Diner/ Food

Ossenhaas met tijm en knoflook + tips

ossenhaas

December is de maand van luxe vlees. Opeens ruilen we onze kipfiletjes in voor biefstuk, rosbief, ossenhaas of zelfs wild vlees. Hartstikke lekker, maar een stuk lastiger klaar te maken dan je denkt. Je wilt je vlees niet te rauw, maar ook niet te doorbakken. Ik heb een aantal pogingen gedaan om een perfect stuk ossenhaas te bereiden, maar tot nu toe is het me nog niet gelukt haha. De eerste keer probeerde ik een stuk ossenhaas te bakken in de pan, maar bleef het vlees te rauw. De tweede keer probeerde ik het in de oven, maar was het vlees meer doorbakken dan ik wilde. Ik ben dus op onderzoek gegaan om de volgende keer een perfect stuk ossenhaas te kunnen bereiden :) Met de tips die ik deel in dit artikel + het recept wat ik de vorige keer gebruikt had voor mijn ossenhaas, zet jij deze kerst een overheerlijk stuk (medium rare) vlees op tafel!

 

ossenhaas

 

Tips voor het bereiden van ossenhaas.

Het zijn maar 4 tips, maar wel hele belangrijke!

  • Laat de ossenhaas van te voren op kamertemperatuur komen
  • Maak de pan eerst goed heet voordat je de ossenhaas gaat aanbraden. Bak het in boter
  • Gebruik een vleesthermometer om te checken of het vlees de gewenste gaarheid heeft. 57 graden is medium rare en rond de 63 graden is het vlees medium gebakken
  • Laat de ossenhaas even rusten in aluminiumfolie, nadat het bereid is

Om het nog wat inzichtelijker te maken, heb ik een super handig plaatje gevonden op FineDiningLovers.com. Hier zie je goed wat de kerntemperatuur moet zijn voor het gewenste effect:

 

beef-raw

 

Houdt het vlees dus goed in de gaten! Ik heb zelf geen goede vleesthermometer en daar zat waarschijnlijk de fout. Na een tijdje (na al een aantal keren daarvoor) stopten we de thermometer in het vlees en was de temperatuur rond de 60 graden, hij was toen dus al medium gebakken. En ik vraag me af of dat thermometertje van 1 euro wel zo goed werkt haha. Tijd voor een échte digitale vleesthermometer. Eentje die je gewoon vanaf het begin in het vlees kan steken en van buiten de oven in de gaten kan houden. Deze bijvoorbeeld :p Hoewel ik graag een medium rare stuk vlees op mijn bord heb, was de ossenhaas verder wel super lekker. Vandaar dat ik toch het recept met je deel! En zoek je een ander lekker recept met ossenhaas? Probeer dan mijn Beef Wellington eens! :)

 

ossenhaas

 

Ingrediënten, voor 2-4 personen:

  • 500 gram ossenhaas
  • 6 tenen knoflook
  • 5 takjes tijm
  • 2 el olijfolie
  • Roomboter

Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 graden.
Dep de ossenhaas droog en smeer in met zout en peper.
Verhit boter in een pan, laat goed heet worden. Schroei de ossenhaas aan alle kanten dicht.
Pers de knoflook uit en meng met de olijfolie en rits de tijmblaadjes van de takjes.
Smeer met een kwastje de ossenhaas in met dit mengsel.
Zet in de oven, op een ovenplaat. Houd de kerntemperatuur in de gaten.
Voor een medium rare, moet de kerntemperatuur 45 graden zijn.
Laat rusten in alumiumfolie, voor ongeveer 10 min. Snijd in plakken.

Serveer met aardappel-/pastinaakpuree en gegrilde groenten. Lekker met gebakken champignons!

 

ossenhaas

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply