Food/ Health/ Life

HEALTH: Hoeveel calorieën zitten er in Sinterklaas-snoep?

Oeiiii, het is weer Sinterklaas-tijd… Een tijd die niet zo goed is voor onze “healthy lifestyle”. Misschien heb je al zakken met kruidnoten verslonden de laatste weken en wil je dit eigenlijk helemaal niet weten. Eigenlijk weten we allemaal wel dat het Sinterklaas-snoep niet zo goed voor ons is! Chocoladeletters, kruidnoten, speculaas, gevulde banketstaven, marsepein… Het zit vol met suiker, helaas…. Natuurlijk mag je op zo’n speciale dag als 5 december best wat snoepen, maar wel met mate natuurlijk. Om je te helpen, heb ik uitgerekend hoeveel calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten elk soort Sinterklaas-snoep bevat. Hieronder vind je het lijstje en zal ik je vertellen welk snoep je op 5 december het beste kunt eten :)

 

Er is per 100 gram gerekend.

 EnergieKoolhydratenWaarvan suikersVetWaarvan verzadigd vetEiwitten
Banketletter455 kcal46 gram28 gram27 gram10 gram8 gram
Chocolade letter
555 kcal51 gram50 gram35 gram22 gram7 gram
Speculaas490 kcal74 gram31 gram20 gram10 gram6 gram
Speculaas, gevuld370 kcal58 gram37 gram13 gram6 gram5 gram
Kruidnoten445 kcal77 gram31 gram13 gram6 gram6 gram
Kruidnoten, met chocola485 kcal64 gram42 gram23 gram13 gram6 gram
Marsepein456 kcal50 gram50 gram25 gram2 gram8 gram
Pepernoten360 kcal74 gram36 gram4,5 gram1 gram6 gram
Schuimpje365 kcal89 gram77 gram0 gram0 gram2 gram
Taaitaai355 kcal81 gram39 gram1 gram0,5 gram5 gram

 

Ik was best wel verbaasd over de uitslag. Zoals je ziet zitten de minste calorieën in taaitaai, pepernoten, schuimpjes en gevuld speculaas. Ik had niet verwacht dat er minder calorieën in gevulde speculaas zou zitten dan in speculaas. Daarnaast schrok ik er zelf van dat de meeste calorieën in chocolade zitten.

 

sinterklaas-snoep

 

Maar welke is nou het meest gezond? Dat is altijd een lastige vraag. Zelf probeer ik zoveel mogelijk verzadigd vet te vermijden, omdat dit vet (in tegenstelling tot onverzadigd vet) gezondheidsklachten kan opleveren en risico’s op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten verhoogd. Voor mij zou dan een schuimpje, een taaitaai poppetje, een handje pepernoten of een stukje marsepein de beste optie zijn.
Kijkend naar de calorieën én de verzadigde vetten, valt marsepein af en blijven er drie over die het meest gezond zijn: pepernoten, schuimpjes en taaitaai.
Kijkend naar de hoeveelheid toegevoegde suiker in deze drie, vallen de schuimpjes af. Deze bevat het meeste suiker van al het Sinterklaas-snoep. Dan blijven de volgende twee over:

  • Pepernoten
  • Taaitaai

In mijn ogen zijn deze het meest gezond per 100 gram :)
PER 100 GRAM! Want dit is berekend per 100 gram. Nou weegt niet alles even veel natuurlijk. Een taaitaai poppetje weegt al snel 20 gram, terwijl een pepernoot ongeveer 3 gram weegt. Mijn keuze zou dan vallen op de pepernoot, omdat je er daar meer stuks (33 pepernoten ongeveer) van kan eten op een hele avond dan van taaitaai (5 stuks taaitaai). Zo ben je ook minder geneigd om toch naar chocolade of iets anders te grijpen.

Er zijn natuurlijk ook gezondere alternatieven! Bijvoorbeeld een mandarijntje. Zitten nog vitamines in ook. Of je maakt deze lekkere wortel-pecan muffins, die zo min mogelijk toegevoegde suikers bevatten, of deze kruidnoten van Rens Kroes!

Dit hele verhaal slaat eigenlijk nergens op, haha, want weet je… Er zijn dagen waarop je echt wel mag genieten. Een stukje marsepein te veel? Nouja jammer dan. Vanaf morgen gewoon weer gezond toch? Als je toch gaat snoepen, doe het dan vooral met iets wat jij lekker vindt! :) En vooral: geniet er dan ook lekker van! Dat is het beste advies wat ik je kan geven.
Ik vond het in ieder geval wel heel interessant om dit uit te zoeken en om het in mijn achterhoofd te houden ;)
Fijne Sinterklaas iedereen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply