Diner/ Food/ Koolhydraatarm

FOOD: “Coursagne” = lasagne van courgette

Wanneer ik heel erg trek heb in lasagne, maar geen lasagne vellen in huis heb of eventjes niet zo’n zin heb in koolhydraten, eet ik heel graag deze coursagne! De coursagne is een heerlijke lasagne, maar dan zonder lasagnebladen maar met plakken courgette! Dit maakt coursagne een koolhydraatarme, glutenvrije en groenterijke lasagne :) Naast dat de naam leuk klinkt, is het ook snel klaar te maken. Oh en superrrrrr lekker natuurlijk!

Je kunt zelf nog genoeg variëren met groenten om je eigen draai er aan te geven! Deze variatie is in ieder geval een van mijn favorieten :) Omdat de coursagne zo populair is onder mijn lezers, heb ik ondertussen ook al andere varianten online gezet; de coursagne met zalm en spinazie bijvoorbeeld! Het recept vind je hier. En de coursagne 2.0, die net even anders is dan deze versie. Dat recept vind je hier. Allebei ook aanraders!
Tip: Je kunt de courgette ook vervangen door aubergine! Maar dan kunnen we het natuurlijk geen coursagne meer noemen ;)

 

Ingrediënten voor een coursagne voor 2 personen:

  • 250 gram gehakt
  • 1 courgette
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Bakje champignons
  • Blikje tomatenblokjes
  • Geraspte kaas
  • Kruiden: paprikapoeder, chilipoeder, witte peper, basilicum, uienpoeder, peper en zout
  • Eventueel een rode peper die je fijn snijdt en toevoegt met de kruiden

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schaaf dunne plakken courgette met een kaasschaaf.
Je kunt nu moeilijk gaan doen en de plakken courgette eventjes grillen, maar ik vind dat het niet per se hoeft (ik houd wel van een beetje “bite”). Het scheelt enorm veel gedoe en tijd, dus gewoon niet doen zou ik zeggen… tenzij je het gewoon leuk vindt om niet te luisteren ;)

Snijd de champignons in plakjes, de prei in ringen en snipper de ui.
Rul het gehakt in een wok. Voeg de uitgeperste knoflook met op smaak de kruiden toe (dat is voor iedereen anders namelijk).
Bak de ui mee. Voeg de rest van de groente ook toe, wanneer de ui glazig is. Bak de rest 4 minuten mee.
Voeg de tomatenblokjes toe. Proef of de saus genoeg op smaak is, zo niet kun je nog wat van de kruiden toevoegen.
Laat de saus nog eventjes 10 minuutjes pruttelen.

Neem een ovenschaal en verdeel wat van de saus over de bodem. Leg hierboven op plakjes courgette. Dan weer een laagje saus, etc. Eindig met een laag saus. Strooi nu wat geraspte kaas over de lasagne en zet de schaal voor zo’n 15 tot 20 minuten in de oven.

Laat het iets afkoelen voordat je het serveert!

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply
    Nicole
    28 oktober 2023 at 19:04

    Super lekker. Wij zijn er echt weg van en we missen de pasta lasagne vellen er niet in.
    Ik maak een grotere hoeveelheid en vries het in, het is heel handig als je eens weinig tijd hebt.

    • Reply
      CozyMess - Kim
      14 november 2023 at 12:41

      Hi Nicole, goed om te horen! En inderdaad heel slim om het in te vriezen, doe ik ook weleens! :)

  • Reply
    nicole waters
    26 maart 2017 at 21:31

    wat voor oven schaal want tis een actifry??

    • Reply
      CozyMess - Kim
      26 maart 2017 at 23:00

      Hoi Nicole,
      Ik heb geen ervaring met een actifry, maar zover ik weet heb je geen ovenschaal nodig in een actifry. Of heb ik je vraag verkeerd begrepen?
      Groetjes Kim

  • Reply
    Marianne
    31 december 2016 at 17:58

    Wat een heerlijk gerecht! Vanaf dat ik glutenvrij moet eten geen lekkere lasagne meer gehad tot nu! Kan ik iedereen aanbevelen.

    • Reply
      CozyMess - Kim
      2 januari 2017 at 13:05

      Super om te horen, Marianne! :) Bedankt voor je reactie!

  • Reply
    Terugblik op 2016: mijn food video voor Honig - CozyMess
    31 december 2016 at 15:44

    […] jaar heb ik weer veel geblogd. Het meest bekeken recept dit jaar was de coursagne. Grappig, want dat recept heb ik in 2015 online gezet en wordt nog steeds elke dag ontzettend veel […]

  • Reply
    FOOD: Coursagne met zalm en spinazie - CozyMess
    28 september 2016 at 13:18

    […] je mijn eerste coursagne recept weleens gemaakt? Het was een van mijn eerste recepten op CozyMess. Ik krijg vaak reacties van […]

  • Reply
    Yvonne
    22 september 2016 at 21:11

    Vanavond heerlijk gesmuld van dit recept. Een echte aanrader! Ik had nog een half pakje room staan en dat er door gedaan. Lekker….
    Courgette vooral niet grillen ofzo, rauw blijft er een fijne bit over.
    Past denk ik ook prima in een koolhydraatarm menu.

    • Reply
      CozyMess - Kim
      23 september 2016 at 14:09

      Hoi Yvonne,
      Wat goed om te horen dat je hem lekker vond! :) Het past inderdaad prima binnen een koolhydraatarm dieet! Ga je hem nog eens maken?
      Liefs, Kim

  • Reply
    Margriet
    6 juli 2016 at 19:56

    Ik heb dit recept net gemaakt. Mega lekker! Deze komt zeker weten nog een keer op tafel. Dankjewel!

    • Reply
      CozyMess - Kim
      6 juli 2016 at 20:54

      Hoi Margriet,
      Wat leuk om te horen!! :) Graag gedaan!

  • Reply
    CozyMess is vandaag 1 jaar! - CozyMess
    10 februari 2016 at 15:35

    […] zien er veel slordiger uit. Zonde, wat een aantal recepten zijn wel écht heel lekker. Zoals deze. Misschien moet ik de lekkerste maar eens opnieuw maken, om weer nieuwe foto’s te gaan maken […]

  • Reply
    Pascal
    20 februari 2015 at 17:36

    Dit ziet er echt heerlijk uit. Ik zet ‘m op m’n lijstje! :)

    • Reply
      CozyMess - Kim
      20 februari 2015 at 17:42

      Leuk! 😁😄
      Laat je me weten wat je er van vond?

    Leave a Reply