Vroeger haaaaaatte ik bonen. Ik vond ze vies, vieze structuur ook. Net als aardappelen, die vond ik gekookt ook nooit lekker door de aardappelstructuur. Nog steeds niet trouwens.
Nee je hoefde voor mij echt geen gerecht te maken met bonen er in. Dat at ik echt met veel moeite op, als ik het überhaupt op at.
Nu is dat wel anders. Ik begin bonen steeds meer te waarderen. Moet ook wel voor mijn “31 dagen vegetarisch” challenge. Bonen zijn namelijk eiwitrijk en hierdoor zeer geschikt als vleesvervanger. Daarnaast bevatten ze veel vezels en zijn het ook kleine vitamine- en mineralenbommetjes!
Magnesium, kalium, koper, fosfor, ijzer, mangaan, foliumzuur, vitamine K… dat zijn allemaal mineralen en vitamine die je kunt vinden in bonen.
Je hebt ook vele soorten bonen, dus genoeg variatie :)
Dit is een recept voor mijn hele simpele en snelle versie van chili sin carne!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 blik kidneybonen of chilibonen
- 400 gram Mexicaanse roerbakmix (of prei, rode ui, mais en rode paprika)
- 200 gram tomatensaus
- 300 gram zilvervliesrijst (gekookt)
- 1 teentje knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- Halve limoen
- Bosje koriander
- Geraspte kaas
- Olie
- Eventueel nachochips en zure room/Griekse yoghurt
Kook zilvervliesrijst volgens de verpakking
Bak de groentemix in een beetje olie samen met de geperste knoflook. Ik gebruik een wok, zodat het er allemaal in gaat passen.
De groente wok je voor zo’n 5 minuten, tot de ui glazig is.
De kidneybonen laten uitlekken en toevoegen samen met de paprika- en komijnpoeder. Voeg ook wat zout en peper toe.
Voeg nu ook de tomatensaus toe. Laat het zo eventjes pruttelen. Proef of het gekruid genoeg is (ik voeg zelf altijd meer kruiden toe) en breng eventueel meer op smaak met de kruiden en/of zout en peper.
Snijd de koriander fijn.
Schep de chili sin carne op in diepe borden. Knijp de halve limoen uit over de borden. Handje geraspte kaas erbij, bestrooien met de fijngesneden koriander en serveer het met de rijst en een dot Griekse yoghurt en eventueel ook met een hand nachochips!
Je kunt er eventueel nog vegetarisch gehakt doorheen doen, of zoals ik had gedaan vegetarische balletjes (omdat ik die over had).
Ik kies voor zilvervliesrijst, niet omdat het nou ze lekker is (want dat is het niet), maar omdat er veel vezels in zitten!
Buen provecho! :D
No Comments