Food/ Sweets & Snacks

FOOD: Stoofperen (alcoholvrij en suikervrij)

stoofperen

Een kerst zonder stoofperen? No way, dat is geen kerst. Stoofperen horen er gewoon bij, als bijgerecht of nagerecht!
Vorig jaar heb ik dit recept al op mijn oude blog gezet. Ik maakte ze voor het kerstdiner bij mijn opa en oma. Blijkbaar vielen ze wel in de smaak, want dit jaar moet ik ze week maken!
Het is een heerlijk recept voor alcoholvrije en suikervrije (vrij van geraffineerde suikers) stoofperen! Doordat ze alcoholvrij zijn, zijn ze ook lekker voor de kindjes. En van het sap dat overblijft maak je een heerlijke alcoholvrije gluhwein! Ook geschikt voor kindjes :)

 

stoofperen

 

De stoofperen worden gezoet door het diksap wat we gebruiken. Ik gebruik biologische diksap, die ik gewoon bij de Hoogvliet heb gekocht. Er zijn verschillende smaken, maar ik heb gekozen voor appel-rode vruchten.
Zelf heb ik een hele fles gebruikt, omdat ik een brede pan heb gebruikt. Wanneer je een kleine pan gebruikt, kan je minder gebruiken.

 

stoofperen

 

Ingrediënten voor 1 kg stoofperen:

  • 1 kg Gieser Wildeman peren
  • 200-400 ml diksap, afhankelijk van de pan
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • Stukje gember, zonder schil
  • Citroenschil
  • Sinaasappelschil
  • Laurierblaadje

Schil de peren en laat de steeltjes er aan zitten. Je kunt eventueel het kroontje aan de onderkant er afsnijden.
Doe de peertjes in een pan met een dikke bodem. Voeg 200 ml diksap toe, samen met de andere ingrediënten. Vul aan met water, tot de peertjes net onder staan.
Breng het aan de kook en laat het voor 2 uur koken. Keer de peertjes af en toe even om en houd in de gaten dat het niet droog kookt.
Proef ook af en toe even of je het “sap” zoet genoeg vindt, je kan er meer diksap aan toevoegen om het zoeter te maken.

Om een siroop te krijgen kook je het sap met een beetje maizena. Hierdoor wordt het dikker en stroperig. Deze stroop kun je over de peertjes druppelen bij het serveren.

Zelf vind ik de stoofperen de volgende dag altijd nog lekkerder! Daarom maak ik het vaak een dag van te voren.

Voor de alcoholvrije gluhwein:
Voeg aan het sap (zonder stoofpeertjes) 1 steranijs en een snufje nootmuskaat toe en breng het aan de kook. Zeef het even voor je het in glazen schenkt. Garneer het eventueel met partjes sinaasappel! :)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Gevulde kipfilet met gorgonzola en peer - CozyMess
    22 december 2016 at 08:15

    […] ik bij deze gevulde kip met gorgonzola en peer, hasselback potatoes en super simpele boontjes. Een stoofpeer erbij zou het nog wel afmaken […]

  • Reply
    FOOD: Kerstmenu tips! - CozyMess
    23 december 2015 at 18:46

    […] Stoofperen  Dit moet sowieso op je menu staan! Er is niks kerstachtigers (= nieuw woord) dan stoofperen! Is heel lekker als bijgerecht maar ook heel lekker als nagerecht met een bolletje ijs :) […]

  • Leave a Reply