Diner/ Food

FOOD: Pastinaakpuree met kastanjechampignons

pastinaak puree

Kan je het je nog herinneren dat ik begin dit jaar een lijstje met ingrediënten postte, waarmee ik wilde experimenteren? Het was een van mijn eerste blogposts, haha. Tot nu toe heb ik nog niet veel ingrediënten kunnen afstrepen, helaas. Pastinaak kan ik nu lekker wel afstrepen! Ik maakte deze pastinaakpuree namelijk! En het was erggggg lekker. Ik was verbaasd over de lekkere smaak van pastinaak. Het proeft eigenlijk naar wortel, maar dan veel intenser. Lekker zoetig met een lichte anijssmaak. De pastinaakpuree paste perfect bij de Beef Wellington die ik maakte. Samen met een paar geglaceerde worteltjes is dit écht een top (kerst)maaltijd.

De pastinaakpuree is al lekker op zichzelf, maar voor net een beetje extra smaak bakte ik er nog een paar kastanjechampignons bij.
Omdat ik eerst duizend foto’s moest maken van de puree, was hij al ijskoud voor we gingen eten. Maar, zelfs ijskoud vonden wij de puree erg lekker! Het stoorde helemaal niet. Al raad ik het wel aan om lekker warm eten op tafel te zetten als je gasten hebt ;)

 

pastinaak puree

 

Even wat informatie over pastinaak:
Vroeger was dit knolgewas erg geliefd, maar tegenwoordig weten veel mensen niet eens wat pastinaak is. Pastinaak valt dan ook onder de “vergeten groenten”. Ahhh.
Pastinaak is van september tot maart verkrijgbaar in Nederland. Je hoeft pastinaak niet per se te koken, rauw kan je hem ook eten. Net als de “gewone” wortel eigenlijk.
Er zitten veel vitaminen in pastinaak. O.a. vitamine C, vitamine K en een aantal B-vitamines. Aan mineralen bevat het vooral een hoop mangaan, koper, fosfor, ijzer, magnesium. Daarnaast bevat pastinaak een hoop vezels!
Naast deze pastinaakpuree is het ook heel lekker om frietjes te maken van pastinaak.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 350 – 400 gram pastinaak
 • Olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • 100 gram kastanjechampignons
 • 3 takjes tijm
 • 75 ml melk
 • Peper en zout

Schil de pastinaak en snijd in kleine stukjes.
Kook de stukjes in 20 min, tot ze zacht zijn. Giet het water af en schep de stukjes pastinaak over in een kom. Prak ze fijn met een vork.
Snijd het teentje knoflook en de champignons heel fijn en bak deze even met de tijmblaadjes in een beetje olijfolie in de pan. Voeg 3/4e deel van dit mengsel toe aan de pastinaak en meng goed.
Verhit nu de melk in de pan. Voeg de geprakte pastinaak toe, wanneer de melk heet is. Roer goed door.
Breng op smaak met peper en zout.
Schep het over in een mooie kom en garneer met de overgebleven champignons en een takje tijm.

 

pastinaak puree

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  FOOD: Kerstmenu tips! - CozyMess
  24 december 2015 at 01:33

  […] Pastinaakpuree met kastanjechampignons Ik was zelf erg verbaasd hoe lekker dit is. Pastinaak is een beetje zoetig en heeft een lichte anijssmaak. Het matcht daardoor perfect bij een stuk sappig vlees. […]

 • Leave a Reply