Diner/ Recepten index

Aubergine uit de oven met tzatziki en kruidige gehaktballetjes

aubergine uit de oven

Hallo hallo! Ik heb weer een heerlijk recept voor jullie. Dit recept is geïnspireerd op de Griekse keuken, dat is namelijk één van mijn favoriete keukens én een prachtig land om op vakantie te gaan <3 Aangezien er een vakantie er dit jaar niet inzit (vanwege Corona), moet ik Griekenland maar een beetje dichterbij halen :) Dit gerecht met  aubergine uit de oven doet me voornamelijk denken aan de Griekse keuken door de tzatziki en de kruidige gehaktballetjes. Maak er een lekkere Griekse salade met olijven en feta bij,  en eventueel rijst, en je hebt echt een goed vullende, gezonde en heerlijke maaltijd!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het soms nog best lastig om goed te variëren met groenten. Vaak kiezen wij voor groenten als broccoli, sperziebonen, salades en champignons. Aubergine en courgette eten we ook regelmatig, maar dit belandt eigenlijk altijd wel in een Marokkaanse groentestoof of in een pastagerecht. Het werd dus tijd om eens iets nieuws te proberen. Gegrilde aubergine uit de oven dus! En wowww, had ik dat maar eerder ontdekt. Het is echt zoveel lekkerder dan ik had verwacht. Aubergine wordt heel sappig in de oven namelijk. De tzatziki en gehaktballetjes maken deze maaltijd helemaal af!

aubergine uit de oven

Het was eigenlijk niet eens de bedoeling dat dit recept op mijn blog kwam te staan, maar het was zo lekker dat ik het wel moest delen. De ingrediënten voor de gehaktballetjes zijn wel een beetje ingeschat, want normaal kruid ik alles op gevoel en smaak. Proef dus vooral zelf ook even of je de balletjes wel kruidig genoeg vindt. Hoe ik het altijd check is door de gehakt te mengen met kruiden, een pan te verhitten en dan een klein stukje gehakt bakken en proeven. Zo merk je snel genoeg of er nog een beetje zout bij moet, of misschien iets anders.

Aubergine uit de oven met tzatziki en kruidige gehaktballetjes

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Diner Grieks
By Kim Serves: 2
Prep Time: 10 minuten Cooking Time: 40 minuten Total Time: 50 minuten

Een recept voor heerlijk sappige gegrilde aubergine uit de oven. De frisse tzatziki en de gekruide gehaktballetjes maken het gerecht helemaal af.

Ingredients

  • AUBERGINE:
  • 2 aubergines
  • Olijfolie
  • Gedroogde oregano, naar smaak
  • Zout en peper, naar smaak
  • TZATZIKI:
  • 1/2 komkommer
  • 2 el Griekse yoghurt (of meer)
  • 4 teentjes knoflook
  • Citroensap, naar smaak
  • Zout en peper, naar smaak
  • Eventueel: verse munt en dille, naar smaak
  • GEHAKTBALLETJES:
  • 250 gram gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl tijm
  • 1/2 tl peterselie
  • Een snufje komijn
  • Zout en peper, naar smaak
  • Olijfolie om in te bakken

Instructions

1

AUBERGINE: Verwarm de oven voor op 200 graden en leg bakpapier op een bakplaat.

2

Halveer de aubergines door de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Leg ze op de bakplaat.

3

Besprenkel de aubergines met olijfolie en breng op smaak met gedroogde oregano, zout en peper.

4

Zet de bakplaat voor ongeveer 40 minuten in de oven.

5

TZATZIKI: Maak ondertussen de tzatziki. Rasp de komkommer en laat het vocht goed uitlekken. Je kunt dit doen door de geraspte komkommer in een theedoek te doen en dit goed uit te knijpen.

6

Meng de komkommer met de Griekse yoghurt en knijp de knoflook teentjes er boven uit.

7

Breng de tzatziki verder op smaak met citroensap, zout en peper. Voeg eventueel een beetje verse/gedroogde munt en/of dille toe.

8

Zet de tzatziki voor minimaal een half uur in de koelkast, zodat de smaken in kunnen trekken.

9

GEHAKTBALLETJES: Doe het gehakt in een kom. Pers het teentje knoflook uit boven het gehakt en voeg alle overige ingrediënten toe. Meng dit goed door het gehakt.

10

Rol kleine balletjes, ongeveer zo groot als een pingpongballetje.

11

Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie. Bak de gehaktballetjes bruin en gaar op middelhoog vuur.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply