Food/ Sweets & Snacks

Prosecco Cupcakes

prosecco cupcakes

Hoewel ik dit recept te laat online zet om het te kunnen maken op Oudejaarsdag, is dit ook een heel leuk recept voor Nieuwjaarsdag! Die oliebollen en appelflappen hebben we op 1 januari namelijk wel gezien, verras je familie eens met deze Prosecco Cupcakes :) Als je nog een beetje champagne over hebt van de dag ervoor, kan je de Prosecco vervangen voor champagne. Kan je meteen restjes opmaken. Er gaat ook heel veel poedersuiker in, wat je vast ook nog over hebt van de dag ervoor ;) Eigenlijk is het dus gewoon een soort left-overs cupcake, maar Prosecco Cupcakes klinkt natuurlijk wel even wat aantrekkelijker ;)

 

Prosecco cupcakes

 

Aan mijn foto’s kan je wel zien dat ik nooit cupcakes maak. Hoewel de cupcakes zelf er prima uitzien, ging de frosting een beetje lastig haha. Ik had nog nooit met een spuitzak gewerkt en na een tijdje spoot gewoon het spuitmondje er vanaf. Niet echt handig. Ik vraag me sowieso af of die frosting wel goed gelukt is, want volgens mij hoort hij wat harder te zijn. Anyway, ik heb zelf dit recept voor Prosecco Cupcakes gevolgd en aangezien het recept afkomstig is van een cupcake website, denk ik dat ik zelf gewoon iets verkeerd gedaan heb :) Aangezien ik ze super lekker vind, deel ik het recept gewoon lekker met jullie!

Cupcake ingrediënten, voor 12 Prosecco Cupcakes:

 • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 el melk op kamer temperatuur
 • 2 eieren op kamertemperatuur
 • 3 el Prosecco

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dat het rooster van de oven in het midden is geplaatst en dat de oven is voorverwarmd op 170 graden.
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Zelf heb ik een siliconen vorm gebruikt zonder papieren vormpjes, omdat ik die vergeten was te kopen. Alleen een siliconen vorm kan dus ook prima.

Doe de boter in een kom en doe de mixer op een middelhoge snelheid aan. Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe. Mix tot er een luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe en mix op middelhoge snelheid.
Ook het zelfrijzend bakmeel kan nu beetje bij beetje toegevoegd worden. Als laatste de melk, tot een luchtig en glad beslag.

Vul de vormpjes tot 2/3e vol en zet het voor 20 min in de oven. Steek na 20 min een prikker in de cupcakes om te kijken of ze gaar zijn. Wanneer en beslag aan de prikker kleeft, zet je het nog even 5 minuten langer in de oven.

Laat de cupcakes nu goed afkoelen. Als de cupcakes een beetje bol geworden zijn, kun je er even een snijplank boven leggen. Je kunt nu verder met het decoreren! Het moeilijkste deel :p

 

 

prosecco cupcakes

 

Ingrediënten voor de Prosecco frosting:

 • 45 gram bloem
 • 240 ml melk
 • 200 gram roomboter, op kamer temperatuur
 • 200 gram poedersuiker
 • 5 ml vanille essence
 • 5 – 10 el Prosecco

Doe de bloem en melk in een pannetje en klop het met een garde goed door, zodat je geen klontjes hebt. Breng het rustig aan de kook en zet het daarna meteen op laag vuur. Blijf continue roeren, zodat het niet gaat aanbranden of klonteren. Het beslag wordt steeds dikker en na 5 minuten is het dik genoeg. Een houten prikker moet er rechtop in blijven staan. Doe het beslag in een kom en dek af met plastic folie. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop in een andere kom de zachte boter flink smeuïg en luchtig. Voeg langzaam de suiker en tot slot te vanille toe. Als alles gemengd is, kun je de afgekoelde bloem-melk-mix toe voegen. Meng het nog eens voor 3-5 minuten op middelhoge snelheid. Voeg als laatste de Prosecco toe (ik vond 4 el wel genoeg) en mix het nog even door elkaar. Zet het nog even afgedekt 15 min in de koelkast. De cupcakes moeten goed afgekoeld zijn voordat je de frosting aanbrengt met een spuitzak met een grote tip! Versier de cupcakes met sprinkles :)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply