Koolhydraatarm dieet/ School Projects

KH-ARM: Dagboek deel 1

Voor 3 weken heb ik een koolhydraatarm dieet gevolgd, om te kijken hoe zo’n dieet gaat. Koolhydraatarme diëten zijn erg populair om snel gewicht te verliezen. Vandaar dat ik dit wel interessant vond om uit te proberen en te kijken hoe gezond dit is. Ik heb het bekende Atkins dieet gevolgd. Voor meer informatie over koolhydraatarm en Atkins klik je hier.
Elke dag heb ik een dagboek bijgehouden over hoe de dag verliep, wat ik at en hoe ik me voelde. Ook heb ik bijgehouden of ik gewicht verloor. Een aantal dagen, de boeiendste dagen, uit dit dagboek deel ik nu met jullie!


Dag 1, zaterdag 2 januari 2015.

Mijn eerste gedachte over Lowcarb: “Wat is het moeilijk om een eetplanning te maken waarbij je niet over de 20 gram koolhydraten gaat!”. Het is gewoon frustrerend.
Ik ben bezig met een boodschappenlijstje, dus ik ben aan het bedenken wat ik de komende drie dagen ga ontbijten, lunchen, avondeten en snacken. Haast niet te doen. In groente zit al snel te veel koolhydraten, maar ik wil wel genoeg groente eten.
Mijn (late) ontbijt van vandaag is een omelet met champignons, prei, ui en ham. Ui kan ik beter niet meer eten zie ik. Veel te veel koolhydraten. Het is wel een erg lekker ontbijtje btw.
Mijn lunch sla ik over. Mijn ontbijt was erg laat en verder geen tijd om te eten. Ik heb ook geen honger, de omelet vult erg goed.. blijkt.
Na een drukke dag en een goede workout krijg ik toch wel een beetje honger. Tijd voor avondeten!
Deze bestaat uit gemarineerde varkenslappen met een Aziatische salade die ik op de AH site vond. Hij leek me erg lekker, maar de helft van de ingrediënten moet ik er uit laten vanwege te veel koolhydraten… Anyway, avondeten was alsnog prima te doen. De salade bestond uit rauwe Chinese kool met een peentje, bosui en een dressing van een klein beetje verse sinaasappelsap met sesamzaadolie.
Na het avondeten ben ik aan de slag gegaan met mijn blog. Zonder dat ik het wist, was ik tot half 6 in de ochtend (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) bezig ermee. Tussendoor eet ik asperges gerold in ham en een “carpaccio” van rosbief. Niet vervelend ;)

 

 

Dag 3, maandag 4 januari 2015.

Eerste dag school van het jaar. En uiteraard doet mijn wekker het niet? Great.
Verslapen dus. Ik neem een eiwitshake van Body&Fit (Whey Protein) in plaats van een omelet o.i.d.
Natuurlijk vult dit niet genoeg, dus na de les lunch ik in de kantine met een spinazie crème soep. Naast de soep heb ik ook twee gekookte eieren.
Pas rond 16 uur krijg ik weer honger. Ik eet 3 plakken geitenkaas, een plakje salami en een asperge. Jeetje wat een gek dieet is het eigenlijk. Het voelt echt alsof ik iets doe wat fout is. Zeker als ik op Instagram kijk. Iedereen netjes aan de gezonde salades, bananenpannenkoekjes of havermout (AHHH I WANTTTT!!!), yoghurt met fruit (yep, ik mis fruit ook al), etc.
18:30 uur. Mijn vriend zegt dat hij honger heeft. Ik eigenlijk niet, maar laat ik dan toch maar koken!
Er stond eigenlijk een lekkere zuurkool fritatta op het menu, maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin meer om moeite te doen. Dus het wordt gewoon opgewarmde zuurkool met een opgewarmde magere braadworst. Lekker culinair. Niet dus. Maar ach, het is wel lekker. Ik houd van zuurkool!

 

 

Dag 4, dinsdag 6 januari 2015.

Wat een rot nacht heb ik gehad. Ik had ontzettend kramp in mijn kuit de HELE nacht.
Na een beetje Google’n, las ik dat dit kan komen door een vitaminegebrek. Onder andere een gebrek aan vitamine B-complex, vitamine D, vitamine E, magnesium, calcium, zink en natrium.
Sja…. Niet heel gek natuurlijk dan. Hoeveel vitamines krijg ik nou echt binnen via mijn voeding nu? Ik voel me vrij slecht hierover. Hoe kan ik dit dieet nou volgen als diëtist in opleiding.
Een natrium te kort zal ik in ieder geval niet hebben! Eerder een te veel.
Een te kort aan vitamine B zal het waarschijnlijk niet per se zijn. Ik eet meer dan genoeg vlees, eieren en kaas. Alleen niet genoeg groente, fruit en granen.
Vitamine D haal je vooral uit zonlicht. Voeding ook wel, maar weinig. De voeding waar je het uit kan halen krijg ik gewoon binnen (ei, boter, zalm).
Het meest logische is dat ik een te kort aan vitamine E heb. Dit zit vooral in plantaardige oliën, granen, noten, zaden, groente en fruit. Jep. Daar krijg ik wel te weinig van binnen denk ik.
Een te kort aan magnesium en calcium zou ook nog kunnen.
Laat ik toch maar gewoon netjes mijn vitamine pillen elke dag gaan slikken dus!

Vandaag heb ik ook weer voor het eerst sinds dit dieet zwaar gesport. Ik heb een nieuw trainingsschema aangevraagd. Deze verliep erg moeizaam. Ik merk gewoon dat ik te weinig energie heb. Misschien sport ik ook gewoon te laat, ik was pas om 11 uur thuis en ben doodop.

Btw, ik ben 0,5 kg afgevallen. En dat in 3 dagen!

 

Dag 5, woensdag 7 januari 2015.

Ik kan mijn bed echt niet uitkomen. Ik ben zo onwijs moe. Heb het idee dat dit komt door het koolhydraatarm eten.
Als ik in de spiegel kijk schrik ik. Ja ik schrik altijd wel, maar dit keer nog erger. Dikke paarse wallen onder mijn ogen. Na een douche knap ik wel een beetje op.
Ik neem een sportmulti vitamine en als ontbijt een eiwitshake (Perfect Protein) beide van Body&Fit.
Als lunch heb ik 4 kippenpoten uit de oven en een detox thee van YogiTea. Ik merk dat ik meer water drink dan ervoor. Lijk het ook meer nodig te hebben. Door het zout?
Op school neem ik uit de kantine een bekertje rundvlees bouillon (25 kcal, zo weinig!) en een gekookt ei. Niet vergeten om voor morgen zelf eieren te koken, scheelt weer geld ;)
Ik heb ook een flesje Cola Zero gehaald, omdat ik echt behoefte heb aan iets waar geen bergen zout of vet in zit. Maar iehhhhh! Wat is dat eigenlijk vies?! Heel zoet!

Ik loop door Leiden CS en ruik kebab. Gadver, ik word gewoon misselijk. Wat stinkt dat eigenlijk.
Haha ik ben echt een zeikerd zo, maar ik merk gewoon dat mijn smaak en ruik veranderd. Het lijkt alsof mijn lichaam zich begint aan te passen.

Als avond eten heb ik weer 4 kippenpoten (komt wel beetje mijn neus uit nu!!) en wat ijsbergsla en komkommer. Pfff wat mis ik mijn groente en fruit zeg. Ik wil een échte salade, met tomaatjes en een ui en een dressing van yoghurt…
Ik probeer mijn huiswerk te maken, maar het luk gewoon niet. Ten eerste is Chemie gewoon super moeilijk, ten tweede heb ik totaal geen concentratie en ben ik moe. Ik heb ook een beetje honger al de hele tijd, maar zit al over de 20 kh. Dus wat kan ik dan nu nog eten…

Btw. Ik zou nu ondertussen wel in ketose moeten zijn. Ketose is wanneer je lichaam ipv koolhydraten je eigen lichaamsvet gaat verbranden. Bij de verbranding van vet, ontstaat er een reststof “ketonen” genaamd. Deze worden via de urine en adem uitgescheden. Je urine en adem gaan hierdoor anders ruiken, een beetje naar aceton. Voor zover ik weet ruiken mijn urine en adem gewoon zoals altijd… In ieder geval niet naar aceton. Dus ik vraag me af of ik wel in ketose ben?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  KH-ARM: Conclusie - CozyMess
  29 februari 2016 at 01:03

  […] een tijdje een koolhydraatarm dieet gevolgd te hebben (zie dagboek deel 1, dagboek deel 2) trek ik nu mijn eigen conclusie. Voor ik begon bedacht ik een aantal vragen waar […]

 • Reply
  KH-ARM: Dagboek deel 2 | CozyMess
  1 september 2015 at 16:21

  […] Voor 3 weken heb ik een koolhydraatarm dieet gevolgd, om te kijken hoe zo’n dieet gaat. Koolhydraatarme diëten zijn erg populair om snel gewicht te verliezen. Vandaar dat ik dit wel interessant vond om uit te proberen en te kijken hoe gezond dit is. Ik heb het bekende Atkins dieet gevolgd. Voor meer informatie over koolhydraatarm en Atkins klik je hier. Elke dag heb ik een dagboek bijgehouden over hoe de dag verliep, wat ik at en hoe ik me voelde. Ook heb ik bijgehouden of ik gewicht verloor. Een aantal dagen, de boeiendste dagen, uit dit dagboek deel ik nu met jullie! Dit is deel 2. Voor deel 1 klik je hier. […]

 • Leave a Reply