Food

REVIEW: “Het 101 Taartenboek” van Monique van der Vloed

101 taartenboek

Als je aan een taart denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan iets gezonds. Nee, dat snap ik wel. In de meeste taarten gaat natuurlijk een berg suiker. Of wat dacht je van kleurstof? Niet bepaald gezond! Monique van der Vloed laat in haar “101 Taartenboek” zien dat dit anders kan! Zij leeft namelijk “meukvrij” en laat dit natuurlijk ook terugkomen in haar baksels.

 

101 taartenboek

 

Met meukvrij bedoelt Monique dat de recepten vrij zijn van:

 • Gluten
 • Lactose en koemelk
 • Geraffineerde suikers, agave, dadels, ahornsiroop en honing
 • Vlees en dierlijke vetten
 • Kunstmatige e-nummers en vergelijkbare additieven
 • Olie

Het mooie hiervan vind ik dat de recepten hierdoor toegankelijk zijn voor een enorme doelgroep! Denk aan mensen met coeliakie, melkallergie, lactose-intolerantie, vegetariërs én voor het grootste gedeelte ook veganisten. Daarnaast is het boek natuurlijk geschikt voor iedereen die gezond en natuurlijk wil eten. De recepten kun je klaarmaken zoals jij wilt. Wil je wel graag volkorenmeel of speltmeel gebruiken? Dat kan. Honing of dadels? Ja natuurlijk, als jij dat wilt! Monique geeft je echter wel de optie om de taart in zijn meest pure en natuurlijke vorm te kunnen maken. Super fijn toch?

In deze review kijk ik naar de vormgeving van het boek, de indeling, de ingrediënten, de recepten én doe ik natuurlijk ook even een “smaaktest” ;)

 

De vormgeving.
Het boek is duidelijk vormgegeven. De lettertypes zijn prettig om te lezen en groot genoeg. Wat ik erg leuk vind is het lintje! Deze kun je tussen de bladzijdes doen van het recept dat je wilt gaan maken. Een hele leuke toevoeging.
Ook een super groot pluspunt: elk recept heeft een foto! Dit heeft ook niet elk kookboek, dat vind ik altijd zo vervelend. Nu kan je je laten verleiden door de heerlijke foto’s ;)

 

101 taartenboek

 

De indeling.
Het boek begint met een inhoudsopgave, waarna een voorwoord volgt. In het voorwoord wordt uitgelegd waarom we blij worden van taart, een stukje geschiedenis over taart en suiker, een stukje over additieven en wat 100% meukvrij nou eigenlijk inhoudt. Oh! En dat misbaksels juist de lekkerste taarten ooit kunnen zijn ;) Ik vond het erg leuk en interessant om het voorwoord te lezen :)
Na het voorwoord volgt een stukje over Monique zelf en een aantal kook- en baktips, voor we over gaan op de recepten!
Ook leuk: achterin zijn een aantal recepten te vinden voor de vulling van taarten. Jam en chocoladepasta bijvoorbeeld. En helemaal achterin vind je uitleg van bepaalde ingrediënten.
De recepten zijn ingedeeld in een aantal categorieën, die niet heel duidelijk naar voren komen. Zo is er een categorie voor taarten die je ook even snel kunt maken, voor als er onverwachts bezoek komt, een beetje achterin het boek vind je de feestelijke taarten en zelfs de hartige taarten worden niet overgeslagen! Deze categorieën hadden wat mij betreft wel iets duidelijker gemogen, bijvoorbeeld door deze aan te geven in de inhoudsopgave.

 

101 taartenboek

 

De ingrediënten.
Het eerste wat me opviel waren de lange ingrediëntenlijsten. Dat is natuurlijk niet gek als je de taart helemaal zelf gaat maken, je moet er alleen wel even rekening mee houden.
De taarten worden gezoet met stevia of erythritol suiker. Let wel: stevia is niet zomaar stevia. De stevia die je koopt in de supermarkt, is anders dan de pure stevia. Hier kun je meer over lezen op de site van Monique. Gluten-bevattende melen worden vervangen voor o.a. rijstmeel, boekweitmeel, gierstmeel, hazelnootmeel, etc. Voor een aantal ingrediënten zou je waarschijnlijk naar een biologische supermarkt moeten gaan, alhoewel ik veel ook kon vinden bij de AH XXL. En een uitstapje naar de Ekoplaza vind ik zelf geen straf ;)

De recepten.
Zoals het boek al aangeeft, staan er maar liefst 101 recepten in dit boek. Heel veel! Ook alle “traditionele” taarten (zoals de vertrouwde appeltaart en slagroomtaart) komen in het boek voor, maar dan gezond natuurlijk. Uiteraard kan ik dit boek niet goed beoordelen zonder een recept klaar te maken… Wat een moeilijke keuze was het om 1 recept uit te kiezen! Ik heb er lang over nagedacht, een heleboel recepten leken me erg lekker. Uiteindelijk heb ik 2 recepten klaargemaakt haha.

