Diner/ Food

Indonesische visballetjes (Perkedel Ikan)

Het leek me leuk om deze Fishy Friday eens een lekker Indonesisch recept te delen :) Een gerechtje wat ik zelf regelmatig eet, maar meestal gemaakt door mijn Indonesische schoonmoeder! In het Indonesisch wordt het Perkedel Ikan genoemd, maar laten wij het voor het gemak maar gewoon even visballetjes noemen ;) Zo noemt mijn schoonmoeder ze ook! Ze zijn super lekker als snack, hapje maar ook gewoon bij een bord sajoer lodeh en witte rijst!

Waarom het visballetjes genoemd wordt, weet ik eigenlijk niet, want het zijn geen balletjes maar meer een soort hamburgertjes. Of een soort viskoekjes. Maakt verder ook niet uit, de visballetjes worden er niet minder lekker om ;) Ik ben er gek op. En het leukste? Ze zijn nog ontzettend makkelijk te maken ook. Je hoeft er niet eens voor naar de toko. Waarschijnlijk is dit het makkelijkste Indonesisch gerecht die ik ken haha. Hoewel ze makkelijk te maken zijn, doen ze het altijd enorm goed op feestjes! Ik ken tot nu toe niemand die ze niet lekker vindt, dus lekker opslaan dit recept haha.

Ik heb al meerdere keren gezien hoe mijn schoonmoeder deze visballetjes maakt. Het recept heb ik dan ook van haar geleerd :) Ik vind het altijd erg leuk om lekkere Indonesische recepten te leren maken. Wel maak ik ze net iets anders dan haar. Zij snijdt de aardappels namelijk in kleine stukjes en frituurt deze dan. Daarna stampt zij ze. Indonesiërs zijn gek op frituren ;) Zelf kook ik de aardappels gewoon, scheelt weer olie en ik merk geen verschil in smaak!

 

visballetjes

 

Visballetjes - Perkedel Ikan

Serves: 10
Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 2 grote aardappels, of 4 kleine
  • 1 blik zalmfilet (418 gram)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 of 2 tl witte peper (op smaak)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 ei
  • Zonnebloemolie
  • Zout

Instructions

1

Was de aardappels en kook ze gaar. Je hoeft ze niet te schillen.

2

Stamp de aardappels fijn in een grote kom.

3

Laat het blik zalmfilet uitlekken, haal eventueel graatjes eruit (hoeft niet, want ze zijn zacht en eetbaar), voeg het toe aan de aardappels.

4

Meng de aardappels met de zalm, breng op smaak met witte peper, gemberpoeder en zout.

5

Kluts 1 ei in een diep bord en voeg hiervan 1 eetlepel toe aan de kom, meng het door elkaar.

6

Verhit een laag zonnebloemolie in een koekenpan.

7

Vorm balletjes van het mengsel en druk ze plat. Leg ze in het bord met geklutst ei, de visballetjes moeten rondom bedekt zijn met een laagje ei.

8

Bak de visballetjes in de pan, tot ze goudbruin zijn.

Notes

Warm en vers is de binnenkant nog zacht. Als je ze iets laat afkoelen wordt de binnenkant steviger!

Als je dit recept maakt, post dan een foto met de hashtag #cozymessfood! Ik vind het super leuk om jouw creaties te zien op Instagram, Facebook of Twitter! :) 

Liefs, Kim

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Kees & Harjanti
    3 maart 2017 at 12:14

    Hoi Kim, ik kan vanaf nu dus ook bij jou voor visballetjes terecht. Warm of koud zijn ze even lekker. Als snack of bij een (Indisch)gerecht smaken ze uitstekend. Daarom zijn ze meestal heel snel op. Slamat makan !

    • Reply
      CozyMess - Kim
      3 maart 2017 at 12:15

      Haha ja hoor! Ik zal ze de volgende keer wel maken ;)

    Leave a Reply