Food/ Sweets & Snacks

FOOD: Pepernoten uit Powerfood 2

Het is vandaag dag 1 van de Kookboekenweek, YAY! Heb je mijn “Kookboekenweek” projectje gemist? Lees dan eerst dit even! :) Vandaag staan de pepernoten van Rens Kroes uit Powerfood 2 op de planning! Uiteraard heb ik dit recept uitgezocht omdat het alweer bijna Sinterklaas-avond is. Daar horen natuurlijk lekkere zelfgemaakte pepernoten bij!
Don’t shoot me if I get it wrong, but…. dit zijn volgens mij kruidnoten en geen pepernoten :) Pepernoten zijn die harde bonken, die ik persoonlijk niet zo lekker vind haha. Ik wil deze titel eigenlijk niet gebruiken haha, maar ja Rens Kroes noemt ze zo… dus laten we het ook maar zo noemen in dit blog dan.

 

pepernoten

 

Powerfood 1 heb ik al een tijdje en ik heb er al veel recepten uit gemaakt! Allemaal erg lekker. Powerfood 2 heb ik nu een paar weekjes. Ik kreeg hem voor mijn verjaardag omdat ik zo enthousiast was over het eerste boek! Dit is het eerste recept wat ik gemaakt heb uit het nieuwe boek! En ik vind deze pepernoten erg lekker :) Wat ik erg leuk vind is dat de pepernoten naast wat gezonder, ook veganistisch zijn! De ingrediënten heb ik wel een beetje aangepast, omdat ik niet zoveel speltmeel meer had en geen kokosbloesemsuiker en wijnsteenbakpoeder in huis heb. Hieronder zal ik posten hoe ik hem heb gemaakt!

Ps. Mijn “pepernoten” waren eigenlijk veel te groot! Ze worden in de oven ook nog iets groter, dus houd daar rekening mee. Die van mij waren echt joekels haha. Helemaal niet erg, maar zo geniet je er wel minder lang van.
Oh en nog iets… ik vind de boeken van Rens Kroes heel leuk (zover ik dat dan gezien heb bij het tweede boek), maar wat ik wel jammer vind is dat veel recepten uit het boek ook op haar website staan! Dit recept voor pepernoten staat namelijk ook gewoon op haar site zag ik.

 

pepernoten3b

 

Ingrediënten voor 50 pepernoten (als je ze niet zo groot maakt als die van mij :p) :

 • 140 gram dadels, zonder pit
 • 25 gram rietsuiker (volgens Rens: 40 gram kokosbloesemsuiker)
 • 2 tl bakpoeder (volgens Rens: 2 tl wijnsteenbakpoeder)
 • 2 tl speculaas- of koekkruiden
 • Snufje zout
 • 100 gram volkorenmeel en 25 gram speltmeel (volgens Rens: 125 gram speltmeel)
 • 50 gram kokosolie, gesmolten
 • Scheutje water

Verwarm de oven voor op 160 graden. Week de dadels 15 minuten in water. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en meng goed. Voeg de gesmolten kokosolie toe en kneed alles door elkaar.
Laat de dadels uitlekken en snijd ze in stukjes. Doe ze samen met een scheutje water in de foodprocessor/blender en mix ze fijn. Wanneer het een kleverige massa geworden is, doe je het bij het droge deeg en kneed je alles tot een samenhangend soepel deeg. Maak er een grote bal van. Neem steeds een plukje deeg en rol dit tot een klein balletje. Leg de balletjes op een een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet ze voor 25 minuten in de oven, maar kijk steeds even of ze niet te donker worden!
Laat ze even afkoelen voordat je ze allemaal in een keer op eet :D

 

Ronald wilde heel graag dat ik zijn sokken ook op de foto zette, dus bij deze. Ronald zijn coole sokken. Ik hoop dat je nu blij bent Ronald <3

Ronald wilde heel graag dat ik zijn sokken ook op de foto zette, dus bij deze. Ronald zijn coole sokken. Ik hoop dat je nu blij bent Ronald <3

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Iris
  5 september 2016 at 20:11

  Leuk!,ik heb ze ook gemaakt,vielen ook iets groter uit…de dag erop waten ze zacht geworden,maar nog steeds zo lekker..misschien wel lekkerder!Heerlijk he kids,die sokken,Haha !!!Prachtige sokken btw!!!

 • Reply
  HEALTH: Hoeveel calorieën zitten er in Sinterklaas-snoep? - CozyMess
  29 februari 2016 at 01:12

  […] Er zijn natuurlijk ook gezondere alternatieven! Bijvoorbeeld een mandarijntje. Zitten nog vitamines in ook. Of je maakt deze lekkere wortel-pecan muffins, die zo min mogelijk toegevoegde suikers bevatten, of deze kruidnoten van Rens Kroes! […]

 • Reply
  FOOD: Wortel-pecan Muffins (Sinterklaas recept) - CozyMess
  2 december 2015 at 17:43

  […] vergat ik het een beetje… Het enige Sinterklaas recept dat ik op mijn blog heb staan zijn de pepernoten (kruidnoten) van Rens Kroes! Niet eens een recept van mijzelf dus. Daar moest verandering in komen, […]

 • Leave a Reply