Drankjes/ Food

FOOD: IJsthee

ijsthee

“Kim, je thee wordt koud hoor!”. Hoe vaak ik dat wel niet gehoord heb. Serieus, elke keer weer. Door wel 10 verschillende personen. Jaja, ik weet het. Ik houd gewoon niet zo van hete thee. Niet alleen is het ongezond om je thee te heet te drinken, ik vind het ook gewoon te warm. Je krijgt er zo’n warm gevoel van, wat wel heel fijn is in de winter, maar niet in de zomer. Nouja, dat vind ik dan… Veel mensen zijn het blijkbaar niet met mij eens haha. Of ervaren het misschien anders ofzoiets. In de zomer drink ik veel liever ijsthee! Niet die van Lipton of Nestle, maar zelfgemaakte ijsthee :) Het is super makkelijk, goedkoop en leuk om het zelf te maken. Je kan natuurlijk lekker variëren met verschillende soorten thee, waardoor je elke keer weer een nieuwe variant kan maken!

 

ijsthee

 

Ingrediënten voor 1 kan ijsthee:

  • 1 liter water
  • 4 zakjes thee naar keuze (ik gebruik natuurlijke groene thee met citroen- sinaasappelsmaak)
  • Gember in stukjes (ongeveer 15 gram)
  • 1 citroen
  • Takjes munt
  • Honing, naar smaak (of ander zoetstof)
  • IJsblokjes
  • Eventueel: kurkuma naar smaak met een snufje zwarte peper (vers)

Zet met 1 liter water en 4 zakjes de thee. Voeg de stukjes gember toe aan de hete thee. Wanneer je kurkuma wilt toevoegen, voeg je deze ook nu toe met een snufje zwarte peper. Laat de thee goed afkoelen (niet heet in de koelkast zetten, dat brengt de temperatuur van je koelkast naar beneden!). Wanneer het koud is, kun je de stukjes gember uit de thee vissen en een aantal takken verse munt en het sap van 1 of een halve citroen toevoegen aan de kan. Breng het (eventueel) op smaak met honing en maak hem ijskoud met ijsblokjes!
Serveer het met plakjes citroen, takjes verse munt en extra ijsblokjes in een leuk glas.

 

Misschien vraag je je af waarom ik kurkuma en peper toevoeg aan de ijsthee. Ten eerste, vind ik het lekker. Het geeft een beetje pit aan het drankje. Ten tweede, is kurkuma ontzettend gezond. Het heeft o.a. een reinigende werking, helpt mogelijk bij het beschermen tegen kanker en is een immuunsysteembooster (lees er hier meer over, heel interessant). De reden dat ik zwarte peper toevoeg is omdat het de werking van kurkuma versterkt. Je zou denken dat het toevoegen van kurkuma meer iets is voor in de herfst of winter, vanwege griepjes. Zelf merk ik dat ik aan het eind van de zomer ook altijd een beetje ga kwakkelen met mijn gezondheid, dus kan ik het al beter voor zijn ;). Oh en nog een derde reden: het geeft een gele kleur aan je drankje :) een gezonde kleurstof dus ;)

 

ijsthee

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply