School Projects

PROJECT 2: 31 dagen vegetarisch!

geitjes
Het is mei!! En zoals je misschien al hebt gelezen in vorige berichtjes of op mijn Instagram, ga ik heel mei lang vegetarisch eten.

Geen vlees, geen vis. Zuivelproducten en eieren zal ik wel eten. 
Wat is vegetarisme? Waarom ga ik vegetarisch eten? Hoe ga ik dit doen? In deze post ga ik meer vertellen over deze “challenge”!

Eerst wil ik uitleggen wat vegetarisme is, omdat er nog vaak onduidelijkheden en verwarringen over zijn.
Je hebt namelijk een aantal verschillende soorten vegetariërs:

 • Lacto-ovo-vegetariër. Deze eet geen vlees en vis, maar wel ei en zuivel.
 • Lacto-vegetariër. Deze eet geen vlees, vis en ei maar wel zuivel
 • Ovo-vegetariër. Deze eet geen vlees vis en zuivel, maar wel eieren.
 • Veganist. Deze eet alle vier niet. Zij eten geen enkel product die afkomstig is van dieren. Denk ook aan honing. Veel dragen ook geen lederen kleding en gebruiken geen verzorgingsproducten waarin dierlijke bestanddelen gebruikt zijn of producten die getest zijn op dieren.
 • Pescotariër. Deze eet geen vlees, maar wel vis, ei en zuivel.
 • Pollotariër. Deze eet alleen gevogelte maar ook ei en zuivel.

De lacto-ovo vegetariër is het meest bekend. Komende maand eet ik dan ook als een lacto-ovo vegetariër.
Daarnaast heb je nog de “parttime vegetariër”, de naam zegt het al: deze vegetariër zijn niet altijd vegetarisch.

Er zijn verschillende redenen om vegetarisch te gaan eten. Sommige mensen worden vegetariër omdat zij tegen de bio-industrie zijn, andere mensen worden vegetariër vanwege gezondheidsproblemen of om gewicht te verliezen.

Ja leuk hoor, dat je een maand lang vegetarisch gaat eten…. Maar waarom eigenlijk?
Voor mijn studie (Voeding en Diëtetiek) kreeg ik de opdracht om verschillende praktijkervaring opdoen, deze praktijkervaring mocht ik zelf invullen.
Meteen kwam het idee in me op om voor een periode vegetarisch te gaan eten. Waarom is dit nuttig voor een diëtist in opleiding?
Om eerlijk te zijn, ik zelf ben echt een enorme vleeseter. Altijd al geweest ook. Onbeperkt spareribs? Daar zeg ik geen nee tegen! All you can eat sushi? JA JA JA JA!
Als diëtist kun je natuurlijk ook vegetariërs als cliënt krijgen. Ik vind het zeer belangrijk dat ik mij kan inleven in mijn toekomstige cliënten, vandaar dat ik het zelf wilde BELEVEN. Natuurlijk, als je goed literatuuronderzoek doet naar vegetarisme leer je er ook veel over en weet je ook wat belangrijke punten zijn voor deze groep mensen, maar je ervaart het daarmee niet zelf.

Naast dat het voor school is, vind ik het ook heel interessant voor mijzelf als persoon. Juist omdat ik zo’n grote vleeseter ben. Tegelijk ben ik ook een enorme dierenliefhebber. Hypocriet, ja.
Ik hoop dat ik deze maand ga ervaren dat vlees niet altijd nodig is. Op deze manier kan ik ook leuke vegetarische recepten verzamelen voor na deze maand. Na deze maand wil ik namelijk minder vlees blijven eten. Dat ga ik dan doen door een aantal dagen per week vegetarisch te blijven eten. Maar hoe vaak zie ik na deze maand dan wel weer! :)

Hoe ga ik dit aanpakken? Nou simpel eigenlijk, gewoon geen vlees en vis eten. Ik heb een mooi vegetarisch kookboek gekocht (The Green Kitchen, schrijf ik vast nog wel een review over!), hier hoop ik lekkere recepten uit te halen. Ik heb er al even snel doorheen gebladerd en dat gaat zeker wel lukken.
Ook zal ik veel recepten zoeken op blogs! Dus heb of ken jij een leuke vegetarische blog? Laat het me even weten! :)

Op CozyMess zal ik mijn ervaringen delen in dagboekvorm. Ik zal delen wat ik gegeten heb, hoe ik mij voel, wat ik er van vind, hoe het gaat, etc. Oh en lekkere recepten natuurlijk!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Goede voornemens voor 2017 - CozyMess
  11 januari 2017 at 08:03

  […] misschien wel gegeten. Het is gewoon niet nodig. En het stomme is dat ik zelf ervaren heb tijdens mijn maand als vegetariër, dat ik prima een maand vlees kan missen en dat het ook helemaal niet zo vreselijk is. Ik vind […]

 • Reply
  FOOD: Chocolade-bramen milkshake uit The Green Kitchen - CozyMess
  5 december 2015 at 23:21

  […] Dit is een prachtig kookboek vol vegetarische en veganistische recepten. Ik kocht hem toen ik een maand lang vegetarisch ging eten en heb er al een aantal recepten uit gemaakt. Het leuke aan dit kookboek vind ik dat er […]

 • Reply
  FOOD: Chili sin carne | CozyMess
  26 mei 2015 at 11:00

  […] op at. Nu is dat wel anders. Ik begin bonen steeds meer te waarderen. Moet ook wel voor mijn “31 dagen vegetarisch” challenge. Bonen zijn namelijk eiwitrijk en hierdoor zeer geschikt als vleesvervanger. Daarnaast bevatten ze […]

 • Reply
  karin
  6 mei 2015 at 14:23

  Succes hoor lieverd!
  Je bent heel goed bezig!
  Ben trots op je
  Xxx karin

 • Leave a Reply