Weet je wat ik denk? Dat dit de lekkerste ijskoffie is die je ooit gaat drinken. Echt.
Zelf vind ik het in ieder geval de lekkerste ijskoffie die ik ooit gemaakt én geproefd heb.
Wat maakt een ijskoffie nou zo lekker? De koffie!
Ik heb voor dit recept espressobonen gebruikt, terwijl ik normaal gewone koffie gebruik. Het maakt echt verschil!
Nog niet zo lang hebben wij een espresso kan. Ik ben eigenlijk helemaal geen koffiedrinker, maar ik vond zo’n espresso kan er altijd interessant uitzien.
Het is een leuke manier van koffie zetten, omdat je veel meer bij het proces betrokken bent. Je bent er aandachtiger mee bezig. Denk ik.
Eerst de bonen fijnmalen, genieten van de verse bonen geur, de espresso kan klaarmaken, wachten bij het fornuis tot je het hoort borrelen.
Misschien vind ik de espressokoffie wel lekkerder omdat je er meer liefde in stopt? Haha, ja dat zal het wel zijn.
Naast dat het gewoon super lekker is, bevat deze ijskoffie ook aardig wat eiwitten!
De precieze hoeveelheid ligt af van de eiwitpoeder die je gebruikt natuurlijk, maar met de Whey Perfection van Body&Fit bevat deze ijskoffie maar liefst 33 gram eiwitten!!
De espresso geeft je ook een goede boost, dus misschien een goed idee als pre-workout?
Op deze lekkere ijskoffie heb ik ook een gezondere variant. Aan jou de keuze!
Ingrediënten voor 1 groot glas:
- 50 ml espresso (ongeveer 2 shotjes)
- 3 el magere kwark of Griekse yoghurt
- 100 ml halfvolle melk
- 1 scoop eiwitpoeder (ik had de chocolade smaak, maar ik denk dat vanille ook lekker is. Voeg dan wel nog een beetje rauwe cacao toe!)
- 1 kleine banaan
- 1 bolletje slagroomijs (light) of 2 als je hem nóg lekkerder wilt (het scheelt 35 kcal)
- Eventueel ijsblokjes
Zet de espresso en laat deze minimaal 1 uur koud worden in de koelkast.
Voeg in een blender de koude espresso, kwark/yoghurt, melk, eiwitpoeder en de banaan in stukjes samen.
Blend tot het één geheel wordt.
Schep 1 bolletje ijs in een groot glas. Voeg de ijskoffie er aan toe met eventueel een paar ijsblokjes om het nog wat kouder te maken!
De gezondere versie:
Vervang het slagroomijs voor “banana icecream”.
Dit maak je door 1 goed rijpe banaan in stukjes te snijden en het in te vriezen. De volgende dag kun je het in de foodprocessor of blender stoppen om er een soort ijs van te maken. Als je niet zo’n sterke blender hebt, kun je er een beetje melk of water aan toevoegen. Als het dan te vloeibaar wordt, kun je het weer eventjes terug zetten in de vriezer.
Je kunt de kleine banaan verder achterwege laten, omdat de nadruk anders te veel op de bananensmaak ligt!
Ook kun je de halfvolle melk vervangen voor magere melk of amandel/sojamelk. Je kunt er prima een vegan versie van maken als je ook plantaardige eiwitpoeder en sojayoghurt gebruikt!
P.s. Geen eiwitpoeder in huis? Geen probleem hoor. Ook zonder eiwitpoeder is deze ijskoffie erg lekker. Voeg dan 1 tl rauwe cacao poeder toe voor de smaak!
Voedingswaarde voor de “ongezondere” versie:
Kcal: 310
Vet: 6 gram
Koolhydraten: 31 gram
Eiwitten: 33 gram
Voedingswaarde voor de “gezondere” versie:
Kcal: 280
Vet: 2 gram
Koolhydraten: 36 gram
Eiwitten: 31 gram
2 Comments
Dear Monday #42 - Klussen met Simba + Haarlem - CozyMess
22 augustus 2016 at 16:34[…] Deze agua fresca’s en deze frisse Braziliaanse limonade zijn erg lekker! En heb je deze goddelijke ijskoffie al geprobeerd? […]
lydia meuwese
5 augustus 2015 at 19:45Oh kim wat een heerlijke recepten. Ik ga het zeker uitproberen hoor. Kus oma