Food/ Lunch/ Ontbijt/ Sweets & Snacks

FOOD: Osawacake uit Powerfood 1

Halloooo! Vandaag is het dag zeven van mijn Kookboekenweek, maar nog niet de laatste! :) Morgen maak ik namelijk het recept wat eigenlijk voor dag vijf op de planning stond. Vandaag stond echter deze “Osawacake” op de planning. Het recept komt uit het eerste Powerfood kookboek van Rens Kroes. Dit recept vond ik heel interessant. Een cake op basis van rijst? Dat wilde ik proberen! Het kwam er alleen nooit van, maar dit was een mooi excuus :) Ik heb het recept eindelijk gemaakt!

 

osawacake

 

Ik vraag me af of de Osawacake echt een cake is die afkomstig is uit Japan. Of welk Aziatisch land dan ook. Ik kon het in ieder geval niet vinden toen ik er op ging Google’n. Echt Japans/Aziatisch lijkt het me in ieder geval niet, behalve misschien het rijst haha.
De Osawacake is een zware en compacte cake. Prima als ontbijt. Je zit er lang vol van! De smaak is goed, al vond ik hem lekkerder voordat hij de oven in ging haha. Het “deeg” proefde naar Kerst… Daaraan liet het me denken in ieder geval. Nu proeft hij niet meer heel erg zo helaas.
Hij is lekker, maar ik weet niet of ik de hele cake op ga eten. Ik denk dat ik na 2 plakjes wel genoeg heb gehad van deze Osawacake. Ik hoop dat Ronald dus even mee eet :P
In mijn cake zitten hele harde stukjes, alsof het rijst weer keihard geworden is terwijl ik die echt goed gekookt heb. Hierdoor krijg ik het idee dat ik op kiezelsteentjes aan het kauwen ben, dat lijkt me niet de bedoeling haha.

Het recept is wederom ook op haar website te vinden (hoeveel recepten uit haar boek zouden wél “uniek” zijn? :p). Het recept zal ik hieronder met jullie delen.

 

Ingrediënten voor een hele Osawacake (ongeveer 10 plakjes):

 • 200 gram zilvervliesrijst
 • 125 gram (volkoren) speltmeel
 • 100 gram havermout
 • 180 ml biologisch diksap (ik had appel-rood fruit)
 • 150 gram hazelnoten (of een mix van noten)
 • 150 gram rozijnen
 • 9 el geroosterde sesamzaadjes
 • 2 el kokosolie (of olijfolie)
 • 2,5 el kaneelpoeder
 • 6 gedroogde abrikozen of vijgen, in stukjes
 • 1 tl vanilliepoeder
 • 1 tl zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de rozijnen in water voor 20 min.
Spoel de rijst schoon en kook het gaar.
Ondertussen vet je een cakevorm in met olie. Verspreid 3/4e deel van de sesamzaadjes in de vorm. Neem de zijkanten ook mee.
Rooster de noten even op hoog vuur.
Meng de gare rijst met de rest van de ingrediënten (behalve de overgebleven sesamzaadjes). Het moet een plakkerig mengsel worden, niet te droog en niet te vloeibaar. Ik heb zelf nog een beetje diksap toegevoegd om het plakkeriger/natter te maken.
Doe het mengsel in de vorm en druk het goed aan. Strooi de overgebleven sesamzaadjes over de bovenlaag.
Zet de cake nu voor 45-60 min in de oven. Ik deed hem er 45 min in en toen vond ik hem eigenlijk al te donker. Per oven verschilt de baktijd, maar ik zou hem even checken na 30 minuten.

De Osawacake is lekker als goed-vullend ontbijt of als lunch.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply