Diner/ Recepten index/ Vegetarisch/Veganistisch

Zelfgemaakte rode currypasta

rode currypasta

Met Aziatische gerechten is het altijd zo makkelijk om een kant-en-klaar potje uit een toko of de supermarkt te kopen. Maar zo lekker als verse zelfgemaakte rode currypasta is dat natuurlijk niet :) En moeilijk is het ook niet! Met een aantal ingrediënten en een keukenmachine/staafmixer/vijzel heb jij zo jouw eigen rode currypasta klaar. Dit recept is trouwens helemaal plantaardig! Ook geschikt voor vegetariërs en veganisten dus :)

Mijn tip: maak meteen een aardige hoeveelheid, want je kunt het wel een tijdje in een potje bewaren in de koelkast (met een laagje olie erover). Met de hoeveelheid in dit recept maak je ongeveer 2 gerechten voor 2 personen. Is natuurlijk wel afhankelijk van wat je er precies mee maakt en hoe sterk je de smaak wilt. Ik maakte met een half potje een rode currygerecht voor 2 personen. 

rode currypasta

Ik deed het trouwens op de makkelijke en snelle manier: lekker in de keukenmachine. Je kunt het natuurlijk ook in een vijzel maken. Er zouden op die manier meer oliën vrijkomen, waardoor de smaken sterker worden. De volgende keer ga ik het op die manier proberen! :) Wil jij het met de vijzel maken? Dan heb ik een aantal tips voor je.

Zo maak je rode currypasta met een vijzel + tips:

  • Een vijzel gebruiken is niet alleen maar stampen. Je moet ook wrijven. En ook zeker niet te hard stampen. Kleine bewegingen zijn het best.
  • De volgorde van het toevoegen van ingrediënten is ook belangrijk!  Ga je deze rode currypasta maken? Doe het dan op deze volgorde:
    • Voeg als eerste de harde ingrediënten toe (in dit geval is dat de kruidnagel)
    • Daarna de stugge ingrediënten (gember, limoenschil, citroengras, al geraspt)
    • Nu volgen de zachte ingrediënten (fijngesneden knoflook, sjalotje en rode peper)
    • De volgende stap is het toevoegen van vochtige ingrediënten (limoensap)
    • Als laatste voeg je de droge ingrediënten toe (gedroogde komijn, koriander en kardemom, zout, suiker) 
  • Mocht het vijzelen niet helemaal lekker gaan, kun je ook tussendoor grof zeezout toevoegen.
  • Maak je vijzel achteraf niet schoon met zeep. Warm water is (vaak) voldoende.

Zelfgemaakte rode curry

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Zelf rode currypasta maken is niet moeilijk! Met een aantal ingrediënten en een keukenmachine/staafmixer/vijzel heb jij zo jouw eigen rode currypasta klaar.

Ingredients

  • 2 tl komijn, gedroogd
  • 4 tl koriander, gedroogd
  • 0.5 tl kruidnagel, gemalen
  • 2 tl zout
  • 1 grote sjalot, gesnipperd
  • 2 stengels citroengras, geraspt
  • 2 teentjes knoflook,
  • 4 chilipepers, in ringen
  • 1 tl gember, geraspt
  • De schil van 1 limoen
  • De sap van 0.5 limoen
  • Olie

Instructions

1

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal goed. Je kunt het natuurlijk ook met de vijzel doen, op de authentieke manier. Lees dan voor tips mijn tekst hierboven! :)

2

Als de rode curry goed gemalen is, kun je het in een schoon potje doen. Wil je het langere tijd bewaren? Giet dan een beetje olie over de currypasta en zet het in de koelkast.

Notes

De rode currypasta is ongeveer 2 weken houdbaar. Wel gekoeld en met een laagje olie.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply