe streng je moet zijn tegen jezelf en in hoeverre je jezelf toelaat om te genieten. Het leven moet natuurlijk wel leuk blijven. Je hebt er niks aan om wél een mooi lichaam te hebben, maar niet gelukkig te zijn met je leven… want dan doe je natuurlijk iets niet goed.

Dit keer ga ik er gewoon écht voor, wat dan ook. Niet zeiken, maar doen!
En als jullie het leuk vinden, zal ik elke maand laten weten hoe het gaat :)

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Maran
  25 juli 2017 at 12:26

  Ik doe het ook. Die groepslessen stimuleren mij om door te gaan, alleen lukt mij dat nooit :(

 • Reply
  TOP 3: Recepten in September | CozyMess
  25 september 2015 at 16:05

  […] heb ik toch heel september weer op de vaste dagen (maandag, woensdag en vrijdag) een blog gepost. Dit was het allerpopulairste blogbericht deze maand. Maar, wat waren de best bekeken recepten in […]

 • Reply
  Myrthe
  18 september 2015 at 18:39

  Klopt bij fit4free! Ik ga morgenochtend voor t eerst de BBB groepsles proberen! Eigenlijk wil ik ze allemaal wel een keer testen, en ook even kijken bij andere sportscholen met dagpassen.
  Ja mijn vriend sport ook bij fit4free, maar dan in Amsterdam dus we gaan vrijwel nooit samen. En hij doet ook wel andere oefeningen dan ik.. voorlopig houd ik het dus maar op de groepslessen! Ben benieuwd wat je er van vindt!

  • Reply
   CozyMess - Kim
   18 september 2015 at 23:05

   De BBB les heb ik wel eens gedaan! Ik vond het toen wel leuk, elke keer was het weer anders :) Oriënteren bij andere sportscholen is een goed idee. In Den Haag heb je er zooooo veel! Ik zit zelf bij een “kleine” sportschool die geen deel uitmaakt van een grote keten en dat vind ik zelf wel veel fijner dan F4F. Je krijgt er veel meer begeleiding en ze kennen je echt. Plus de groepslessen zijn lekker rustig. Als je zoiets kan vinden zou ik zeker daar gaan kijken. Je betaald wel iets meer, maar dat is het wel waard :) Veel plezier morgen iig!

 • Reply
  Myrthe
  14 september 2015 at 17:21

  Best herkenbaar!
  Ik ga eigenlijk nu ook alleen maar naar de sportschool voor groepslessen omdat die me tenminste echt motiveren. En ik ben ook teamsport gewend dus dat alleen naar de sportschool gaan en een beetje aankloten op die apparaten vond ik vreselijk. Ik vind bodypump de leukste les maar bodyattack (of volgens mij heet het nu fatattack), grit strength en af en toe een yoga lesje is ook erg leuk ter afwisseling! Ik zou wel graag krachttraining doen, maar lijkt me veel leuker met iemand samen. Kun je niet vaker met je vriend samen gaan? Dat lijkt mij dan weer heel gezellig.

  • Reply
   CozyMess - Kim
   14 september 2015 at 21:30

   Hey! :)
   Wat een leuke lessen hebben jullie! Bij Fit4Free sport jij toch? :)
   Groepslessen zijn echt ideaal idd, zeker als je het al gewend ben om in groepsverband te sporten!
   Alleen na de eerste keer CrossWorkout ben ik wel de normale krachtoefeningen gaan waarderen, want het was echt meeeeeeeeega zwaar!!! Maar wel heel leuk!
   Yoga lijkt mij ook heel fijn ^^ Bij onze sportschool is er op zondag ochtend “Body & Mind”, vind ik ook wel interessant klinken.. toch maar een keer proberen ook :P
   Ik ga wel vaak met mijn vriend trouwens, maar dan hebben we toch niet echt contact in de sportschool omdat hij hele andere dingen doet dan ik (losse gewichten enzo).
   Het is leuker om een krachtapparaat om de beurt te doen, veel gezelliger!
   Heb jij niet iemand om samen krachttraining mee te doen? :)

  Leave a Reply