Diner/ Food/ Lunch

FOOD: Thaise Pompoensoep uit Matt Preston’s kookboek

Na een succesvolle eerste dag van mijn Kookboekenweek, is het nu tijd voor de tweede dag met een nieuw recept! :)
Vandaag staat de Thaise pompoensoep van Matt Preston op het menu! Matt Preston? Ja misschien ken je hem wel van tv. Hij is o.a. bekend als jurylid in MasterChef Australia! Dat is eigenlijk ook het enige waar ik hem van ken haha. Naast dat hij jurylid is van dat programma, doet hij nog veel meer op het gebied van voeding (culinair journalist, columnist en restaurantcriticus bijvoorbeeld).

Anyway, dit boek kreeg ik van de Bankgiroloterij (net als heel veel kookboeken haha) en we hebben er nog maar één recept uit gemaakt. Nouja Ronald dan, hij maakte de spaghetti Carbonara (erg lekker).
De recepten in dit boek zijn niet echt gezond, maar vast wel heel lekker :) Deze pompoensoep koos ik uit om meerdere redenen:

 1. De woordjes “Thais” en “pompoen” en “soep” zeggen alles wat mij betreft
 2. Ik had nog een halve pompoen liggen
 3. Hij leek mij vrij gezond!

 

thaise-pompoensoep

 

Het eerste wat me opviel was de lange ingrediëntenlijst. Voor een pompoensoep lijk mij dit veel tenminste. Niet erg hoor, des te lekkerder zal hij zijn!
Alle ingrediënten op één na kon ik vinden. Van korianderwortel heb ik nog nooit gehoord. Deze kon ik ook nergens vinden, helaas! Ik las ergens dat je korianderwortel kunt vervangen door koriandersteeltjes. Zonder de blaadjes dus!
Het recept verder was erg makkelijk, dat is altijd fijn. En het allerbelangrijkste: HIJ IS ZOOOOO LEKKERRRRRR!!!!! Echt. De lekkerste soep die ik ooit gegeten heb. Deze pompoensoep heeft denk ik de Tom Kha Kai verslagen van de eerste plek. Dat is echt een hele prestatie!

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 1/2 el kokosolie, arachideolie of andere plantaardige olie
 • 1 1/2 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 2 tl versgeraspte gember
 • 1 el fijngehakte citroengras
 • 4 korianderwortels (als je dit niet kunt vinden snijd je een paar koriandertakjes fijn)
 • 1 rode chilipeper, fijngesneden
 • 2 kaffir-limoenblaadjes
 • 30 gram palmsuiker of 1 el gewone suiker
 • 1 kg (geschilde) pompoen, in kleine stukjes
 • 1 liter groentebouillon
 • 250 ml water
 • 125 ml kokosmelk
 • Zout en peper
 • Koriander
 • 1 el gefruite sjalotten

Verhit de olie in een ruime pan op laag tot middelhoog vuur en fruit de ui, knoflook, gember,  citroengras, de korianderwortel en chilipeper (naar wens) 3 tot 5 minuten.
Voeg de limoenblaadjes en suiker toe en bak alles een paar minuten, tot de geuren zich in de keuken verspreiden.
Doe de pompoen erbij, schep de stukjes een paar minuten om tot ze goed omhult zijn met de smaakmakers. Voeg de bouillon en het water toe en breng het aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de soep, zonder deksel, zacht koken tot de pompoen zacht is. Dit duurt ongeveer 20 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukjes pompoen).
Gooi de limoenblaadjes weg en pureer de soep met een staafmixer of blender mooi glad.
Roer de helft van de kokosmelk erdoorheen en proef het. Als je vindt dat er meer kokosmelk in moet, voeg dan steeds een klein scheutje toe tot de soep naar wens is.
Breng op smaak met zout en peper.
Schenk de soep in kommen en garneer met verse takjes koriander, een bergje gefruite sjalot en enkele flintertjes chilipeper.

 

thaise-pompoensoep2

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  FOOD: Thaise rode curry soep met garnalen - CozyMess
  27 januari 2016 at 20:00

  […] wordt met ingrediënten uit mijn favoriete keuken, Thais. In december postte ik al het recept voor Thaise pompoensoep van Matt Preston, vandaag deel ik een eigen Thaise soep! Thaise rode curry soep met garnalen :) Zelf vind ik […]

 • Reply
  Dear Monday #13 - KERST - CozyMess
  28 december 2015 at 19:03

  […] Voorgerecht: frisse wortel-pompoensoep […]

 • Reply
  FOOD: Kerstmenu tips! - CozyMess
  23 december 2015 at 18:46

  […] Thaise pompoensoep Dit is eerlijk waar de lekkerste soep die ik in tijden geproefd heb. Die Matt Preston kan er echt wat van! Lekker fris, zoet, romig en een beetje pittig. Dit zou een perfect voorgerecht zijn! […]

 • Reply
  Chris
  4 december 2015 at 17:25

  Ik kende eigenlijk alleen wortelsoep met kokosmelk, maar met pompoen kan het natuurlijk ook. Alles met pompoen is heerlijk :-). Ik ga deze variant proberen, toevallig heb ik nog een pompoen liggen. En wow, complimenten voor de foto!

  • Reply
   CozyMess - Kim
   4 december 2015 at 18:16

   Hoi Chris!
   Dankjewel! :)
   Jaaa wortelsoep met kokosmelk is ook lekker :) Leuk dat je deze soep gaat proberen! :D Laat je me weten wat je er van vond?
   Ik zag jouw Pompoencake op je blog, die zag er zo lekker uit! Die ga ik binnenkort eens maken :)

  Leave a Reply