Hotspots/ Life

HOTSPOT: De Waag in Leiden

Restaurant de Waag opende in juli 2015 zijn deuren in Leiden. Sindsdien is het een plek waar je de hele dag terecht kunt. Je kunt er naast dineren namelijk ook ontbijten, lunchen en borrelen.
Echte Leidenaren kunnen niet om de Waag heen. Het is namelijk gevestigd in het monumentale gebouw aan de Aalmarkt, midden in het centrum aan de grachten van Leiden. Het prachtige gebouw staat er al sinds 1657 en is ooit ontworpen door Pieter Post! De waag was in die tijd dé plek in Leiden waar aangevoerde goederen gewogen werden.

 

waag1

 

Het interieur van de vernieuwde Waag is prachtig. Het straalt een knusse sfeer uit. Je komt binnen in een grote en hoog gewelfde zaal. Deze zaal is zoveel mogelijk in originele staat gehouden. Er staan verschillende tafels, stoelen en zelfs een aantal banken, waarmee de ruimte een gezellig “huiselijk” geeft.
Wanneer je door de zaal loopt, kom je terecht in de serre. Deze is juist erg modern en hip.

 

waag4

 

De serre is erg indrukwekkend door de mix van de industriële stijl met het gebruik van planten en natuurproducten. De velen oranje hangende lampen en de “levende” muur zijn prachtig om te zien. De combinatie van kleuren (verschillende groen en oranje tinten) geven ook deze ruimte toch een knus en warm gevoel. In de serre bevindt zich overigens de open keuken, wat een leuk sfeer geeft.

 

waag5

 

Het restaurant beschikt over een “Josper oven” en een barbecue. De Josper oven is een houtskooloven die eenvoudig, functioneel, tijdloos en (niet geheel onbelangrijk) energiebesparend is. Hij is te gebruiken als grill én als oven. Hier kunnen ze de lekkerste gerechten mee klaar maken!

 

Foto via Pinterest (@Grumjum)

Foto via Pinterest (@Grumjum)

Ronald en ik besloten om in de serre te gaan dineren, omdat dit voor ons rustiger aanvoelde dan de grote zaal.
Het menu is vrij eenvoudig, maar daardoor niet minder goed. Het was alsnog lastig om een keuze te maken. Grappig vond ik dat haring en wittebrood terugkwam bij de voorgerechten. De Waag is namelijk altijd al de plek geweest waar je tijdens Leids ontzet terecht kan voor je haring en witte brood. Ook was er een hoofdgerecht vernoemd naar het Leids ontzet (uiteraard hutspot).
De voorgerechten vond ik trouwens spannender dan de hoofdgerechten. Zo kon je bijvoorbeeld kiezen uit gerookte zalm met wakame en wasabi-ijs?! Daar ben ik eigenlijk wel heel benieuwd naar, dus die moet ik even onthouden voor een volgende keer :)

 

Menu

 

De kip van de BBQ, de viscurry en de groentecurry leken me erg lekker. Maar uiteindelijk ben ik gegaan voor de Mexican Burger (guacamole, salsa, cheddar, chipotlemayonaise én gefrituurde uienringen, oh yeah!) en Ronald ging voor de Big Burger (met BBQ saus, spek en appelcompote). Deze keuzes pasten namelijk uitstekend bij de gelegenheid (lang verhaal! Je kunt hier lezen waarom). De burgers worden klaargemaakt in de Josper grill, dus ik was erg benieuwd.

 

waag7

 

We hoefden niet lang te wachten op ons eten, dat is altijd goed. De burgers waren heerlijk sappig en rosé gebakken. Oh en erg groot!

 

waag8

 

Bij de Mexican burger werden los heerlijke uienringen geserveerd, samen met de chipotlemayonaise was dit echt… goddelijk lekker. Ook de dikke frieten waren erg lekker. Alles was eigenlijk lekker. Jep, Ronald was ook tevreden met zijn burger.

 

waag9b

 

We besloten nog een dessert te nemen. De keuze tussen een appelpotje en de chocoladedroom was moeilijk. Erg moeilijk. Ik besloot Ronald na te apen en ook voor het appelpotje (warme appel crumble) te gaan. Daar heb ik achteraf geen spijt van gekregen. Heerlijk was het!

 

waag10

 

De avond sloten we af met een Gin Tonic. Ronald koos voor de Gin Tonic met lemongrass en ik voor de Gin Tonic met sinaasappel en basilicum. Een enorm glas kregen we, waar we wel even mee vooruit konden.
Btw! De koffie, Chai Latte en de nachos als borrelhapje zijn ook errrrg lekker! Die proefden we al een keer eerder :)

 

waag11

 

Naast heerlijk eten, biedt De Waag ook ruimte voor cultuur. Zo treden er regelmatig live bandjes op, staat er af en toe een DJ en maakten ze dit jaar deel uit van Popronde Leiden. En wees gerust: Sinterklaas mag nog steeds in de Waag logeren (van 21 november t/m 4 december) en tijdens Leidens Ontzet zal de Waag haring en wittebrood uitdelen. Gewoon zoals altijd!

Ook met de kerst kun je er uitgebreid dineren! Ze hebben een heerlijk kerstmenu samengesteld waar je op kerstavond en tweede kerstdag van kan gaan genieten. Naast het kerstmenu is het ook mogelijk om à la carte te eten tijdens deze dagen.

 

Kerstmenu

 

Conclusie: de Waag is echt een bijzondere aanwinst in het mooie Leiden! Binnenkort ga ik me maar ook eens aan een lunch “waagen” ;) Het pitabroodje met pulled pork bijvoorbeeld.

Wil je nog meer zien van de Waag? Dat kan! Ronald en ik hebben namelijk ons eerste filmpje gemaakt! Ik ben heel erg benieuwd wat je er van vindt!! :) Laat je het me weten?

 

DE WAAG
Aalmarkt 21 Leiden
T: 071 740 03 00
E: info@waagleiden.nl
www.waagleiden.nl

Openingstijden:
Zondag t/m dinsdag, donderdag & vrijdag vanaf 10:00 uur
Woensdag & zaterdag vanaf 09:00 uur

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Dear Monday #53 - CozyMess
  7 november 2016 at 16:22

  […] gingen bij de Waag eten. Over de Waag heb ik al een keer een verslag geschreven en zelfs een video van gemaakt! Het is een leuke plek om wat te eten. We namen een […]

 • Reply
  Dear Monday #54 - CozyMess
  7 november 2016 at 16:17

  […] gingen bij de Waag eten. Over de Waag heb ik al een keer een verslag geschreven en zelfs een video van gemaakt! Het is een leuke plek om wat te eten. We namen een […]

 • Leave a Reply