Mijn eerste volle dag terug in Nederland zit er alweer op.
En het viel meteen tegen! Wat een herfstweer was het zeg, jeetje.
Kom je van een land met 40 graden in een land waar het alleen maar regent en vast niet warmer was dan 20 graden!
Gelukkig wordt het de rest van de week weer “zomer”, zeggen ze. Eerst zien, dan geloven!
Om mij terug te wanen in de tropische temperaturen van Kroatië, deel ik vandaag een Kroatisch recept!
Iets wat je overal wel kunt eten in Kroatië. Net als dat je hier broodjes kebab haalt, haal je daar een broodje cevapcici.
Of gewoon een bord cevapcici met ajvar en djuvec! HEERLIJK!
Cevapcici zijn kleine worstjes en zijn goed gekruid. Normaal zijn ze langwerpig, maar Ronald maakte ze een beetje anders.
De knoflook hadden we ook vrij grof gehouden.
Djuvec is de heerlijke rijst met tomatensaus wat vaak erbij geserveerd wordt.
Ajvar ken je vast wel, het is een oranje saus gemaakt van gegrilde paprika’s en aubergine! Daar maakte ik ook eens recept van op mijn oude blog, zie HIER!
Dit recept voor cevapcici is voor 4 personen, dus als je met z’n 2en bent kun je de helft lekker invriezen voor een ander keertje!
Ingrediënten, voor 4 personen:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 el bloem
- 3 teentjes uitgeperste of fijngesneden knoflook
- 1 el paprikapoeder
- 2 el verse fijngesneden peterselie
- 1 el cayennepeper
- 1 ui
- Peper en zout (ongeveer 2 tl zout)
Voeg alles (behalve de ui) samen in een kom en meng het goed door elkaar. Draai van het gehakt kleine, lange worstjes.
Verhit een beetje olijfolie in een grillpan en grill ze totdat ze rondom bruin en gaar zijn. Dit duurt zo’n 6 minuten.
Snijd de ui in ringen en serveer het bij de worstjes met wat ajvar!
9 Comments
Fokje
28 juni 2023 at 20:20Cevapcici is gekruid lams gehakt cevapcici kruiden dat doe je door elkaar en dan grill je ze fijn gesneden uien net zo fijn als bij de haring en dat samen met Alvar saus
Ad_G
19 september 2019 at 23:11Hallo heerlijk een recente site over een leuke item. Gevapcici leerde ik kennen toen ik een Italiaans vrouw leerde kennen. Zij beweerde dat het Italiaans was, maar er klopte iets niet, gevapcici, weinig Italiaans, uiteraard zei ik dat niet tegen haar haha.
Eerste ontdekking, deed me denken aan geitevlees, lekker dus. Bij de Aldi te koop in pakken van 12 stuks. Ik ben een zoek tocht begonnen om erachter te komen hoe je nou die gevapcici moet eten, hehe, ik hou het wel op mijn verkeerde manier, ook lekker.
Ik schoot in de lach toen je zei zo in de trant: Terug komen van 40 graden, haha, ik kom terug uit Azië en soms huil ik bij 20 graden hier.
Doe jij nog steeds de nieuwsbrif? Dan wil ik me wel inschrijven.
Ohjee, mogen mannen ook reageren en lezen op deez blog?
Groet Ad_G
Dominiek
22 oktober 2018 at 10:40Ik heb deze geprobeerd en heb ze ook gegeten in kroatie en vond ze even lekker als de jouwe.
Super gerechtje , laat een broodje het vocht van de look en de olie opnemem in de pan .
Een lekker hapje mmmmmmmmm
CozyMess - Kim
31 oktober 2018 at 17:58Hoi Dominiek!
Dankjewel voor je berichtje. Heel leuk om te horen! :)
Liefs, Kim
Cevap kenner
27 oktober 2017 at 18:28Sinds wanneer zijn cevapi kroatisch?
En nog even iets, cevapi worden gemaakt van een gelijke mix: lams gehakt, kalfsgehakt en rundgehakt
Er gaat zeker geen paprika poeder of cayenne peper in en ook geen peterselie of bloem.
Sorry maar je recept klopt totaal niet!
CozyMess - Kim
30 oktober 2017 at 10:15Jammer dat je alleen commentaar kan leveren en niet aangeeft hoe het dan wél moet, volgens een “cevap kenner”. Er blijven weinig ingrediënten voor de cevapcici over als ik jou moet geloven. Lijkt me sterk dat het alleen bestaat uit gehakt. Ben erg benieuwd naar jouw recept!!
Chris
17 december 2019 at 17:37Set een recept online dan, pannekoek!
Laura
7 augustus 2015 at 10:13Dat ziet er lekker uit! Ga ik een keertje proberen
CozyMess - Kim
7 augustus 2015 at 14:19Dat zou ik super leuk vinden! Ik ben benieuwd wat je er van vindt! :D