Sweets & Snacks

Gehaktstaaf (Sinterklaas)

gehaktstaaf

We zitten alweer op de helft van november, nu ik dit type, en dat betekent: Sinterklaas is weer bijna in het land! En speciaal voor dit feest, ben ik de keuken ingedoken voor een leuk Sinterklaas recept. Deze Indische gehaktstaaf in de vorm van de “S” van Sinterklaas is super lekker voor bijvoorbeeld pakjesavond. Snijd hem in plakjes en je hebt een hartstikke leuke snack voor op tafel :)

gehaktstaaf

Je hoeft deze gehaktstaaf natuurlijk niet per se in de letter S te maken, maar dat is natuurlijk wel extra leuk voor het Sinterklaasfeest. Ik gebruik dit recept normaal altijd om kleine saucijzenbroodjes te maken. Dan maak je gewoon een lange rol die je in plakjes snijdt en dan in de oven doet. Om de letter “S” te maken snijdt je het hele vel bladerdeeg door de lengte door midden en plakt ze dan aan elkaar vast, waardoor je een heeeele lange rol krijgt. Je vult hem dan met het gehakt, vouwt hem dicht en legt hem voorzichtig met de naad naar beneden in de vorm van een “S”. Deze gehaktstaaf is eigenlijk een heel simpel recept, maar met een heel leuk effect :)

gehaktstaaf

Het gehakt in deze gehaktstaaf heb ik een beetje pittig gekruid. Het is niet erg pittig, waardoor het voor kinderen (die er tegen kunnen) nog te doen is. En anders halveer je de hoeveelheid sambal even. Je kunt het gehakt proeven door er een heel klein balletje van te maken en deze even te bakken. Zo proef ik vaak of het genoeg op smaak is en of het nog iets nodig heeft. Als het toch te pittig is, kan je er altijd nog een beetje suiker bij doen. Oh en de gehaktstaaf eet je natuurlijk ook met een sausje, zoals ketchup. Hierdoor valt de pittigheid achteraf ook heel erg mee!

Wat is jouw favoriete Sinterklaas snack? Eet je liever iets zoets, in plaats van deze hartige gehaktstaaf? Dan heb ik ook nog wel een paar leuke recepten voor je! Wat dacht je van deze witte chocolade speculaastaart? Of deze kruidnoten bonbons? Je eigen kruidnoten maken is ook hartstikke leuk! En deze wortel pecan muffins zijn ook to die for :)

gehaktstaaf

 

Gehaktstaaf voor Sinterklaas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: Heel veel stukjes :)
Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 1 rol vers bladerdeeg (40x24 cm bijvoorbeeld)
  • 400 gram rundergehakt
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el laospoeder
  • 2 tl witte peper
  • 2 tl zout
  • 2 tl koriander (gemalen)
  • 2 el sambal
  • 2 el ketjap (zoet)
  • 1 ei, geklopt

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier

2

Haal de verse bladerdeeg uit de koelkast en rol uit

3

Snijd het vel door de lengte door de helft en plak de stukken aan elkaar vast

4

Meng het gehakt met de geperste knoflook, gesnipperde ui, gemberpoeder, laospoeder, witte peper, zout, koriander, sambal en ketjap in een kom

5

Leg het gehakt in het midden van de bladerdeeg, maar houdt het begin en eind van de bladerdeeg leeg

6

Wanneer je één lange worst hebt, kun je de uiteindes links en rechts naar binnen vouwen

7

Vouw nu de lange gedeeltes naar binnen en druk de overlappingen een beetje dicht met een vork

8

Leg de lange rol nu op de bakplaat in de vorm van een "S", met de naad naar beneden

9

Smeer de bovenkant in met het geklopte ei, met een kwastje

10

Zet het voor 15 minuten in de oven

11

Klaar!

gehaktstaaf

Ga je dit leuke Sinterklaas recept maken? Dat vind ik hartstikke leuk! Deel vooral je foto met me op Instagram of Facebook en ik vind het heel leuk als je laat weten wat je er van vond… :)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply