Diner/ Food

FOOD: Spicy Mexican Burger (voor mannen)

Wie zegt dat vrouwen geen goede hamburgers kunnen maken? Hmmmm??!?! Bij ons thuis is saté grillen, BBQ’en en hamburgers maken echt Ronald zijn ding. Ik doe dat eigenlijk nooit. Nu ik er over nadenk, waarschijnlijk heb ik nog nooit een hamburger mogen omdraaien op een BBQ. Wat is dat toch? Waarom eisen mannen al het grillwerk op? Is dat dan echt iets mannelijks…? Anyway, ik heb hier het perfecte recept voor een Spicy Mexican Burger! En guess what? Ik mocht WEER die hamburgers niet omdraaien, want dat deed Ronald!!! Pfffff :P
Het recept voor deze stoere hamburger heb ik bedacht voor Valentijnsdag. Want, vrouwen mogen onze man ook wel eens verrassen met een lekker homemade diner op Valentijnsdag, toch? Als we een lekkere massage er voor terugkrijgen natuurlijk. En je hoeft de hamburger natuurlijk niet per se voor Valentijnsdag te maken, het kan ook gewoon morgen. Of beter; vandaag!


mannenburgera

 

Natuurlijk heb ik eerst getest of deze Spicy Mexican Burger gewaardeerd wordt door de man. Allereerst heb ik verschillende mannen gevraagd wat voor hun de ultieme hamburger is. Sappig moest hij sowieso zijn! Het liefst met gebakken uien en een hard broodje.
Ik ging met deze gegevens aan de slag, met Ronald als mijn proefkonijn (uiteraard). Zijn reactie? “Dit is de lekkerste burger die ik ooit gegeten heb”. Wauw. Mijn hart maakte een sprongetje van geluk, zoals je begrijpt.
Waarom vond ik deze burger nou zo mannelijk? Nouja, omdat ik bij “Men Food” meteen denk aan VLEES. Oh en bier! En hot! Laat ik dit nou net allemaal in de Spicy Mexican Burger verwerkt hebben.

 

Spicy Mexican Burger

 

Het recept komt in een aantal stappen. Bereid eerst de burgers voor (nog niet bakken), tussendoor maak je de uien en de salsa. Als laatste bak je de burger en voeg je alles samen. Om de lekkerste burger te maken, moet je met een aantal dingen rekening houden. Mijn tips zal ik met jullie delen!

 

Ingrediënten voor 4 Spicy Mexican Burgers: 

  • 600 gram gehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • 1,5 el chilipoeder
  • 2 tl jalapenos, fijngehakt
  • 1,5 tl oregano, gedroogd
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl tabasco
  • 1/2 tl worchestershiresaus
  • 4 plakjes cheddar

Zorg er voor dat het gehakt goed koud is. Voeg alle ingrediënten (behalve de cheddar) samen en meng het goed door elkaar. Maak van het gehakt 4 hamburgers van 150 gram. Kneed het niet te hard! Hoe losser, hoe malser de hamburger wordt. Maak de hamburger iets groter dan hij moet worden, omdat hij tijdens het bakken nog gaat krimpen. Maak in het midden een kuiltje in de hamburger, hierdoor wordt het een vlakke hamburger in plaats van een bolle.
Zet de hamburgers het liefst nog een paar uur in de koelkast, om steviger te worden. Tussendoor kun je de uien en salsa klaarmaken.

Zet de grillpan op het vuur en laat hem heet worden. Leg de burgers in de pan en bak ze aan beide kanten voor ongeveer 5 minuten. Keer ze regelmatig om. Snijd er één door midden om te kijken of hij gaar genoeg is, of check of de kerntemperatuur 70 graden is (door een thermometer in de burger te steken). Leg op elke hamburger een plakje cheddar. Laat de burgers 3 minuten rusten.

 

Ingrediënten voor de salsa:

  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 el jalapenos
  • Verse koriander
  • 1/2 limoen
  • Zout en peper

Snijd de tomaten, ui, knoflook, peper, jalapenos en koriander heel fijn. Voeg het samen in een kom met het sap van een halve limoen en een beetje zout en peper naar smaak.

 

Ingrediënten voor de gebakken uien:

  • 1 ui
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 5 el bier (donkerbier)

Snijd de ui in ringen en bak deze in olijfolie in een koekenpan, op zacht vuur. Breng op smaak met zout, peper en chilipoeder. Bak het voor zo’n 2 minuten, tot de uien glazig zijn. Voeg nu het bier toe en laat het voor zo’n 15 minuten sudderen. Roer regelmatig om, om aanbranden te voorkomen.

 

Verder met de hamburger. Nog nodig:

  • 8 plakken bacon
  • 4 harde broodjes of hamburgerbroodjes
  • Hot ketchup

Bak de bacon krokant. Nu alles klaar is en de hamburgers even hebben gerust, gaan we de hamburger in elkaar zetten. Het lekkerste is om het broodje door midden te snijden en even met de open kant te grillen. Dit hoeft niet per se.
Leg de burgers op de broodjes. Verdeel de bacon en gebakken uien over de broodjes. Doe hier bovenop een eetlepel salsa en een beetje ketchup. Doe het kapje op het broodje en serveer het met lekkere zelfgemaakte dikke friet! Of tortillachips met zelfgemaakte guacamole! :) Oh en vergeet het koude biertje natuurlijk niet!

 

Spicy Mexican Burger

 

Ik weet zeker dat je je vriend of man hier mee kan verrassen en verwennen. Welke man houdt er nou niet van een goede Spicy Mexican Burger?! :)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    PROJECT 3: Gezond & Low Budget – Week 3 - CozyMess
    17 juni 2016 at 17:48

    […] Lunch: restje tomatensoep met brood. Avondeten: homemade hamburger met bacon en cheddar (heb je deze al eens geprobeerd?!). Tussendoor: druiven en een smoothie met ananas, spinazie, banaan en […]

  • Leave a Reply