Diner/ Food

Indonesische Rendang

Vandaag een blog van mijn vriend, Ronald! Ik vroeg hem zijn heeeeeerlijke Rendang te maken van het weekend en het recept met jullie te delen, dus bij deze! Thank me later! Oh en gebruik je liever geen zakjes/pakjes? Ondertussen heb ik mijn eigen Rendang recept ook online gezet, die je zonder zakjes of pakjes maakt! Deze vind je hier.

rendang1

Ha foodlovers! Zoals jullie misschien weten heb ik (Ronald) een (half) Indonesische achtergrond. Eén van de mooie dingen aan de Indonesische cultuur voor mij is de Indonesische keuken.
Het volgende recept is een recept van mijn (Indonesische) moeder en is al sinds ik mij kan herinneren mijn meest favoriete Indonesische gerecht! Rendang moet je feitelijk zien als een eenpans gerecht vol stoofvlees en heerlijke kruiden.

Mocht je ooit Rendang gegeten hebben en is dit je niet bevallen, dan is de kans groot dat het komt door de kok. Rendang is namelijk een gerecht dat door menig (Chinees) restaurant en “cateraars” helaas aardig verknald kan worden. Men gebruikt geen authentieke boemboes (=kruiden), gebruikt verkeerd / goedkoop vlees en/of maakt het gerecht veel te “nat”. Hierdoor kan het meer weg hebben van een slappe curry.

Enfin, genoeg gemopperd over de slechte Rendang! Hieronder het recept wat in ieder geval mijn favoriet is ;) Don’t shoot me omdat ik als basis een zakje boemboe gebruik van de toko. Dit is een goede basis met authentieke kruiden, en ik wil graag vóór middernacht eten ;)

Indonesische Rendang

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 3,26 out of 5)
Laden...
Serves: 3-4
Cooking Time: 45 min - 1,5 uur afhankelijk van het vlees

Ingredients

  • 800 gram magere runder- of riblappen
  • 2 zakjes Boemboe Rendang (merk: "Sarirasa", "Kokki Djawa"of "Indonesia") Haal dit bij een toko! Gebruik absoluut geen Conimex e.d.!
  • ca. 165 ml kokosmelk
  • 30 gram Gula Djawa (=palmsuiker)
  • 250 ml water
  • 3 cm Djahe wortel (=gember wortel) je mag ook Laos gebruiken of beide
  • 1 grote ui
  • 1 rode peper
  • 5 grotere bladeren Daun Jeruk Purut (=citroen bladeren)
  • 3 blaadjes Daun Salam (=salamblad) een soort laurier
  • 1 stengel Sereh (=citroen gras)
  • 6 Peteh bonen
  • 1 eetlepel olijfolie of zonnebloem olie
  • 1 theelepel zout

Instructions

1

Gebruik een grote wok om alles in te bereiden. Liefst met een wat dikkere bodem en goede anti aanbaklaag.

2

Snijd de lappen in dunne repen van ongeveer 3 cm lang, snipper de ui in kleine stukjes, snijd de peper in ringen, snijd de gember in drie stukjes van 1 cm en kneus het citroengras.

3

Verhit de olie in de wok op een middel hoog vuur. Voeg de zakjes boemboe toe. Laat dit een minuutje fruiten. Voeg de ui toe en laat het geheel fruiten tot de ui een beetje gaat glanzen. Je kunt nu ook het vlees toevoegen. 

4

Voeg het water en de kokosmelk toe (zet het vuur nu op z'n hoogst). Voeg nu ook de rest van ingrediënten toe. Als je ziet dat niet alle ingrediënten onder water staan, voeg dan nog wat water of extra kokosmelk toe tot alles onder een laagje water bedekt ligt.

5

Als het geheel kookt, zet je het vuur iets lager zodat het rustiger doorkookt. Doe een deksel op de wok en laat het geheel minimaal 45 minuten rustig sudderen. Afhankelijk van je pan zul je tussentijds moeten roeren om het niet aan de bodem te laten aankoeken. Als je merkt dat het water te snel verdampt, doe er dan wat extra water bij.

6

Proef na 45 minuten of het vlees voldoende gaar en vooral zacht is. Je zult zien dat het ene stuk vlees meer tijd nodig heeft om zacht te worden dan een ander. In het slechtste geval zul je het geheel 1,5 uur moeten laten sudderen tot het vlees zacht is geworden. Let er steeds op dat niet al het water verdampt en je rendang aankoekt of aanbrandt! Probeer ervoor te zorgen dat aan het eind van de kooktijd het meeste water is verdampt, maar je toch een lekker stroperig sausje overhoud.

Notes

Voeg wat extra sambal of rode pepers toe tijdens het sudderen als je van lekker pittige Rendang houd! (ikke wel!)

Ik serveer de Rendang altijd met witte of gele rijst. Je kunt er als groente boontjes bij eten of Sajoer Lodeh (=boontjes in kokssaus). Als jullie willen kan ik daar ook een lekker recept van posten ;)

Selamat makan! (=eet smakelijk!)

rendang2

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Sandra
    24 november 2018 at 19:36

    Geweldig recept!

  • Reply
    Rendang uit de slowcooker - CozyMess
    15 februari 2017 at 16:00

    […] had een hele tijd geleden al zijn recept voor rendang gedeeld, maar om eerlijk te zijn hebben we hem al heel lang niet meer op die manier gemaakt. Ik ben […]

  • Reply
    TOP 3: Recepten in Augustus - CozyMess
    26 november 2015 at 14:28

    […] 3. De Indonesische Rendang. Wauw hee! Mijn vriendje schrijft zijn eerste blog op CozyMess en hij komt meteen in de top 3! Dat mag hij vaker gaan doen dus :D Rendang IS ook gewoon een heerlijk gerecht. En ik ken werkelijk niemand die niet van de Indonesische keuken houdt. Ben jij ook zo gek op Indonesisch eten of heb je het juist nog nooit geprobeerd? Probeer dan snel dit recept eens uit! :) […]

  • Reply
    Lydia meuwese
    20 augustus 2015 at 16:24

    Ohhhhhhhhhhhh heerlijk. Het water loopt uit mijn mond. Dit is zulke heerlijke rendang. Opa maar weer eens aan het werk zetten, hoor.
    Kus Oma

  • Leave a Reply