Boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot, hutspot… Iedereen kent het. Maar, heb jij weleens bloemkoolstamppot gegeten? Bloemkool is niet meteen een groente waar je aan denkt als je een lekkere stamppot wilt maken, toch? Ik maakte het als experiment en het was verrassend lekker! Aangezien ik bloemkool een van de minst lekkere groentes vind, was ik zeer verbaasd. Een bloemkoolstamppot is een prima gerecht voor als je toch eens bloemkool wilt eten, maar het eigenlijk niet zo lekker vindt haha. Believe me. Die bloemkool proef je amper.
Nu het zo goed als herfst is, verlang ik echt weer naar stamppotjes, stoofpotten en ovenschotels. Jij ook? De salades verruil ik voor lekker verwarmend eten. Dat mag ook wel, want ik heb volgens mij nog nooit zo vroeg al de verwarming aan gehad. Meestal kan ik de zomer veel langer uitrekken voor mezelf, maar dit jaar lijkt het onmogelijk. De eerste zak kruidnoten is al leeg, ik heb al weken de kaarsjes en oliebrander aan en ’s avonds zit ik graag met een dekentje en thee op de bank. Zolang het droog blijft wanneer ik naar buiten moet, vind ik alles goed ;)
Als waarschuwing zeg ik wel even dat je dit gerecht niet elke dag moet eten :p Door de crème fraîche, de gebakken spekjes, de jus en worst is het niet bepaald een mager gerecht. Maar hee, dat mag zo af en toe best toch? Als je verder op de dag licht gegeten hebt, is er niks aan de hand. Het gerecht is best machtig, waardoor je geen flinke portie op zal krijgen. Dat scheelt weer.
Bloemkoolstamppot
Ingredients
- 1 kg bloemkool (een grote)
- 0,7 - 1 kg aardappels
- 2 kippenbouillonblokjes
- Paar el crème fraîche (naar smaak)
- 2 pakjes spekblokjes
- 2 uien
- 5 knoflookteentjes
- 1 doosje champignons
- Handje verse krulpeterselie
- Roomboter
- Runderbraadworsten voor erbij
Instructions
Snijd de bloemkool in roosjes en was het onder de kraan
Schil de aardappels en snijd in kleine stukjes
Voeg samen in een grote pan en breng aan de kook met de bouillonblokjes
Kook het gaar in ongeveer 15 min en giet de pan af, maar houdt een glas apart
Terwijl de stamppot kookt, snijd je de uien, knoflook, champignons en peterselie fijn
Bak het in roomboter en houd even apart
Stamp de aardappels en bloemkool fijn of pureer met een staafmixer
Voeg eetlepels crème fraîche toe naar smaak
Voeg ook het champignons mengsel toe aan de stamppot en mix het door elkaar
Bak de braadworsten in roomboter en maak van de aanbaksels een jus met de overgebleven bouillon en een beetje roomboter
Serveer de bloemkoolstamppot met de braadworst en de jus en eventueel nog een beetje verse peterselie voor de sier
No Comments