 

101 taartenboek

 

Baksel 1.
Het eerste recept dat ik probeerde was de “Banaan-Chocoladetaart” op pagina 119. Een combinatie van chocola en banaan is wat mij betreft altijd goed. Ik had banaan echter nog nooit eerder gebruikt in een taart, nee ik heb zelfs nog nooit een bananenbrood gemaakt. Ik vond dat ik deze taart dus moest proberen ;)

 

101 taartenboek

 

Ik vond de ingrediëntenlijst bij dit recept wel meevallen. Alleen voor de wijnsteenbakpoeder moest ik even op pad. Deze vond ik bij de Tuinen. Verder heb ik rijstmeel gebruikt, welke ik kon kopen bij de Albert Heijn (1,95 euro voor 400 gram).
Helaas heb ik voor de topping wel echte poedersuiker gebruikt, aangezien ik de Stevia Frost poedersuiker duur vond. De poedersuiker zelf koste namelijk 9,95 euro, maar er kwamen verzendkosten bij van 4,95 euro en ook nog eens een toeslag van 2,50 euro toeslag omdat ik iets voor minder dan 12 euro bestelde! Dat werd dus 17,40 euro voor een zakje poedersuiker.

 

101 taartenboek

 

Het recept was verder makkelijk te volgen. De plakjes banaan die je er doorheen moest spatelen, heb ik later bovenop de cake gelegd om de taart te versieren.
Mijn eindresultaat was denk ik wel anders dan die van Monique. De taart was nog kleverig en nat van binnen. Persoonlijk vind ik dat helemaal niet erg, lekker juist. Aangezien er ook geen rauwe producten worden gebruikt, kon dit ook helemaal geen kwaad. Ik heb 3 dagen van de taart kunnen genieten! Wat was hij lekker :)

 

 

101 taartenboek

 

Baksel 2.
Het tweede recept was de “Nasitaart” op pagina 170. Ronald zeurde al dagenlang dat hij weer eens Indonesisch wilde eten, dus ik dacht hem wel blij te maken met een nasitaart!
De gerookte tempeh blokjes heb ik vervangen voor stukjes kip (anders maak ik Ronald alsnog niet blij, haha), verder heb ik hem exact hetzelfde gemaakt. Ik had geen “vreemde” ingrediënten nodig.

 

101 taartenboek
Ook dit recept was duidelijk. Natuurlijk moest ik de nasi even proeven voordat de eieren, het bakpoeder en het meel er door gingen. Ik vond de nasi zo erg lekker! Helaas vonden Ronald en ik het eindresultaat minder lekker. De smaak was erg vervaagd door, ik denk, het meel. Zo jammer! Aangezien Ronald een Indo is en ik ook goed gewend ben aan de Indonesische keuken, houden wij juist wel van de sterk gekruide en pittige gerechten :) Ik heb de taart weggegeven aan iemand anders, die de Indonesische keuken niet zo gewend is, en die vond het wel lekker :) Waarschijnlijk ligt het dus aan ons ;)

 

101 taartenboek

 

 

Waar te koop?
Het kookboek kun je kopen via de website van Monique, via Bol.com, maar ook via puurmieke.nl en kookpunt.nl. De prijs is 24,95 euro.

 

Omdat ik je nu misschien lekker heb gemaakt, sluit ik deze review af met het recept voor de Banaan-Chocoladetaart! Believe me, je moet hem maken ;)

 

Banaan-Chocoladetaart recept.

Ingrediënten voor de taart:

 • 8 bananen, gepureerd
 • 5 el biologische magere cacaopoeder
 • 1 el stevia
 • 1 flinke el wijnsteenbakpoeder
 • 100 gram gierstmeel/rijstmeel
 • 100 gram gemengde noten, fijngemalen
 • 100 gram zonnebloempitten, fijngemalen
 • 1 banaan, in plakjes

Ingrediënten voor de topping:

 • 8 el stevia frost poedersuiker
 • Biologische magere cacaopoeder
 • Havermelk (of een andere melkvervanger)

Verwarm de oven voor op 185 graden, vet een hoge ronde springvorm (20-22 cm) in met kokosolie en bekleed vervolgens met bakpapier.
Roer alle ingrediënten voor de taart (behalve de plakjes banaan) stevig door elkaar. Spatel de plakjes banaan er daarna door.
Stort de massa in de vorm en verdeel. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 30 tot 35 minuten gaar, blijf tussentijds controleren.
Laat goed afkoelen, de taart moet koud zijn.

Roer steeds wat cacao en melk in zeer kleine beetjes door de poedersuiker tot er een mooi, stevig glazuur ontstaat. Smeer dit royaal over de taart en laat drogen.

 

101 taartenboek

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply