Life

LIFE: Dineren tussen de koeien + Theater Mansholt

“Some you win, some you lose”, voor veel mensen een bekende uitspraak, dus ook voor ons! Dit keer was het WINNEN! Maar wat dan!? Geen miljoen, geen auto of je gewicht in goud…
Het zit zo; wij spelen pas sinds een paar maanden mee met de BankGiro loterij. Je zult wel denken; “Dat is toch zonde van je geld!?”. Ja, loterijen zijn zonde van je geld, zeker als je niks wint. Maar de BankGiro loterij geeft ontzettend veel geld aan goede doelen én investeert veel in kunst & cultuur. Dus “idealistisch gezien” win je altijd wat :P
Wij wonnen laatst een bezoek aan de theater voorstelling; MANSHOLT.

 

stal2

 

Het programma bestond uit drie originele onderdelen:
– Vegetarisch dineren op boerderij Buitengast!
– De voorstelling MANSHOLT op diezelfde boerderij
– Een “nabeschouwing” over waar boeren vroeger en tegenwoordig allemaal mee te maken krijgen, zoals de reeds afgeschafte “melkquotum” of de invloed van de EU.

Het diner
Bij aankomst op de boerderij konden we ons aanmelden als genodigden van de BankGiro. Dit gaf ons het “privilege” dat alles op rekening was van de BankGiro, dat is toch best tof :P
De avond begon met een paar drankjes, gevolgd door het diner. Het eten werd verzorgd door buitenkook-cateraar Atelier de Beleving.
Het meest bijzondere aan dit diner was de locatie. Ja, het was bij de boer. Maar nog specifieker, de lange tafel stond gedekt in de koeienstal van de boer! Met in die stal uiteraard ook alle koeien!

Het diner was volledig vegetarisch en bestond uit rode bieten met geroosterde cashewnoten en feta, een frisse bulgur salade met mint en tzatziki.
Het werd heel leuk en fleurig geserveerd op één houten plank waar je dan met z’n vieren van kon opscheppen. En de roze eetbare bloemetjes maakte het natuurlijk helemaal af!

 

stal3

 

De kok kwam ons vertellen dat wij naar buiten konden komen om de rest van het hoofdgerecht op te scheppen. Dit was een vegetarische stoofpot met groente als pompoen, courgette en bleekselderij.

 

stal4

 

Ik (als non-vegetariër) ben altijd een beetje sceptisch over de smaak van vegetarisch eten… heel toepasselijk een kwestie van “Wat de boer niet kent, vreet ie niet”, maar dat heb ik snel opzij geschoven. En wat denk je? O-ver-heer-lijk! Natuurlijk! Waarom niet? Een goede kok zou (vind ik) ook goed vegetarisch moeten kunnen koken. En dat kon deze gelukkig ook! Totaal geen spijt van dus :) Alle smaken combineerde uitstekend met elkaar!

Uiteraard kregen we ook nog een toetje:

 

stal6

 

De voorstelling
Na het diner was het tijd voor de voorstelling MANSHOLT. De voorstelling vond plaats in een grote schuur naast de koeienstal. Aangezien het al avond begon te worden kregen we allemaal dekens aangereikt aangezien het op het “platte land” best fris kan zijn.
Helaas mochten er tijdens de voorstelling geen foto’s gemaakt worden, maar de organisatie heeft er zelf een aantal op hun website.
De voorstelling ging over een deel van het leven van Sicco Mansholt. Mansholt was landbouwcommissaris in 1958 – 1973 en in het stuk werd gespeeld hoe Mansholt net voor zijn pensioen terug kijkt naar zijn carrière. Mansholt zette zich in voor een maatschappij die niet puur en alleen economische groei als doel kende. Meer over Mansholt is hier en hier te lezen.
Ik vond het een mooi meeslepend en educatief stuk. Gezien het tijdspad dat Mansholt leefde en actief was (voor mijn tijd) kende ik hem niet. Maar ook voor mensen als ik was een leuk en ook goed om te volgen.

Filmpje van RTV Noord over de voorstelling

De nabeschouwing was vooral interessant voor de aanwezigen die meer in de materie thuis waren of wellicht Mansholt destijds gevolgd hadden als landbouwcommissaris. Voor ons was het een mooi moment om deze mooie dag af te sluiten en weer huiswaarts te gaan.

BankGiro bedankt voor deze culturele ervaring! Daar zien wij er graag meer van in de toekomst (hint) :P

Note van Kim: De voorstellingen zijn dit jaar niet meer te bezoeken, misschien volgend jaar wel weer! 
Natuurlijk is boerderij Buitengast wel gewoon te bezoeken. De boerderij ligt in de mooie, rustige omgeving van Persingen. Bij Buitengast kan je o.a. terecht voor workshops, een picknick in de natuur of….. KOEIEN KNUFFELEN! Hoe leuk is dat? Koeien zijn zó schattig….
Atelier de Beleving geeft ook leuke buitenkook workshops, lijkt mij persoonlijk erg leuk.

 

stal7

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    karin
    10 oktober 2015 at 12:45

    Leuk leuk leuk
    Helemaal leuk dit!!!

  • Leave a Reply