Sommige gerechten moet ik eerst een keer helemaal zelf gemaakt hebben om het echt te waarderen. Zoals erwtensoep. Ik ben er nooit echt gek op geweest, hoewel ik een enorme soepliefhebber ben. Nooit heb ik er bij stilgestaan hoe erwtensoep gemaakt wordt en ik wist dus ook niet dat het nog best wel een tijdje duurt tot de erwtensoep klaar is. Van de week bedacht ik dat het wel eens leuk was om zelf erwtensoep te maken en sindsdien kijk ik er toch wel anders tegenover. Het kost je zeker een uur, maar het is super simpel en je krijgt er echt iets lekkers voor terug!
De naam erwtensoep verraad natuurlijk meteen dat er erwten zitten in deze soep, maar wist je ook wat voor erwten? Spliterwten. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, om eerlijk te zijn. Na een beetje research kom ik er achter dat spliterwten van dezelfde plant komen als de doperwt. De zaadhuid wordt verwijderd van de erwt, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt (split). Dan heb je dus de spliterwt! Een leuk weetje toch?
Omdat de spliterwten gedroogd zijn, moet je ze even een tijdje koken. Daar zit de tijd dus vooral in. Tijdens dat koken kan je wel gewoon op de bank zitten, als je af en toe maar even de pan roert. Klinkt niet zo lastig, toch? Het is echt het wachten waard, want zodra je je eigengemaakte erwtensoep geproefd hebt, wil je nooit meer uit een blik. Echt.
Uiteraard ben ik natuurlijk altijd benieuwd naar de voedingswaarde van producten, dus zo ook naar die van de erwt. Hier komen dus een aantal weetjes:
- Erwten bevatten aardig wat vitamine K, mangaan, vitamine B1, koper, vitamine C, fosfor en foliumzuur
- Misschien nog het meest interessante: ze bevatten een hoop vezels en eiwitten
- Vezels zijn erg belangrijk voor een goede spijsvertering; ze bevorderen de stoelgang. Door vezels voel je je ook verzadigd. Zou dat de reden zijn waarom je altijd zo goed vol zit na een kop erwtensoep?!
- En het laatste weetje voor vandaag: erwten bevatten het stofje luteïne; een bioactieve stof met de functie van een antioxidant. Het speelt vooral een rol bij de bescherming van het oog
Interessant toch? En om het nog even volledig te maken, heb ik ook de voedingswaarde nog even voor je opgezocht:
Voedingswaarde spliterwten, per 100 gram (gedroogd)
Energie: 326 kcal
Eiwitten: 22,5 gram
Koolhydraten: 45 gram
Vet: 1,6 gram
Vezels: 20 gram
Voor de hoeveelheid erwtensoep in dit recept, heb je 500 gram gedroogde spliterwten nodig en je kan er 5 porties uit halen. Dat betekent dus, dat je met 1 portie al 20 gram vezels binnenkrijgt! Dat is de helft van de aanbevolen hoeveelheid!
Heb je na al die nieuwe kennis ook honger gekregen? Laten we dan maar over gaan op het recept!
Erwtensoep
Ingredients
- 500 gram spliterwten (gedroogd)
- 2 speklappen (naturel)
- 2 bouillonblokjes (+ 1 liter water)
- 2 laurierblaadjes
- 350 gram soepgroente
- 2 aardappels
- 1 rookworst
Instructions
Spoel de spliterwten onder de kraan
Kook de spliterwten in 1 liter water met de 2 bouillonblokjes, speklappen en laurierblaadjes
Laat dit 45 min koken, maar houd het goed in de gaten! Af en toe doorroeren en wanneer nodig een beetje water toevoegen
Na 45 min de speklappen er uithalen en in stukjes snijden
Schil de aardappels en snijd het in blokjes
Snijd de rookworst in plakjes
Soep weer aan de kook brengen met de stukjes speklap, groente, aardappelblokjes en rookworst. Doe de deksel op de pan
Laat dit zo'n 25 min doorkoken, let op dat het niet droog kookt en aanbrand... Voeg als het nodig is weer een beetje water toe
Notes
Ik nam voor het gemak een zak soepgroente, maar je kunt natuurlijk ook prima de groente gebruiken die je nog in de koelkast hebt liggen. Prei, wortels, paprika, bloemkool, selderij... Kan allemaal :)
No Comments