Food/ Lunch/ Vegetarisch/Veganistisch

FOOD: Tosti met zongedroogde tomaatjes en spinazie

Wist je al dat het mijn droom is om ooit een lunchroom te beginnen? Gewoon een kleintje, ergens in het centrum van Leiden of Den Haag. Of waar dan ook eigenlijk, het maakt me niks uit.
Ik vind het namelijk enorm leuk om broodjes, sandwiches, smoothies, salades en tosti’s te maken! En vooral om variaties te bedenken. Recepten van salades heb ik hier al genoeg, maar een recept voor een tosti ontbrak nog. Dat kan natuurlijk niet!
Ja, ik kan enorm genieten van een tosti. Maar daarbij moet ik je wel eerlijk vertellen dat een “gewone” tosti met ham en kaas me niet heel veel doet. Speciale tosti’s! Die vind ik lekker. Zoals deze! En zo speciaal is het nou ook weer niet… dus het is super makkelijk om hem zelf thuis te maken :) Daarnaast is het ook nog de ideale manier om je ietwat oude brood om te toveren tot iets lekkers ;)

 

tosti zongedr tomaten

 

Ingrediënten voor 1 tosti:

  • 2 sneetjes (volkoren)brood
  • Kaas naar keuze (ik heb altijd jong belegen kaas, maar mozzarella er op is ook erg lekker!)
  • 3 grote zongedroogde tomaten
  • 1 el groene pesto
  • 1 handje verse bladspinazie
  • Plakje kipfilet (kan je weglaten voor een vegetarische variatie!)

Besmeer 1 sneetje met de pesto en beleg het met de rest. Stop hem in het tostiapparaat tot het kaas gesmolten is.
Nou super simpel toch? Het is vast lekker met ketchup, maar dat heb ik eigenlijk nog niet geprobeerd :)

 

Voedingswaarde per tosti:
Energie: 499 kcal
Eiwitten: 25 gram
Vet: 20 gram
Waarvan verzadigd vet: 9 gram
Koolhydraten: 48 gram
Vezels: 10 gram

In deze tosti zit aardig wat vet, waardoor de kcal oplopen. Dit vet komt vooral uit de pesto en kaas. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om er wat minder pesto op te smeren.
Wel positief zijn de hoeveelheid vezels en eiwitten! De vezels komen vooral uit het brood en de zongedroogde tomaten. Naast vezels zitten er ook veel eiwitten, magnesium (belangrijk voor o.a. de botopbouw en spieren. Daarnaast wordt het ook wel het “anti stress mineraal” genoemd. Het kalmeert en verhoogt de weerstand) en ijzer in de zongedroogde tomaten. Een product die je best vaker mag eten dus :) Met deze tosti krijg je trouwens al bijna 6 gram ijzer binnen, dat is veel! Veel vrouwen hebben moeite om aan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van ijzer te komen en dat heeft nadelige gevolgen (dat kun je hier lezen). Vrouwen moeten 15 mg per dag binnenkrijgen. Door deze tosti te eten zit je in ieder geval op 1/3e deel van de ADH!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply