Food/ Lunch/ Ontbijt/ Sweets & Snacks

FOOD: Volkoren pompoenbrood

De laatste tijd ben ik helemaal fan van pompoen. Ik doe het door m’n smoothie, door de koffie, door stoofschotels en ook door mijn havermout. Heerlijk! Het is ook echt het seizoen er voor.
Een vriendin van mij vroeg of ik ook weleens pompoenbrood heb gemaakt. Nope, ik denk zelfs dat ik het nog nooit gegeten heb haha. Ik vond het wel een leuke uitdaging! Op de markt kocht ik 2 pompoentjes voor 1 euro (echt een koopje!) en ik ging aan de slag. Dit brood bakte ik vandaag en ik vind hem zo lekker, dat ik hem meteen op mijn blog zet! :)
Sinds kort maakt Ronald in het weekend zelf brood, maar dat is vaak van broodmixen waar je dan alleen iets van water aan toe hoeft te voegen haha. Dus nu ik dit recept heb bedacht én een pot pompoenpuree klaargemaakt heb, kan hij dit brood mooi elk weekend maken ;) Want echt geloof mij, het is héél lekker! Zelfgemaakt brood is 10 x lekkerder dan supermarktbrood! Dit brood overleeft de morgen echt niet. En het is helemaal niet zo moeilijk om te maken, kijk zelf maar! :)

 

pompoenbrood3

 

Ingrediënten voor 1 brood:

 • 200 gram volkorenmeel
 • 300 gram pompoenpuree (een pompoen van ongeveer 600 gram)
 • 4 eieren
 • 7 gram gist
 • Snufje zout
 • Pompoenpitten

Heb je geen pompoenpuree? Snijd een pompoen door de helft en hol hem uit. Snijd de pompoen in blokjes (je hoeft hem niet per se te schillen, wel goed schoonmaken!) en kook deze voor 15-20 minuten in water. Giet het water af en stamp het fijn. Een pompoen van 600 gram geeft ongeveer 300 gram pompoenpuree.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg alvast in een cakeblik een vel bakpapier.
Meng alle droge ingrediënten (behalve de pitten) met een snufje zout met elkaar. Kluts de eieren in een kom en voeg hier de pompoenpuree aan toe. Goed mengen!
Voeg de droge ingrediënten bij de natte en meng dit heel goed samen. Je kunt het mengsel nu in het cakeblik gieten. Verdeel het goed over het blik.
Strooi nu wat pompoenpitten over het deeg en zet het in de oven voor 30 minuten (tijd kan variëren). Komt een satéprikker er droog uit? Dan is hij klaar!
Laat hem goed afkoelen voor je hem aansnijdt.
Je kan het natuurlijk beleggen met alles wat je lekker vindt, zoals een normaal brood. Zelf vind ik hummus en jam er lekker op!

Tip 1: je kunt ook pompoenpitten toevoegen in het deeg, is ook erg lekker!
Tip 2: ik strooide er zelf nog een klein beetje zeezout over voor ik hem in de oven zette, maar de kans dat hij te zout wordt is dan natuurlijk wel aanwezig :)
Tip 3: een zoet pompoenbrood is ook erg lekker (blijkt)! Willen jullie dat ik daar ook een recept voor bedenk?

 

pompoenbrood1 pompoenbrood2 pompoenbrood3

pompoenbrood4

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  TOP 3: Recepten in november - CozyMess
  22 december 2016 at 20:09

  […] 2. Volkoren pompoenbrood […]

 • Reply
  FOOD: Groente omelet (vegetarisch) - CozyMess
  20 januari 2016 at 16:08

  […] vind er gewoon niks aan. Dan heb ik het vooral over een boterham, een hard bolletje, pistoletje of zelfgebakken brood vind ik wel weer lekker. Soms vind ik het daardoor best lastig om te bedenken wat ik ga eten als […]

 • Reply
  Dear Monday #10 + Post a Smile - CozyMess
  30 november 2015 at 13:59

  […] bakte ik mijn eerste brood ever! En het was een heerlijk brood geworden :) Het recept voor het pompoenbrood zette ik meteen die dag op CozyMess. Ga jij hem een keer maken? Doen […]

 • Leave a Reply