School Projects/ Vegetarisch dieet

VEGA: Dag 8 – 8 mei

Een dagje vrij! Heerlijk. Kan ik mooi gebruiken om… te leren.
Tot 2 juli zien mijn dagen er alleen maar zo uit. Leren leren leren. Achja. Als ik het maar haal :)

Vanmorgen maakte ik een smoothie. Naja smoothie, het leek er totaal niet meer op. Ik denk dat ik iets nieuws heb uitgevonden. Paarse smurrie.
Ik maakte namelijk gewoon een smoothie, maar het werd een soort pap. Smurrie klinkt een beetje vies misschien, maar het was echt lekker! Gewoon als een smoothie, maar ik moest het dus alleen met een lepeltje opeten in plaats van opdrinken haha. Voordeel was dat ik wel langer een verzadigd gevoel had. Ga het vaker proberen.
vega dag 8 smoothie

Als lunch had ik restjes chili sin carne van gisteren.
En mijn avondeten was saai en makkelijk; pizza mozzarella versierd met heel veel groente. Wat wel lekker was en zag er ook wel lekker uit. Helaas was het te donker om een foto te maken.

Ik vul nu al bijna een week alles wat ik eet in bij de “Eetmeter“. Super handig, want ik kan precies zien welke micronutriënten (vitamines en mineralen) ik te kort kom.
Zo ben ik er achter gekomen dat ik ijzer, selenium en vitamine A vaak flink te kort kom. Ook vitamine B6 en nicotinezuur kom ik te kort.
Opvallend vind ik dat ik vitamine B12 niet te kort kom. Deze vitamine is namelijk alleen te vinden in dierlijke producten. Blijkbaar eet ik toch genoeg zuivel om deze vitamine binnen te krijgen.

Selenium kan ik aanvullen door elke dag een handje paranoten te eten, dan kom ik namelijk meteen aan de ADH van selenium.
Spinazie, boerenkool, broccoli, zoete aardappel, prei en kikkererwten bevatten redelijk wat ijzer.
Vitamine A zit veel in lever producten, wat ik dus niet mag eten. Ik kan het wel halen uit eieren en zuivelproducten. Vitamine A komt in plantaardige producten voor als bèta-caroteen. In het lichaam wordt dit omgezet in vitamine A. In wortelen, spinazie en broccoli zit veel bèta-caroteen.
Vitamine B6 kan ik halen uit bananen, granen, walnoten, bonen en peulvruchten. En nicotinezuur (niacine/vitamine B3) uit noten, pindakaas en appels.

tabel microDeze tabel is van een van mijn betere dagen (6 mei). Rood geeft een tekort aan, groen is goed. Geel zit er tussen in. De meeste dagen hebben meer rode pijltjes. Het kan nog veel beter dus!

Conclusie van de dag: ik moet meer noten, bonen, spinazie en broccoli eten dus! :)

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply