Diner/ Koolhydraatarm

Coursagne met zalm en spinazie

coursagne met zalm en spinazie

Heb je mijn eerste coursagne recept weleens gemaakt? Het was een van mijn eerste recepten op CozyMess. Ik krijg vaak reacties van mensen die hem hebben uitgeprobeerd en hem erg lekker vinden! Als foodblogger is er natuurlijk niks leukers dan te lezen dat je lezers ook daadwerkelijk met je recepten aan de slag gaan én hem ook nog eens goedkeuren :) Omdat ik jullie positieve reacties zo leuk vind, ben ik aan de slag gegaan met een nieuw coursagne recept! Dit keer coursagne met zalm en spinazie :) En hij is lekkerrrrrr!

Voor de mensen die denken “Coursagne, waar heb je het over?!”: coursagne is een lasagne van courgette. Ik vond de naam “coursagne” wel leuk klinken :) In plaats van lasagnebladen gebruik je in de coursagne plakken courgette. Het is een koolhydraatarme versie van de lasagne. In 100 gram courgette zit maar 5 gram koolhydraten, terwijl in lasagnebladen maar liefst 73 gram zit. Aangezien ik zelf niet koolhydraatarm eet, zie ik de coursagne liever als groenterijke lasagne versie ;)

coursagne met zalm en spinazie

Het gebruiken van courgette in plaats van lasagnebladen heeft een aantal voordelen: het bevat veel minder calorieën (100 gram lasagnebladen bevatten 359 kcal, 100 gram courgette bevat maar 29 kcal!), courgette bevat 2 keer zoveel kalium (belangrijk voor de bloeddruk, spieren en zenuwstelsel), ook 2 keer zoveel calcium (o.a. belangrijk voor de botten), courgette bevat vitamine A (belangrijk voor het zicht en de huid), meer foliumzuur (voor de rode bloedcellen) en uiteraard vitamine C (weerstand). De verschillen wat betreft voedingsstoffen zijn niet mega groot, behalve natuurlijk de hoeveelheid energie en koolhydraten, maar het is toch leuk om te weten :) Benieuwd naar de voedingswaarde (macronutriënten)? Die heb ik onder het recept even op een rijtje gezet.

Coursagne met zalm en spinazie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Laden...
Serves: 4
Cooking Time: 40

Ingredients

  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 450 gram spinazie (diepvries)
  • 200 gram ricotta
  • 300 gram zalmfilet
  • 1 of 2 courgette(s) (de ene keer heb ik genoeg aan 1, de andere keer heb ik er 2 nodig)
  • 5 tomaten
  • Geraspte kaas
  • 1 bol mozzarella
  • Basilicum blaadjes
  • Zout, peper en olijfolie

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de rode uien en hak de knoflook fijn. Bak dit in een koekenpan met olijfolie, tot de uien glazig zijn. Zet opzij in een grote kom.

2

Druk zoveel mogelijk vocht uit de ontdooide spinazie (dit deed ik niet en kreeg een te natte coursagne zoals je ziet op de foto). Voeg het toe aan de kom samen met de ricotta. Meng het goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

3

Bak de zalmfilet tot deze gaar en goudbruin is. “Verkruimel” de zalm tot kleine stukjes en voeg dit toe aan het ricotta mengsel.

4

Was de courgette en schaaf met een kaasschaaf plakken van de courgette. Snijd de tomaten in plakken.

5

Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met plakken courgette. Verdeel een laag saus hier overheen. Verdeel plakjes tomaten er over en begin dan weer met de laag courgette. Ga zo door en eindig met een laag saus (bewaar nog wat tomaat voor de bovenste laag). Strooi nu geraspte kaas over de coursagne, verdeel de laatste plakjes tomaat er overheen en eindig met in plakjes gesneden mozzarella.

6

Zet de coursagne voor ongeveer 25 min in de oven, tot het kaas gesmolten en goudbruin is. Serveer met fijngesneden basilicumblaadjes.

 

Voedingswaarde 1 portie coursagne met zalm en spinazie:
Energie: 493 kcal
Vet: 32 gram
Waarvan verzadigd vet: 15 gram
Eiwitten: 35 gram
Koolhydraten: 13 gram
Vezels: 6 gram

 

coursagne met zalm en spinazie

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Karin
    24 maart 2018 at 11:36

    Kan dit ook met verse spinazie en hoe verwerk je die dan?

    • Reply
      CozyMess - Kim
      24 maart 2018 at 13:20

      Hi Karin,
      Ja hoor dat kan prima! Eigenlijk werkt dat hetzelfde als met diepvries spinazie; je wokt de spinazie mee tot het slinkt en dan druk je zoveel mogelijk vocht eruit.
      Laat je me weten wat je er van vond?! :)

  • Reply
    Anneke Postma
    5 oktober 2017 at 00:45

    Met ricotta bedoel je die zachte witte kaas? Of bedoel je pastasaus ricotta? Groetjes Anneke

    • Reply
      CozyMess - Kim
      5 oktober 2017 at 11:08

      Hi Anneke,
      Ik bedoel de zachte witte kaas! :) Groetjes, Kim

      • Reply
        Anneke Postma
        5 oktober 2017 at 12:19

        Ok, dank je! Ga het binnenkort eens maken.

    • Reply
      Elke
      2 september 2020 at 09:57

      Ik wil diepvries zalm gebruiken moet ik deze vooraf eerst ontdooien?

      • Reply
        CozyMess - Kim
        2 september 2020 at 10:30

        Hi Elke,
        In principe hoef je het niet per se te ontdooien. Je kunt het ook in de pan ontdooien en dan steeds een deel zalm eraf “schaven”.
        Groetjes Kim! En laat me vooral even weten wat je van het recept vindt :)

  • Reply
    miranda
    11 augustus 2017 at 17:17

    mooi he, bali? Echt wel voor herhaling vatbaar, Ubud beviel echt reuze, maar heel toevallig kwamen we in öns”hotel andere venlonaren tegen, aaaahhhhhhh!!!!!!

  • Reply
    miranda
    11 augustus 2017 at 17:14

    ik maak vanavond de zalm spinazie lasagne. Een lekkere tip! En de rest van je recepten zien er ook jammie uit. Zal er eens meer proberen van hier.

  • Reply
    Thea van Helmond
    7 juli 2017 at 18:15

    ik heb de coursagne gisteren gemaakt en gegeten. Erg lekker!
    Ga ik zeker vaker klaarmaken!

    • Reply
      CozyMess - Kim
      7 juli 2017 at 18:29

      Hi Thea,
      Super leuk om te horen!! :) Dankjewel voor je berichtje!

  • Reply
    Ronald
    28 september 2016 at 16:27

    Was super lekker schatje! <3

  • Reply
    FOOD: "Coursagne" = lasagne van courgette - CozyMess
    28 september 2016 at 14:03

    […] variant online gezet; de coursagne met zalm en spinazie. Ook een aanrader! Het recept vind je hier. Tip: Je kunt de courgette ook vervangen door aubergine! Maar dan kunnen we het natuurlijk geen […]

  • Leave a Reply