Food

GETEST: Aviko zoete aardappel frites

Een hele tijd waren Ronald en ik “verslaafd” aan zoete aardappel frietjes. Elke week aten we het wel. Lekker met veel kruiden en dan heel gezond uit de oven. Maar, uit de oven bleven ze toch altijd een beetje slap. Krokant werden ze niet. Dat gaf niet, want het bleef alsnog heerlijk!
Na een periode van heftige verslaving, kwam toch die ene dag. De dag dat we er wel genoeg van hadden.

Eigenlijk werd daar al snel weer verandering in gebracht. Bij de Hoogvliet kwamen we namelijk de zakken van Aviko tegen. “Aviko zoete aardappel frites” en de “Aviko zoete aardappel blokjes”. Hmmmm… interessant! Ik keek Ronald voorzichtig vragend aan en hij stemde toe. We probeerden dus de Aviko zoete aardappel frites uit! De zoete aardappel blokjes hebben we nog niet geprobeerd, maar die gaan we vast ook een keer proberen.

 

avikoza

 

Aviko zoete aardappel frites
De zoete aardappel frietjes kun je klaarmaken in de frituurpan of in de oven.
Omdat wij nooit frituren, maken wij ze in de oven.

De smaak:
We vinden de zoete aardappel frietjes erg lekker. Het komt knapperig uit de oven. Veel knapperiger dan als ik ze zelf maak!
Ik heb geen idee hoe ze zijn uit de frituurpan, maar meestal komen ze er dan nog wat knapperiger uit.

De Prijs:
Sja, het is niet echt goedkoop. 2,49 euro voor 450 gram. We halen er 3 tot 4 porties uit.
Voor die prijs koop je ook 1 kg zoete aardappels bij de groenteafdeling van de AH!

De ingrediënten:
Zoe­te aard­ap­pe­len, raap­zaad­olie, ge­mo­di­fi­ceerd zet­meel, rijs­te­bloem, dex­tri­ne, zout, rijs­mid­del (E450, E500), kleur­stof (pa­pri­ka-ex­tract), ver­dik­kings­mid­del (E415).

De voedingswaarde per 100 gram:
Energie 700 kJ
Energie 170 kcal
Vet 7,5 g
Waarvan verzadigd 1,1 g
Koolhydraten 22 g
Waarvan suikers 9,6 g
Voedingsvezel 3 g
Eiwitten 1,5 g
Zout 0,4 g

Vergeleken met de voedingswaarde van de zoete aardappel, zit er bijna 2 keer zoveel calorieën en ook een stuk meer vet in de Aviko zoete aardappel friet.

Conclusie:
De frietjes zijn erg lekker uit de oven. Knapperig en licht gekruid.
Wel vind ik het erg jammer dat er een stuk meer calorieën en vet in deze friet zitten. Dat, plus de toegevoegde E-nummers en de prijs, vind ik toch voor mijzelf een reden om het bij zelfgemaakte zoete aardappel friet te houden. Uiteraard is het wel een uitkomst voor de dagen dat ik geen zin heb om te koken!

 

aviko za2

Je kunt er bijvoorbeeld een gezondere kapsalon van maken door de frietjes in de oven te bakken, vlees te bakken en dan de frietjes met vlees en kaas er overheen in de oven te doen! Daarbij serveer je natuurlijk nog een lekkere salade :)

 

Ps. Heb jij al gezien dat ik een poll heb geplaatst? Deze kun je rechts van de pagina vinden. Ik zou het heel fijn vinden als je deze voor me zou willen invullen. Meerdere antwoorden zijn mogelijk! :) Alvast bedankt!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  R. Timmermans
  7 januari 2024 at 17:26

  Aviko zoete aardappel frites herft niets en dan ook werkelijk niets met zoete aardappel te maken. Het is gewoon gesuikerd en gekleurd aardappelzetmeel met een boel nutteloze hulpstoffen. Het zou niet verkocht mogen worden als zoete aardappel frites.

 • Reply
  Judith van Aggelen
  18 september 2015 at 21:06

  Waarom geen verse zoete aardappels en zelf friet maken?
  Ik vind de smaak niet lekker. Het is de smaak van zoet met zout en andere kruiden. IK heb dat ook met Chinese tomatensoep; ook zo’n rare combinatie.

  • Reply
   CozyMess - Kim
   18 september 2015 at 22:58

   Zelf zoete aardappel frietjes maken heeft ook zeker mijn voorkeur! Maar voor het gemak zijn deze voor af en toe ook erg fijn. Het probleem zoet met zout combineren begrijp ik helemaal. Zelf lust ik bijvoorbeeld ook geen pizza Hawaii omdat ik die combinatie zo gek vind haha. Bij de zoete aardappel frietjes heb ik er dan weer geen probleem mee, maar misschien omdat ik er langzamerhand aan gewend ben? Achja, ieder zo zijn ding hè? :p

  Leave a Reply