School Projects

PROJECT 3: Gezond en Low Budget

Dear Monday

Wist je dat 10,4% van alle huishoudens in Nederland onder de inkomensgrens leeft? Moet je je eens bedenken. 1 op de 10 huizen naast, boven of onder jou leeft in armoede. Dat komt overeen met meer dan 1,4 miljoen mensen. Dat vind ik behoorlijk veel! Een deel hiervan kan gelukkig terecht bij de Voedselbank, waar zij gratis een voedselpakket ontvangen om toch te kunnen eten. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je aan een aantal criteria voldoen. Om je een beeld te geven, zijn dit een aantal criteria:

  • Voor alleenstaanden, zonder kinderen, is het normbedrag 180 euro per maand. Bij een echtpaar zonder kinderen is het normbedrag 250 euro per maand. Voor een echtpaar met 2 kinderen is het normbedrag 390 euro per maand. Er is een tabel hiervoor te vinden via de website van de Voedselbank.
  • Het normbedrag is het bedrag wat per maand overblijft wanneer alle uitgaven (huur, energie, water, zorgverzekering, etc.) van de inkomsten afgetrokken zijn. Van dit geld moet dus nog geleefd worden. Er moet kleding van gekocht worden, voeding, huishoudelijke producten, etc.
  • Autokosten en kosten van huisdieren worden niet meegenomen in de berekening.
  • Er wordt vanuit gegaan dat inwonende (volwassen) kinderen met een eigen inkomen uit arbeid of uitkering een bijdrage aan het gezinsinkomen leveren. Er wordt uitgegaan van een minimum van 200 euro per maand. Van inwonende verdienende familieleden (broer, zus, pleegkind, etc.) wordt het zelfde verwacht.

Om het begrijpelijker te maken:
Ik woon samen met Ronald. We zijn een stel zonder kinderen en we zouden per maand samen 250 euro over mogen houden voor boodschappen, kleding en andere aankopen (reinigingsproducten, nieuwe stofzuiger, wc-papier, hygiëneproducten, etc.), om in aanraking te komen voor een voedselpakket. Weet je hoeveel dat is per week? 57,70 euro. Weet je hoeveel wij nu uitgeven per week aan alleen boodschappen? Nee natuurlijk weet je dat niet, ik zal het je vertellen: 75 euro. Ongeveer. Per week. Alleen voeding. Geen kleding. Snap je mijn punt?

 

Dear Monday

 

Misschien denk je nu “Ja, maar jij bent een foodblogger en je hele dag draait om voeding, dus je koopt meer eten enzo”. Hmm.. Niet echt. Ja, dat mijn hele dag om voeding draait klopt ;) Maar ik doe even veel boodschappen als iedereen. Ik heb natuurlijk ook rondgevraagd in mijn omgeving hoeveel zij uitgeven per week aan boodschappen en ook zij komen zo rond de 70-80 euro per week voor met z’n tweeën uit. Is 75 euro een normaal bedrag per week? Laten we dat even verder onderzoeken.

Nibud zegt het volgende:

Om gemiddelde kosten voor de verschillende maaltijden per persoon te berekenen, heeft het Voedingscentrum een verantwoord voedingspakket samengesteld. Dat pakket bevat wat iemand minimaal gemiddeld dagelijks nodig heeft om gezond te blijven (per vrouw,  man, zwangere, kind). De kosten hiervan staan vermeld in de tabel. De bedragen gelden voor een huishouden van twee personen.

 

tabel kosten voeding per dag

 

Ronald komt neer op 6,48 euro per dag en ik op 5,90 euro op een dag. Dus: 12,38 euro x 365 / 52 = 86,89 euro per week. Dat is zelfs nog meer dan wij uitgeven per week! We doen het dus best netjes met die 75 euro :)

 

Het project.
Op het moment ben ik bezig met een project voor de Voedselbanken. Met een groep willen wij de bezoekers van de Voedselbanken iets gaan bieden. Tips, informatie, verhalen van anderen, etc. We zijn langs geweest bij een uitgifte punt en hebben de pakketten bekeken. Veel basisproducten ontbreken in het pakket, zoals brood, groente, rijst, aardappels, etc. Dit moet zelf aangeschaft worden. Het blijft dus erg lastig om van een bedrag van 57 euro per week rond te komen.

Om de mensen iets te kunnen bieden, vind ik dat je je goed moet kunnen inleven in de groep mensen. Door Ronald zijn baan, hoeven we ons nooit zorgen te maken wat betreft voeding. We kunnen gewoon elke week boodschappen doen en halen wat we willen. Natuurlijk doen we wel een beetje “slim” boodschappen, zoals het weekmenu afstemmen op de aanbiedingen van die week, of huismerken of goedkopere merken nemen, etc. Maar we beleven hier geen moeilijkheden in. We doen dat om te besparen, niet om te overleven.

 

Dear Monday

 

Om me in te kunnen leven ga ik 5 weken leven op een budget van 50 euro per week. Kanttekening: kleding reken ik niet mee, het gaat nu puur om voeding. 50 euro per week voor boodschappen met zijn tweeën. En uiteraard gezonde boodschappen! Geen pizza oid. Nee, van 50 euro per week gaan wij elke dag gezond eten. Ik ben erg benieuwd! Dat is toch 1/3e deel minder dan dat we nu uitgeven en nu haal ik vaak genoeg ook nog iets in de kantine op school.

Dit project zorgt dus voor meer voorbereiding voor het boodschappen doen dan voorheen. Ik ga mijn aanpak, tips, recepten en ervaring met jullie delen. Elke week zal ik een artikel schrijven over hoe het die week verlopen is. Voor jou betekent dat dus dat je hier low budget healthy recepten, tips om te besparen en misschien wel product-reviews gaat vinden. Interessant toch??

Ik start het project 9 mei en dat betekent dat 6 juni mijn laatste week zou zijn. Begin volgende week zal ik in een artikel vertellen hoe ik dit ga aanpakken, dan ga ik daar nu nog over brainstormen ;) Tot volgende week!

 

De voedselpakketten bij de Voedselbank

De voedselpakketten bij de Voedselbank

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply