Food/ Lunch/ Vegetarisch/Veganistisch

FOOD: Fruitige bulgursalade (met o.a. appel, frambozen, dadels en feta)

fruitige bulgursalade

Van de week was het zulk mooi weer, dat Ronald en ik besloten iets makkelijks te maken en het lekker in een parkje op te gaan eten :) Een soort van picknick, iets wat nog op mijn bucketlist stond voor deze zomer (waar verder maar weinig van terechtgekomen is…) ;) Aangezien we nog van het zonnetje wilden genieten, moesten we wat dingetjes maken wat snel klaar was. Zoals deze fruitige bulgursalade! Echt super easy en daarnaast smaakt hij ook lekker zomers! De combinatie van het zoete fruit met de hartige kaas en scherpe ui vind ik persoonlijk erg lekker. Toch gek dat ik nu zo van die combi kan genieten, terwijl ik tot een paar jaar geleden niet moest denken aan een pizza met ananas erop haha.

fruitige bulgursalade

Ik maakte de bulgursalade in een glazen pot. Grotendeels omdat het er gewoon leuk uitziet, maar wist je dat het maken van een salade in een potje ook een functie heeft? Er zit namelijk een logische volgorde in het maken van een “mason jar salad”. Je begint met de dressing, dan met de groente die de dressing niet absorberen, dan de groente/fruit die wel absorberend zijn, dan een laagje granen, vervolgens eiwitten en je eindigt vaak met sla. Om het wat inzichtelijker te maken hier een plaatje:

Plaatje komt van "Pieces in progress"

Plaatje komt van de blog “Pieces in progress”

Waarom deze volgorde? Zo blijft de dressing onder in de pot en mixt het niet met je hele salade. Handig dus voor als je een salade mee wil nemen naar werk/school, maar je niet wilt dat alles na een paar uurtjes zacht geworden is en de groente volgezogen is met dressing :) Slim! Het enige wat je dan nog moet doen, is de salade omgooien in een schaaltje en alles husselen. Appel is trouwens wél een fruit die absorbeert, maar in dit geval ben ik er opzettelijk mee begonnen (na de dressing). De dressing bestaat voornamelijk uit citroensap en dit houdt de verkleuring van de gesneden appel tegen.

Oh en waarom ik bulgur heb gebruikt in deze salade? Omdat het lekker is! Het lijkt erg op couscous, maar dan iets grover. Je bereidt het ook op ongeveer dezelfde manier, super makkelijk!

Ingrediënten voor 1 jar (pot) / 2 personen:

 • 50 gram bulgur
 • Sap van 1 citroen
 • 1 el olijfolie
 • 1/2 appel in blokjes
 • 1/2 komkommer in blokjes
 • 1 rode ui in halve ringen
 • 3 takjes munt, fijngesneden
 • 5 takjes koriander, fijngesneden
 • 1 lente ui, in ringetjes
 • Handje frambozen
 • Handje gedroogde dadels, in stukjes
 • 100 gram feta, verkruimeld

Bereid de bulgur volgens de verpakking.
Maak de dressing van citroensap en olijfolie. Giet het in de pot. Voeg nu de rest toe in deze volgorde:
Appelblokjes, komkommer, rode ui, munt en koriander, lente ui, frambozen en dadels, feta en als laatste de bulgur.
Heb je nog ruimte over in je pot? Voeg dan nog een beetje rucola of eikenbladsla toe!

Ps. De bulgur kun je vervangen voor couscous en de frambozen voor granaatappelpitjes of rode bessen.
Oh en nog een dingetje, op de foto had ik een hele appel gebruikt, maar dit vult de pot te snel waardoor je geen plek meer hebt voor de feta en bulgur. Vandaar dat ik aanraad om een halve appel te gebruiken.

 

fruitige bulgursalade

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply