Diner/ Lunch/ Vegetarisch/Veganistisch

Indiase Rode Linzensoep

De afgelopen tijd heb ik weinig tijd gehad om recepten online te zetten, maar wel heb ik elke week een aantal recepten bedacht, uitgewerkt en gefotografeerd! Dat betekent dus dat ik ondertussen een aardige verzameling heb met recepten die nog online moeten komen :) Super fijn! Dat zorgde er ook voor dat ik even niet wist welk recept van de lijst ik vandaag online zou gaan zetten :P Het werd uiteindelijk dus de Indiase rode linzensoep! Oftewel; dal, dhal, dalh of daal (ik heb geen idee wat de goede manier is om dit te schrijven, ze worden allemaal gebruikt, maar ik begreep dat “dal” dan de beste keuze is)… Laten we het maar gewoon lekker bij de Nederlandse beschrijving houden: Indiase rode linzensoep ;)

Nu het zo koud is, is er één ding wat ik heel graag eet. Of eigenlijk 2…. Of nee 3. Nou, oké, ik eet gewoon graag een kommetje warme soep met deze koude dagen. Soep is zo verwarmend <3 Ik maak altijd een grote portie, zodat ik er meerdere keren van kan genieten. Wat is er nou fijner dan ploffen op de bank met je fijnste trui aan, een leuke film op en een kop warme soep als lunch?

Waarschijnlijk had ik nooit een linzensoep gemaakt, als een vriendin niet elke keer weer vertelde hoe lekker linzen zijn. Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van linzen, of peulvruchten überhaupt. Wel ben ik gek op de Indiase keuken en ben ik nieuwsgierig, dus ik probeerde het gewoon een keer uit. Lekker!!! Stom dat ik er zo lang mee gewacht heb om het te proberen.

indiase rode linzensoep

Voor deze linzensoep heb ik rode linzen gebruikt. Voor een Indiase dal kan je echter meerdere soorten peulvruchten gebruiken, kikkererwten of spliterwten bijvoorbeeld. Eerst worden de kruiden even gebakken, dan voeg je gember, knoflook en ui toe en uiteindelijk voeg je de linzen toe met bouillon. Zo simpel is het! Lekker is het om de Indiase rode linzensoep te eten met zelfgemaakt naan (brood) en rijst. Ik koos er voor om deze soep vegetarisch te houden, of zelfs veganistisch, maar je kunt natuurlijk ook vlees toevoegen. Stukjes gerookte kipfilet bijvoorbeeld.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit eerder iets met linzen heb klaargemaakt, maar ik vind deze soep echt heel lekker. Wist je ook dat linzen super gezond zijn? Hier kan je er meer over lezen als je er in geïnteresseerd bent :) Naast dat er veel vezels in zitten, zit er ook veel koper, fosfor, mangaan, ijzer en eiwitten in!

Indiase rode linzensoep

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Laden...
Serves: 4
Cooking Time: 35 min

Ingredients

 • 1/2 tl mosterdzaad
 • 1 tl korianderzaad
 • Olijfolie
 • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tl gember, geraspt
 • 1 rode peper, fijngesneden
 • 1 tl garam masala
 • 1 tl komijn
 • 1 tl kurkuma
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 300 gram rode linzen
 • 750 ml kippenbouillon + extra water
 • 1 blikje tomatenpuree (75 gram)
 • Zout
 • Voor erbij: naan, verse koriander, room

Instructions

1

Bak het mosterzaad en korianderzaad even aan in een kookpan. Voeg olijfolie toe en bak hierin de knoflook, gesnipperde ui, gember en rode peper. Wanneer de ui glazig is voeg je de overige kruiden toe. Bak nog even mee.

2

Voeg nu het bouillon toe samen met de rode linzen en tomatenpuree. Laat het zo'n 30 min pruttelen op een laag tot middelhoog vuurtje. Breng op smaak met meer zout. Je kunt de soep pureren, maar ik vond dit niet nodig. Serveer het met gehakte verse koriander, warm naan en eventueel een scheutje room.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Aly
  27 september 2020 at 16:58

  Heerlijk recept!
  Dank je wel :-D

 • Leave a Reply