Diner/ Food

Beef Wellington (Kerst)

Als je dit jaar écht indruk wilt maken tijdens het kerstdiner, dan maak je dit recept. Beef Wellington, jongens! Een gegarandeerd “Oooohhhh” en “Wauwwwww” moment aan tafel. Je staat er even voor in de keuken, maar het is het allemaal waard. Echt.
Ik geef eerlijk toe, het is geen makkelijk gerecht. Dat maakt het juist zo leuk voor de kerst. Je stopt er tijd en heel veel liefde in, wat je zeker weten terug proeft.

beef wellington

 

Beef Wellington at ik vorig jaar voor het eerst bij Ballroom. Ik werd uitgenodigd, via mijn oude blog, om hun kerstmenu te komen proeven. Dat was een zeer geslaagde avond geworden. Meer over die avond kan je hier op mijn oude blog lezen. Anyway, als hoofdgerecht kregen we Beef Wellington! Super lekker. Weken later moest ik nog steeds aan de Beef Wellington denken en besloot ik om het zelf te maken. De eerste keer was hij nog niet zo heel geslaagd haha, maar nu heb ik echt het ultieme recept voor jullie :)

 

Beef wellington

 

Wat ik zelf heb gemerkt, is dat het kwaliteit van het vlees HEEL belangrijk is. In de Beef Wellington gebruik ik ossenhaas. Dit is een super mooi stuk vlees, maar wel het duurste stuk vlees van de rund. Mijn vlees haal ik bij de islamitische slager, omdat ik erg positief ben over de kwaliteit én de prijs :) Bij een slager zou je denk ik meer dan 30 euro (misschien zelfs meer dan 40 euro) kwijt zijn voor een halve kilo, bij de islamitische slager betaalde ik nog geen 12 euro en de kwaliteit is uitstekend.

 

Beef Wellington

 

Ingrediënten voor een Beef Wellington voor ongeveer 5 personen:

  • 500 gram ossenhaas
  • 1 rol verse bladerdeeg
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 6 plakken seranoham
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • Een scheutje rode wijn
  • Verse tijm
  • Bloem
  • Klontje boter
  • Peper en zout

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Wrijf de ossenhaas in met peper en zout. Smelt een beetje boter in een pan en laat het vlees rondom dichtschroeien op middelhoog vuur.
Laat het vlees afkoelen op een bord. Snijd de champignon, ui en knoflook goed fijn. Gebruik als het kan een foodprocessor.

Bak als eerste de ui in de pan in een beetje boter en de knoflook. Voeg ook de blaadjes van 3 takjes tijm toe.
Wanneer de ui glazig is, kun je de champignons voor ongeveer 5 minuten meebakken.
Voeg als laatst een scheutje rode wijn toe. Laat het twee minuten inkoken. (Het mengel met de wijn mag niet te nat zijn omdat anders de Beef Wellington te nat uit de oven komt.)

Rol het deeg uit (eventueel op een bestoven werkvlak, ik legde er een bakpapier onder). Zorg dat de lap deeg groot genoeg is om straks de ossenhaas er in zijn geheel in te kunnen wikkelen.
Verdeel eerst de plakjes ham over het uitgerolde bladerdeeg en verdeel hier vervolgens het champignonmengsel overheen. Leg als laatste de ossenhaas op het champignonmengsel.

Nu volgt een wat lastiger deel.
Vouw het deeg nu strak om de ossenhaas heen. Zorg dat het deeg de ossenhaas volledig omwikkeld, zoals een pakketje. Snijd overtollig deeg weg en knijp de randen goed dicht.
Je kan de bovenkant eventueel nog versieren met overgebleven deeg. Maak er bijvoorbeeld sterren van of kerstboompjes, haha.
Bestrijk het pakket helemaal rondom met een los geklopt ei.

Eventueel kan je het pakket nu voor een paar uur in de koelkast zetten, dit doe ik zelf niet. Ik leg hem nu op een bakpapier op een bakplaat in de oven.
Bak hem tot het deeg krokant en goudbruin is. Dit kost ongeveer 20-25 minute of nog beter, meet de temperatuur. Voor medium-rare moet dit tussen de 44 en 46 graden zijn. Wil je het vlees liever medium gebakken? Zet het er dan voor 30 minuten in, of tot een kerntemperatuur van 49-53 graden.

Laat hem eventjes afkoelen voordat je hem aan gaat snijden! :)

 

beefwellington1

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Ossenhaas met tijm en knoflook + tips - CozyMess
    19 december 2016 at 20:59

    […] ik toch het recept met je deel! En zoek je een ander lekker recept met ossenhaas? Probeer dan mijn Beef Wellington eens! […]

  • Reply
    Dear Monday #13 - KERST - CozyMess
    29 februari 2016 at 01:06

    […] Beef Wellington met pastinaakpuree, haricots verts en baby […]

  • Reply
    Een overzicht van 2015 - CozyMess
    1 januari 2016 at 18:35

    […] 2. Beef Wellington. Ik had nooit verwacht dat deze op nummer 2 zou staan van best bekeken recepten in heel 2015! Want dit recept staat er nog maar een maandje op haha. Maar de 2e plek is zeker terecht! :) […]

  • Reply
    Kerstinspiratie: Klassieke kerstgerechten voor het kerstdiner - Eten
    18 december 2015 at 18:21

    […] Een wauw Beef Wellington […]

  • Reply
    Rene
    9 december 2015 at 14:04

    Dat ziet er erg goed uit, mijn complimenten en uit berouwbare bron heb ik vernomen dat het ook nog eens zeer lekker was.

    Ga vooral door.

    Groet René

  • Leave a Reply