Recepten index

Mijn 5 favoriete recepten zonder vlees

5 recepten zonder vlees

Waarschijnlijk is het je niet ontgaan dat het deze week De Week Zonder Vlees is. Initiatiefnemer Isabel Boerdam roept iedereen op om een week geen vlees te eten. Je ziet er overal reclame van en zelfs een KFC in Rotterdam is tot en met 15 maart volledig vegetarisch! En zo spelen heel veel andere bedrijven in op deze campagne. Goede initiatieven, want het is inderdaad belangrijk dat we met z’n allen minder vlees gaan eten. In dit artikel leg ik even kort uit waarom én deel ik mijn 5 favoriete recepten zonder vlees.

Er zijn natuurlijk meerdere redenen mogelijk om minder of geen vlees te eten. Je kunt het voor je eigen gezondheid doen, voor de dieren en/of voor de wereld. Om even een beeld te schetsen: 

recepten zonder vlees

Het is niet meteen nodig om helemaal geen vlees te eten (al zou dat natuurlijk wel mooi zijn), maar vaker een dag geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een positief impact op mens, dier en milieu. 

Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je in een jaar:

 • Bijna 6 kilo aan vlees
 • Zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto
 • Ongeveer 1000 liter aan water

Wil je meer lezen over waarom iedereen wel wat minder vlees/vis zou moeten eten? Kijk dan even hier.

 

Mijn 5 favoriete recepten zonder vlees

Waarschijnlijk kwam je hier voor de recepten zonder vlees. Dus laat ik die eens delen. 

 1. Shakshuka
  Dit is echt mijn nummer 1 recept zonder vlees. Ik eet het regelmatig en het verveelt me serieus nooit. Shakshuka is een gerecht dat bestaat uit geporcheerde eieren in een tomatensaus, met lekker veel groenten. Ik maak dit gerecht af met fetakaas en verse peterselie. LEKKER!
 2. Broodje falafel met tzatziki
  Ik ben zelf niet per se fan van de kant-en-klare vleesvervangers. Er zit toch altijd meer troep in dan je denkt. Zelf falafel maken is helemaal niet zo moeilijk en ook nog eens veel lekkerder! De combinatie zelfgemaakte falafel op een pitabroodje met zelfgemaakte tzatziki moet je echt eens proberen :)
 3. Gyros van tempeh
  Liever iets makkelijkers dan falafel? Maak dan een gyros van tempeh. Super simpel. Je hoeft de tempeh reepjes alleen maar te marineren en te bakken. Ook dit is heerlijk op een pitabroodje met tzatziki.
 4. Indiase rode linzensoep
  Nooit verwacht dat ik een recept met linzen in mijn top 5 recepten zonder vlees zou zetten. Deze rode linzensoep is écht ontzettend lekker. Je hebt er wel aardig wat kruiden voor in huis, maar het is het helemaal waard. 
 5. Zuurkoolsalade met feta en olijven
  Ik sluit dit lijstje af met een heel ander soort gerecht, namelijk een zuurkoolSALADE. Jep, geen zuurkoolstamppot maar een salade. Ik ben gek op zuurkool, dus ik probeerde zuurkool eens uit op een andere manier. Een groot succes, al zeg ik het zelf. De olijven, zongedroogde tomaten en feta maken van deze salade echt een feestje. Ik heb deze salade zelfs een keer gemaakt voor een kerstdiner. Nou, mijn oma was in ieder geval fan.

Nu ik mijn lijst met vegetarische recepten heb gedeeld, ben ik natuurlijk heel erg benieuwd wat jouw favoriete recepten zijn zonder vlees. Laat je het me weten? :)

shakshuka 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply