Heb jij het ’s ochtends ook zo druk? Of heb je gewoon geen zin in gedoe in de ochtend? Dan heb ik een oplossinkje. Met deze hartige eimuffins, die je een dag van te voren klaarmaakt, is je ontbijt in ieder geval geen probleem meer.
De hartige eimuffins zijn i-de-aal. Jep. ideaal. Ze bevatten weinig koolhydraten, maar wel veel eiwitten! En de vetten zorgen er voor dat je prima een paar uurtjes vooruit kunt. Ik eet ze dan ook graag wanneer ik koolhydraatarm eet.
Nog een voordeel: je kan er van alles in doen. Een paar champignons over? Stukje prei? Een uitje? Tomaat? Paprika? Je snijdt het gewoon in stukjes en je verwerkt het in een eimuffin. Zo hoeven we ook geen restjes meer weg te gooien. Ideaal zei ik toch? Ik geef je in dit blog ook niet echt een recept, omdat je zelf even moet kijken wat je toevallig nog hebt liggen. Wel zal ik je vertellen hoe je het verder moet maken. Komt ie!
Ingrediënten voor 9 hartige eimuffins:
- 9 eieren
- 9 plakjes ham
- Restjes groenten, bijvoorbeeld: paprika, ui, prei, bosui, tomaten, gedroogde tomaten, champignons, mais, courgette, wortel, bonen, broccoli, doperwten, etc.
- Geraspte kaas/mozzarella/feta/Parmezaanse kaas
- Scheutje melk of een beetje crème fraîche
- Paprikapoeder
- Eventueel restjes kruiden: peterselie, tijm, basilicum
- Eventueel restjes vlees of vis
- Eventueel een beetje groene pesto
- Zout en peper
- Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet je muffin vorm in met een beetje olijfolie en een kwastje. Je kunt ook siliconen vormpjes gebruiken, die hoeven niet ingevet te worden.
Klop de eieren los, voeg de zout, peper, paprikapoeder en melk/crème fraîche toe. Roer goed door.
Snijd de groenten die je wilt gebruiken zo klein mogelijk.
Leg in elk bakje een plakje ham.
Vul de bakjes nu met groenten en eventueel verse kruiden.
Schenk de bakjes vol met het ei, tot aan de rand.
Zet het muffinblik voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Je zult merken dat de muffins erg omhoog komen, maar zodra ze de oven uit zien zakken ze weer in!
Ik heb bij dit recept een soort bakje gemaakt van ham, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Als je vegetarisch bent of liever geen vlees eet, laat je dit gewoon weg.
Je kunt ook “bakjes” maken van kipfilet! Ook leuk voor een beetje afwisseling.
7 Comments
TOP 3: Recepten in September - CozyMess
22 december 2016 at 20:11[…] 1. De hartige eimuffins. De winnaar van deze maand! Ze zijn ook gewoon super lekker, makkelijk én gezond. Tientallen variaties kan je er op bedenken. Misschien een keertje gerookte zalm er doorheen proberen met roomkaas? Mmmmm… ik krijg er meteen trek in! Heb jij ze al gemaakt? […]
Een overzicht van 2015 - CozyMess
1 januari 2016 at 18:47[…] 3. Hartige eimuffins. Een lekkere koolhydraatarme ontbijt- of lunchrecept! Zien er ook nog eens leuk uit. […]
FOOD: Kerstmenu tips! - CozyMess
23 december 2015 at 18:45[…] Hartige eimuffins Een lekker kerstontbijtje kan niet ontbreken. Die van ons bestaat meestal uit lekkere broodjes uit de oven en een sneetje kerstbrood met spijs, maar waarom niet een keer wat anders? Deze hartige eimuffins zijn een leuke afwisseling, ze zien er leuk uit én ze zijn ontzettend makkelijk om te maken. […]
Judith van Aggelen
10 september 2015 at 08:52Je maakt er 9. Ik neem aan dat jij ze niet allemaal ‘s-ochtends opeet. Kun je ze invriezen?
CozyMess - Kim
10 september 2015 at 13:38Haha nee ik eet er 2 of 3 per ochtend. De rest bewaar ik in de koelkast voor de volgende 2 dagen, maar ze zijn ook prima in te vriezen!
Yayitstoday
9 september 2015 at 15:43Leuk artikel! Ik ga dit binnenkort maar eens proberen aangezien ik geen vlees eet.
CozyMess - Kim
9 september 2015 at 15:53Dankjewel! Het is prima vegetarisch te maken idd! Gewoon het plakje ham weg laten. Ben erg benieuwd wat je/jullie er van vind(en)