Bloemkoolpizza? Je doet toch geen bloemkool op je pizza? Nee dat doe ik zeker niet. Om eerlijk te zijn houd ik niet eens van bloemkool, daarom heb ik heel lang uitgesteld om dit gerecht eens te maken. De bloemkool zit in de bodem. Sterker nog, de bodem bestaat uit heel veel bloemkool, een beetje kaas en een ei. Vooral bloemkool dus! Benieuwd naar hoe ik het vond, als bloemkool-hater? :p Ik vond het lekker!
Op Pinterest zag ik de bloemkoolpizza al heel vaak voorbij komen, maar het trok me nooit. Ik was bang dat je de bloemkool heel erg zou proeven en ik vind het gewoon echt niet lekker. Maarja, ik maakte eerder al een keer bloemkoolnasi en dat was eigenlijk ook wel heel lekker. Ik had dus eigenlijk wel kunnen weten dat de bloemkoolpizza ook lekker zou zijn :p Stom dat ik het nu pas uitprobeer, want het is echt geniaal natuurlijk. Waarom het geniaal is? Op deze manier is je pizza een stuk gezonder! Niet alleen omdat je op deze manier veel meer groente binnenkrijgt dan met een normale pizza, maar ook de voedingswaarde zijn een stuk beter dan een normale pizza. Ik heb vaak nog trek als ik één hele diepvries pizza opeet, maar nadat je de helft van deze bloemkoolpizza op hebt, zit je echt vol.
Zullen we voor de grap de voedingswaarde eens naast elkaar zetten?
Dr. Oetker pizza salami | Bloemkoolpizza met chorizo | |
---|---|---|
Energie | 874 | 528 |
Vet | 45 | 32 |
Koolhydraten | 83 | 17 |
Eiwitten | 32 | 39 |
Zoals je ziet bevat de bloemkoolpizza een stuk minder calorieën dan de Dr. Oetker pizza. Ook de hoeveelheid vet is lager, maar vooral de hoeveelheid koolhydraten is enorm veel lager! Handig dus als je koolhydraatarm eet. En als je de pizza zou beleggen met tonijn bijvoorbeeld in plaats van chorizo, kom je nog lager uit in vet en hoger in eiwitten :) Zullen we maar naar het recept overgaan? Ik deel het recept voor de versie die ik maakte, maar je kunt natuurlijk er op doen wat je zelf wilt!
Bloemkoolpizza met chorizo
Ingredients
- 1 grote bloemkool (ongeveer 640 gram)
- 50 gram geraspte kaas
- 1 ei
- Zout
- 200 ml tomatensaus
- Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm, knoflook, paprikapoeder, eventueel een beetje chilipoeder)
- 1 bol mozzarella
- 1/2 rode ui
- Chorizo
- Handje champignons
Instructions
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
Snijd de bloemkool in roosjes en was goed
Kook de bloemkoolroosjes 4 minuten
Doe de roosjes nu in de keukenmachine of blender, maal fijn
Leg de kruimels in een schone theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht eruit! Hoe droger, hoe beter de bodem wordt! Dit is dus een hele belangrijke stap
Meng de bloemkoolkruimels met 1 ei, 50 gram geraspte kaas en een beetje zout
Vorm nu de bodem op de bakplaat, druk goed aan
Zet de bodem voor 15 minuten in de oven of langer, tot hij een beetje bruin wordt
Ondertussen maak je de tomatensaus door dit te mengen met kruiden, doe dit naar smaak
Snijd de rest van de ingrediënten in plakjes
Haal de bloemkoolbodem uit de oven en besmeer met de tomatensaus, misschien houd je een beetje over
Beleg met de mozzarella plakjes en leg hier op de chorizo, champignons en ui
Zet de bloemkoolpizza voor nog zo'n 10 minuten in de oven, tot de mozzarella goed gesmolten is!
Notes
Eén pizza is genoeg voor twee personen!
No Comments