Als ik me niet zo lekker voel, of ik heb weer eens last van mijn buik, eet ik graag soep.
Het liefst eet ik dan niks eigenlijk, maar soep gaat er dan wel in.
Ik heb het dan niet over soep uit blik, maar over zelfgemaakte soep! Yummm.
Zelfs als ik me niet lekker voel, wil ik nog de moeite nemen om zelf een soepje te maken. Het is namelijk helemaal niet moeilijk!
Ik liet je eerder al een recept zien voor een tomatensoep die ik eigenlijk per ongeluk maakte. In dat recept heb ik ook gebruik gemaakt van een bouillonblokje.
Het liefst doe ik dit niet en maak ik mijn soep 100 % natuurlijk. Eerst zelf bouillon maken dus! Ik zal je uitleggen hoe ik dat doe.
Ingrediënten voor 3 – 4 koppen bouillon:
- 2 uien
- 1 prei
- 2 bosuitjes
- Restjes groenten (bijvoorbeeld: paprika, courgette, wortel, bleekselderij, rode peper, champignons, aubergine, venkel)
- 4 takjes peterselie
- 3 laurierblaadjes
- 4 tenen knoflook
- Olijfolie
- Eventueel sojasaus
- Zout en peper
Snipper de uien en hak de knoflookteentjes fijn.
Snijd alle overige groenten in blokjes.
Verhit in een grote soeppan een beetje olijfolie en bak de uien en knoflookteentjes hier in aan tot de ui glazig is.
Voeg nu 1,5 liter water toe en laat het koken.
Voeg alle overige ingrediënten ook toe en laat het voor een uur zacht door pruttelen. Proef of de bouillon zout genoeg is, zo niet kan je nog meer zout toevoegen of een beetje sojasaus.
Pak nu een grote kom/pan en een zeef. Houd de zeef over de grote kom en giet de bouillon over in de kom. Je houdt nu alleen het vloeibare gedeelte over. Druk de groente nog even aan, zodat al het vocht er uit loopt.
Klaar is de bouillon! De groenteprut kun je weggooien, of je stopt het in de blender en eet het op. Is ook best lekker!
Nu kunnen we groentesoep maken. Voor het lekkerste resultaat laten we de bouillon een halve dag staan. De smaken komen dan beter tot hun recht.
Wat hebben we nodig voor de groentesoep?
- Een zakje soepgroenten (dat vind ik zelf handig, omdat het een fijne mix van groenten is en ik zo niet met restjes groenten blijf zitten. Je kunt uiteraard ook zelf je groenten uitkiezen en snijden)
- Stukje prei
- 10 champignons
- Verse peterselie
- Eventueel: soepvlees/soepballetjes
Zet de bouillon weer op het vuur.
Als je gekozen hebt voor rundersoepvlees, kun je deze het beste een uurtje laten koken in de bouillon, voor je de groenten toevoegt. De smaak van het rundvlees trekt dan ook in de bouillon.
Snijd de prei in ringen en halveer de champignons.
Voeg de soepgroenten toe aan de bouillon samen met de champignons. Voeg na 4 minuten koken ook de prei toe en laat het geheel nog 3 minuten koken.
Verdeel de soep over soepkommen, serveer het met een takje peterselie en geroosterd brood met een lekkere smeersel of kaas!
2 Comments
Judith van Aggelen
31 augustus 2015 at 15:34Grappig! Zo heb ik het nog nooit gemaakt! Ik maak eerst bouillon van vlees/gehaktballetjes met uien,knoflook, spaanse peper en prei. Zeven en daarna de verse groenten erbij. Ga jouw recept een keer proberen.
CozyMess - Kim
31 augustus 2015 at 15:43Ook heerlijk, Judith! :) Deze groentebouillon maak ik vooral wanneer ik een dag vegetarisch eet, dan voeg ik ook geen soepvlees toe aan de soep die ik uiteindelijk maak. Een bouillon met vlees zoals jij die maakt is ook zeker lekker! :D Heel leuk dat je mijn recept een keer gaat proberen, ik ben erg benieuwd wat je hiervan vindt! Laat je het me weten?