Wist je dat maar 15% van de Nederlandse bevolking genoeg vis eet? (1) Hallo, dat is echt weinig! In “Richtlijnen Goede Voeding” (2), de richtlijnen die het Voedingscentrum ook als uitgangspunt neemt, is het advies om 1 keer per week vis te eten. En dan het liefst vette vis (zalm, haring, makreel). Slechts 15% van onze bevolking eet dus maar 1 keer per week vis! Toen ik dit voor het eerst las, schrok ik wel een beetje. En oke, ik geef toe dat ik zelf ook niet elke week vis eet, hoewel ik daar wel op probeer te letten. Het blijkt gewoon heel lastig te zijn om vis te eten, haha. Gek toch eigenlijk? Vinden we het niet lekker? Is het duur? Of weet je misschien niet wat je er mee aan moet? Met dat laatste ga ik je vanaf nu elke week helpen, want om mijzelf én om JOU te stimuleren om elke week vis te eten, ga ik elke week op vrijdag een recept met vis maken en posten. Elke vrijdag wordt Fishy Friday vanaf nu. Doe je mee? :)
En het eerste Fishy Friday recept is: Vis Tacos! Zelf had ik nog een zak diepvries tilapia in de vriezer liggen, dus ik maakte deze vis tacos met tilapia. Echter, je kunt vrijwel elke witte vis gebruiken. Ik las vandaag een artikel dat je tilapia en pangasius het best kunt vermijden vanwege een hoog aantal bacteriën (3), dus zelf ga ik het niet meer kopen. Of ik ga dit na mijn tentamenweek even grondig onderzoeken ;) In het zelfde artikel staat dat bijvoorbeeld kabeljauw of koolvis wel veilig is. Die soorten kan je prima gebruiken voor dit recept!
Om heel eerlijk te zijn, houd ik zelf niet van vissoorten als pangasius, tilapia, koolvis of kabeljauw. Ik vind dit de saaiste vissoorten die er zijn haha… Maar met dit recept voor Vis Tacos is daar niks meer van te merken, je kruid de vis namelijk goed. Het lijkt daardoor haast alsof je kip eet ;) Naast vis stop je natuurlijk nog meer lekkere dingen in je taco. We eten hem namelijk met mango en guacamole. Een goede combi! :) Met dit recept houd je waarschijnlijk nog aardig wat guacamole over, maar dat is niet erg. Hoe kan je nou te veel guacamole hebben? Dat eet je gewoon lekker op met nachochips ;)
Oh en voordat we over gaan op het recept nog 1 leuk weetje. De laatste, ik beloof het. In Nederland eten we tacos vaak als harde tacoschelpen met vulling. Zoals je misschien wel weet komt de taco uit Mexico en daar vind je deze tacoschelpen niet, als ik het internet moet geloven. De “originele” taco is gewoon gemaakt van een kleine tortilla en is gewoon zacht. Voor mij was dit de eerste keer dat ik een “zachte taco” maakte en ik moet zeggen, het is veel makkelijker eten! Zo’n harde tacoschelp knijp je al snel per ongeluk kapot en dan valt alles naar beneden. Dat is super irritant, maar daar heb je natuurlijk geen last van met een zachte taco! Voor mij alleen nog maar zachte dus :)
Ingrediënten voor 4 vis tacos (genoeg voor 2 personen):
- 250 gram witvis (kabeljauw, koolvis, of eventueel pangasius/tilapia)
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl koriander
- 1/2 tl knoflook
- Olijfolie
- 4 kleine maistortilla’s
- Botersla
Mango salsa:
- 1 mango
- 1/2 rode ui
- 2 el verse koriander, fijngesneden
- Sap van 1/2 limoen
- Naar smaak: jalapenos
Guacamole:
- 2 avocado’s
- 1/2 rode ui
- 2 handjes cherrytomaten
- Sap van 1/2 limoen
- 3 teentjes knoflook
- Bosje koriander
- Zout en peper
Als eerste marineer je de vis. Spoel voor je begint de vis af onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Meng alle kruiden met olie, tot het een redelijk vloeibare marinade wordt. Haal de filets door de marinade, bedek goed en laat het even staan. Maak ondertussen de mango salsa.
Snijd de mango in kleine stukjes en snipper de rode ui. Meng met de koriander, limoensap en naar eigen smaak fijngesneden jalapenos.
Bak nu de vis in een koekenpan. Afhankelijk van de dikte van de vis, 4 minuten per kant. Ondertussen kan je mooi de guacamole maken.
Prak de avocado’s in een kommetje. Voeg gesnipperde rode ui, klein gesneden cherrytomaten, limoensap, 3 fijngesneden teentjes knoflook en naar smaak fijngesneden verse koriander toe. Meng het goed. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Ondertussen zal de vis ook wel klaar zijn, dus kan je de tortilla’s even bakken in een koekenpan. Vul ze met sla, stukjes gebroken vis, mango salsa en de guacamole! :) Eventueel met een beetje crème fraîche en nachochips om de rest van de guacamole op te eten ;)
4 Comments
Gevulde puntpaprika's met Tex-Mex Pulled Oats - CozyMess
22 januari 2021 at 14:02[…] met andere lekkere gerechtjes. Andere leuke gerechtjes voor een Tex-Mex avondje zijn bijvoorbeeld taco’s met vis en mangosalsa, een taco kipsalade en/of kip fajita. Maak van alles kleine porties en zet alles op tafel! Heerlijk […]
Emmie
2 april 2019 at 18:54Hmmm lekker! Mijn zoontje van 4 is ook fan. Helaas was de avocado niet rijp en heb ik Griekse yoghurt op de wraps gesmeerd, ook lekker :-). We gaan het vaker maken.
stephanie
20 april 2017 at 19:03Lijkt me super lekker! Staat op mijn to-do lijstje :)
Kabeljauwburger (Asian Style) - CozyMess
3 februari 2017 at 12:38[…] en het zal je verbazen hoe lekker hij is! Echt het proberen waard. Toch geen burgerfan? Probeer dan deze tacos […]