Lunch/ Vegetarisch/Veganistisch

Japanse Miso Soep

miso soep

Het begin van het nieuwe jaar staat altijd een beetje in het teken van “goede voornemens”. Mensen gaan opeens massaal naar de sportschool, stoppen met roken en willen gezonder gaan eten. Zelf doe ik niet zozeer aan goede voornemens, maar ik vind het wel erg belangrijk om na de feestdagen met al die lekkere (maar super slechte) cheats, weer zo snel mogelijk in mijn gezonde eetpatroon te komen! Tot nu toe lukt dat aardig :) Ik houd mijn calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten weer netjes bij. Ik let nu ook extra op de vezels en mijn waterinname vanwege buikklachten. Yep, ik ben weer “back on track”! Jou gaat dat ook lukken! De komende maand zal ik alleen maar gezonde recepten gaan posten. Vandaag is de eerste aan de beurt: Miso soep!

Miso soep is een traditionele Japanse soep. Het wordt in Japan enorm veel gegeten, vaak als ontbijt. Traditioneel gezien wordt er miso pasta toegevoegd aan een bouillon wat “dashi” genoemd wordt. De miso pasta geeft de karakteristieke smaak aan de soep. Miso pasta wordt gemaakt door het fermenteren van sojabonen en zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Rode miso pasta is langer gefermenteerd en heeft een sterkere en diepere smaak. Witte miso is korter gefermenteerd en is daardoor wat lichter. Ik koos voor de wat veiligere witte miso, omdat ik het nog nooit eerder had gegeten.
Verder kunnen er ingrediënten naar keuze worden toegevoegd aan de soep. Ik heb gekozen voor tofu, gedroogde kombu (zeewier), shiitake, bosui en spinazie, maar je kunt er van alles in doen.

miso soep

Dashi is vaak gemaakt van gedroogde tonijnvlokken, maar ik koos er voor om een vegetarische kombu dashi te maken! Dit is super makkelijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt is kombu en water. Een ander vegetarische variant is de shiitake dashi.

Waarom is miso soep zo gezond? Ik heb recent een klein onderzoekje gedaan naar zeewier. Zeewier is enorm gezond! In Azië weten ze dat al langer, maar gelukkig wordt het in Europa ook steeds bekender.
Zeewier is een bron van vitamines en mineralen, welke hangt een beetje af van de soort zeewier (er zijn namelijk velen soorten). Laten we kombu nemen. Kombu is rijk aan jodium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, natrium, chroom, eiwit, mannitol, mangaan, koper, zink, fosfor, alginaat, fucoidan, laminarin, caroteen, germanium, fytohormonen en de vitamine A, C, D, E, K en B complex. WAT?! Oké van een aantal heb ik zelf ook nog nooit gehoord, maar kombu blijkt veel gezondheidsvoordelen te hebben volgens de Zeewierwijzer en The World’s Healthiest Foods. Goed voor de schildklier, goed voor de bloeddruk, het ontgift, vermindert cholesterol, goed voor de huid, ik kan nog heel lang doorgaan. Lees het zelf maar eens op de Zeewierwijzer! :)

miso soep
Ook las ik op die website dat miso pasta allerlei gezonde stoffen bevat, zoals  koper, mangaan, vitamine K, eiwitten, vezels en omega 3-vetzuren. En ondanks de hoeveelheid natrium in miso, blijkt het goed te zijn voor ons hart- en vaatstelsel. Miso soep klinkt als een hele gezonde soep dus! Kijk vooral even op deze website als je geïnteresseerd bent in meer informatie over miso en de gezondheidsvoordelen :)

Toen ik dit allemaal las MOEST ik gewoon een keer miso soep proberen. So I did! En ik nam me voor om vaker zeewier te eten (oeps, toch wel een goed voornemen voor 2016?!). Zelf ben ik wel een beetje gewend aan gekke smaakjes, maar ik denk dat de meeste mensen echt even moeten wennen aan de smaak van de miso en zeewier.
De gedroogde kombu, miso pasta en tofu kocht ik trouwens bij Amazing Oriental. De ingrediënten waren niet zo goedkoop. Miso pasta is rond de 4,50 euro en de kombu ook rond de 4 euro (dacht ik). Met de pasta doe je natuurlijk wel een tijdje.

miso soep

Miso soep

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2

Ingredients

  • 500 ml water
  • 10 gram gedroogde kombu
  • 100 gram shiitake
  • 30 gram spinazie
  • 75 gram tofu
  • 2 bosuitjes
  • 1,5 el (witte) miso pasta (45 gram)

Instructions

1

Vul een kookpan met 500 ml water. Voeg hier de 10 gram kombu aan toe. Laat dit voor 10 uur staan in de koelkast. Voor een snellere dashi: laat de kombu 3 uur weken in de pan water. Zet het voor 20 minuten op midden hoog vuur. Laat het niet koken! Zet het vuur uit. Zeef de dashi en doe dit weer terug in de pan.

2

Het geweekte zeewier snijd je in stukjes. Snijd ook de shiitake in plakjes of in partjes en de tofu in blokjes. Dit kan allemaal bij de dashi, samen met het handje spinazie.

3

Snijd de bosui in ringen, maar scheid de witte ringen van de groene. De witte ringen kunnen ook in de pan, de groene houd je even opzij.

4

Zet de pan weer op midden hoog vuur en kook het voor 2 minuten. Haal de pan weer van het vuur.

5

Meng twee eetlepels van de dashi met de miso pasta in een apart schaaltje. Voeg dit mengsel toe aan de pot en meng het goed. Garneer met de groene bosui ringen en eet het direct op!

Notes

Om de goede eigenschappen van miso niet verloren te laten gaan, moet je de miso niet meekoken in de pan. Voeg de miso daarom pas toe wanneer de pan van het vuur is.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply